gotując! Dopiero, kiedy jakaś doświadczona kucharka oświeciła mnie i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie mięsnym na pewno znajdzie się(...)odpowiedni kawałek. Wiem, że w wielu sklepach moczy się mięso w specjalnych roztworach, aby wyglądało na młode i świeże, kierujcie się więc zaufaniem do personelu. Z doświadczenia nie polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach.No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :)Składniki:ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,odrobina
Codzienna kuchnia niecodziennaWszyscy chyba lubimy drobiowe mięso. Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek. Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka(...)laurowy tymianek 3 cebule olej do smażenia Wykonanie: Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso (u mnie łopatka) zmielić. Dodać jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę
Walijskie Pichceniesię uchwyty wolnowaru Wskaźnik pracy urządzenia Nieślizgające się nóżki Garnek o pojemności 3,5 litra jest idealny do przygotowania obiadu dla czteroosobowej rodziny czy też zapasu mięsa do tortilli na imprezę. Bez problemu upiekłam w nim 2,5kg łopatę wieprzową i po 12 godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki(...)tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze - moja praca sprowadziła się
Gotowanie i blogowanieliście laurowe 10 ziarenek pieprzu 2- 3 goździki 4 ząbki czosnku 70 g soli peklowej - zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowanie Mięso umyć. składniki marynaty zagotować, bez soli peklowej. Marynatę przestudzić, dodać sól. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Tak przygotowaną marynatę dobrze ostudzić . W naczyniu odpowiedniej wielkości ułożyć mięso i zalać przygotowanym, zimnym wywarem. Zalewa
Stare Garyschab bez kości 1 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka, papryka słodka 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek dodać do mięsa, wsypać sól
W Mojej Kuchni Lubięzmielonego ziela angielskiego 3/4 (1) szklanki wody przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi kaczki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam nr 8, mięso kurze drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. W misce dobrze wyrobić mięso z dodatkiem wody i żelatyny oraz wszystkich przypraw. Nałożyć(...)ustawić do góry nogami aż do wystygnięcia. Zimne, włożyć do lodówki. Smacznego! Uwagi : Miałam nieco mniej mięsa niż 1 kg, więc wszystkie składniki przeliczyłam na mniejszą ilość mięsa. Ilości papryki , majeranku i ziela angielskiego pozostawiam bez zmian - to zależy od osobistych upodobań
Stare Garyzbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych przyprawach nawet nie wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła pyszna. Zresztą spróbujcie sami ;-) Składniki: 6 plastrów schabu bez kości 30 dag mielonego mięsa 1/2 cukinii 2 duże pieczarki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem RAFEX sól i pieprz do smaku Panierka
Wanilia i KardamonSkładniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też
Przepisy i porady kulinarneLidlu, jagnięce kotleciki z kością. Wyszły smaczne ale były bardzo malutkie, wręcz mikroskopijne. Tym razem pokazały się w Biedronce kotleciki bez kości. Nieco większe niż te z kostką, no i samo mięso, żadnych kostek. Znowu postanowiłam robić je jak najprościej - patelnia i piekarnik. Smażyłam na żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze(...)niż te z kostką - było co ugryźć! Porcja obiadowa raczej dla dwóch osób, dla czterech - mini porcja. składniki4 kotleciki jagnięce bez kości4 duże ząbki czosnku, zgniecione1 łyżka świeżych liści tymianku, lekko zgnieciony1 łyżka świeżego rozmarynu, igły lekko zgniecione2 łyżeczki grubej soli 2 łyżki oliwy przygotowanieKotleciki umyć i osuszyć. W misce wymieszać czosnek, tymianek, rozmaryn i sól
Stare Garybloga Jajem, kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku, ale tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi kawałek selera 1 mała cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem i solą (można wcześniej natrzeć schab solą z ulubionymi przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki aby mięso skruszało, takze z dodatkiem wina ). Do garnka dodać oliwę z masłem obsmażyć ze wszystkich stron(...)nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania. Wyjąć mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostały sos i warzywa
zielonacukinkaRumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy(...)uzyskując marynatę. Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka. Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo
Maminek kulinarny