bez miesa - 2584 przepisów (strona:56/173)

Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 280

Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)  Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki(...)sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały

Kolizje Smaków
Chili con carne 157

Tradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chili bez pestek 1 puszka pomidorów bez skóry 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej(...)zeszklić  drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć chwilę. Przełożyć całość do garnka zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę  paprykę.. Kukurydzę , fasolę  odcedzić na sitku i dorzucić do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować. Podawać na gorąco z ryżem

O kuchni z uczuciem
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 242

bardzo zbliżona do domowych wędlin. Producent na etykiecie zapewnia, ze do wyrobu 100 g produktu wykorzystano 107 g mięsa. Linia "Natura" to nowe wyroby Zakładów Mięsnych "Nove".Jak podaje producent, produkty z linii Natura są:  bez glutenu, bez dodatku fosforanów, bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych przeciwutleniaczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 248

sosie mieliśmy kolejny zdrowy, super szybki i pyszny obiadek! Polecam wszystkim! Składniki: (6-10 porcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej(...)soli   Sos Marinara (podwójna porcja): 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki – po ok. 560 g 2 duże cebule 6 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Dodatkowo: parmezan świeży koperek   Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć

Moja Delicja
Polędwiczka wieprzowa sprzed lat - mocno oklepana lecz najprościej smakowita 215

przed lat. Kiedyś bowiem zakup polędwiczki był nie lada wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji. Składniki: 1 dorodna polędwiczka wieprzowa 1 spora cebula mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz świeżo mielony olej do smażenia odrobina wody (opcjonalnie)   Przygotowanie: Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry o grubości

Kuchnia po mojemu
Schab pieczony 188

Bardzo dawno nie robiłam takiego schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio... Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera(...)ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki pieprzu 2 nieduże cebule 1/2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy  Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią 178

zajmuje więcej niż 30 minut. Dodam, że jest to jedno z najlepszych dań, jakie przyrządziłam z cielęciny. Proste, nieprzekombinowane i bardzo smaczne. Mięso jest delikatne, otulone pysznym kremowym sosem. Składniki dla 4 osób: 4 plastry cielęciny bez kości po 120 - 140g lub 8 plastrów po 70g szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią(...)szklanki białego wina o owocowym aromacie ½ szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki osączonych kaparów 4 gałązki bazylii Mięso opłukać, osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć niewielka ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać olej z bazylią i cytryną. Usmażyć kawałki mięsa po ok. 3 minuty z każdej strony (mniejsze 2 minuty). Zdjąć z patelni na talerz, oprószyć solą. Przykryć folią aluminiową

Pełny talerz
szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... 189

solą morską różową Royal Brand, pieprzem, selerem ziarenka Royal Brand, pokruszoną papryczką chilli Royal Brand całe mięso dobrze nacierać z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryć i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" - układać w woreczku(...)około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 568

blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając.Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu.Za pomocą folii zwinąć roladę, zaczynając od pozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć.Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Uwagi do przepisu:Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.Pietruszkę i koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem

Gospodyni Miejska
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 444

przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można(...)mnie papryka słodka, świeży rozmaryn i suszone zioła prowansalskie) – tak przygotowane rozkładamy wokół. Roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero

Poezja smaku
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 260

drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez(...)kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy

BaRepas
Stek z antrykotu z patelni 214

Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne!składnikistek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g)oliwa1 ząbek czosnkusok z cytryny lub limonkiprzygotowanieStek wyjąć z lodówki

Stare Gary
Rolada schabowa z suszonymi pomidorami 300

przyprawione pod nasz smak, to jeszcze wiemy, że nikt nas świństwem nie karmi. Schab ten idealnie nadaje się jako mięso na ciepło do obiadu oraz gdy wystygnie będzie świetną wędliną na kanapki. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * około 1,3 schabu bez kości * 150g suszonych pomidorów plus łyżka oliwy * 200g pieczarek * ulubione przyprawy, zioła, sól Przygotowanie : Schab rozciąć tak by powstał(...)jeden większy płat mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w paseczki. Mięso natrzeć przyprawami, wyłożyć nadzienie i ciasno zwinąć. Związać. Przełożyć do rękawa. Piec około godziny. Zdjąć rękaw, zapiec około 20-30 minut

Magiczne Życie Marty
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 206

minimum i gotować do miękkości kurczaka (aż mięso zacznie odchodzić od kości) – ok. 1 godziny. Ugotowanego kurczaka ostrożnie przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą. Bulion ostudzić , zebrać tłuszcz z wierzchu (jeśli nie macie czasu, odstawcie na 10 minut i zbierzcie tłuszcz) i przecedzić do czystego garnka. Mięso obrać z kości i porwać na kawałki. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji(...)listki zachować). 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać mięso z kurczaka i gotować jeszcze z 5 minut , celem zagrzania mięsa. Następnie dodać posiekaną cebulkę dymkę i sok z limonki (ilość soku

Moja Delicja
Beef Burger całkiem domowy 233

cukru trzcinowego 100 ml białego winasólCebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimyok. 3-5 minut.Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania