bałagan - 359 przepisów (strona:8/24)

Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 178

zanim potrawa się na nim pojawi, często zanim w ogóle zacznę gotować. Sprawdzam, jak układ naczyń, kolorów wygląda w obiektywie. Na koniec dodaję głównego bohatera i zazwyczaj robię trochę bałaganu. Lubię zdjęcia, w których coś się dzieje, ale też takie z minimalną ilością dodatków. Staram się nie mieszać za dużo kolorów, korzystam z koła barw i lubię konkretne połączenia

Chilli Czosnek i Oliwa
szakszuka- jajka w bałaganie 153

Dziś w cyklu "poniedziałek na wytrawnie" szakszuka, czyli tunezyjska bardzo prosta potrawa, której nazwa dokładnie oznacza "bałagan". Najczęściej jadana jest na śniadanie i podawana z grzanką, ja zrobiłam ją na obiad podając z ziemniakami smażonymi z cebulką i szynką. jej zrobienie to dosłownie kwadrans (jeśli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki) a więc na nadchodzące lato jak znalazł. W końcu kto takie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Marchewkowiec 171

przynajmniej). Chodzi o to aby składniki te miały temperaturę pokojową! Następnie proponuję zetrzeć marchewkę na drobnym oczku i odsączyć trochę z soku - uwaga, przy tarciu marchwi robi się straszny bałagan :) Potem posiekać osobno orzechy i osobno ananasa w drobną kostkę. Nastawiamy piekarnik na około 160 stopni.  Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy przejść do działania. Łączymy suche składniki w pierwszej

Justa próbuje gotować
Shakshouka (Szakszuka) 175

Szakszuka, czyli bałagan. To danie przypisuje sobie kuchnia tunezyjska, marokańska, egipska ale najprawdopodobniej, szakszukę, wynaleźli żołnierze armii Izraela.Proste, pożywne i pyszne danie, zwłaszcza po sobotniej nocy, kiedy nasz organizm błaga o uzupełnienie potasu. SKŁADNIKI: 3-4 jaja od kur nietrzymanych w klatkach pomidory-w sezonie pachnące 3-4, zimą, lepiej z puszki cebula (najlepiej szalotka lub czerwona)pokrojona w drobną

Kopystką po garach
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 181

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki

cool and minty
Parówki w szlafroczkach 218

cierpieć z powodu samotności.  Każdy zazdrości komuś czegoś, nie doceniając tego, co ma pod ręką.  A czasami to inni zazdroszczą nam naszego życia. Wiecznie tętniącego życiem domu, bałaganu na podłodze i zlewu pełnego naczyń. Kolejnej plamy na nowym dywanie i królika, przez którego regularnie dostaje się szału.  Każdy ma swoją definicję szczęścia. Bardzo szybka przekąska dla niespodziewanych

My simple kitchen
Postanowienia noworoczne. 98

jest się w stanie wykonać wszystkiego tak jak się chce. Nie muszę przecież zawsze mieć ciepłego obiadu - nikomu się nic nie stanie jak zje wczorajszy, idealnie posprzątanego domu - w bałaganie ciężko mi się funkcjonuje, ale porozrzucanych zabawek nie jestem w stanie uniknąć, nie muszę przecież zawsze mieć perfekcyjnego makijażu i w ogóle nie musi być perfekcyjnie. Nie ma się

Pani domowa
CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI 179

składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie. Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę. Rozsmarujcie na tym sos toffi i przykryjcie pozostałym ciastem. Zrobi się Wam lekki bałagan- toffi wypłynie w różnych miejscach, ale tak ma być :).  Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 25-30 minut- góra powinna lekko popękać. Wyciągnijcie, przestudźcie, dopiero teraz krójcie

OliveandThyme
Jabłka w lekkim cieście 157

apetyt mniejszy, ale 1/3 bardzo mnie prosiła i upiekłam specjalnie dla niej naprawdę lekkie ciasto z jabłkami, w sumie to bardziej jabłka w cieście. Robi się szybko, bez zbędnego bałaganu, akurat na tyle na ile miałam chwilowego przypływu energii. Nie mam pojęcia ile wytrzyma, bo nagle wszyscy ozdrowieli i zjedli całość, ale podejrzewam że 3 dni spokojnie. Składniki na tortownicę

greenscarf
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 183

miseczki do kupienia na LionsHome . 3. Gdy nabierzesz wprawy - drobne wzory, najlepiej jednobarwne  Wzory to już wyższa szkoła jazdy. Łatwo z nimi przesadzić i wprowadzić do zdjęcia niepotrzebny bałagan. Duże i wielokolorowe wzory za bardzo odciągają uwagę od fotografowanej potrawy, dlatego ja kupuję naczynia ozdobione drobnymi, najlepiej jednokolorowymi ornamentami : subtelną linią wzdłuż rantu talerza lub miseczki, delikatnym szlaczkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna sałatka jarzynowa 174

prawie wszystkich  Polaków 💗 W moim domu to obowiązkowa sałatka na każdą okazje. Słyszałam, ze nie którzy nazywają t ą  sałatkę ,,bałagan", myślę ze nazwa wzięła się od dużej ilości składników...w każdym razie nazwa w ogóle mnie nie odrzuca 😊  Mimo, ż e każdy

kulinarne odsłony pati
Babeczki Eton Mess z porzeczkami 140

ciągnący środek przyjemnie skleja zęby.  Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga mocno w lodówce, dodatkowo oprószając je kawałeczkami bezy i dekorując lepkim musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi nas do spokoju ducha, bo czyż może być inaczej po czymś tak pysznie słodkim...? Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi owocami, nadadzą się maliny, wiśnie, truskawki, ja jednak uwielbiam

Słodki Kompromis
Chleb zmieniający życie - bez mąki 175

niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają za zabawą z mąką i związanym z nią bałaganem. Chleb zmieniający Twoje życie jest banalny w przygotowaniu wystarczy wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Nie zawiera drożdży zatem nie ma co "upaść" I jak to mówi moja mama

Wylizany Rondel
Czy stół w kuchni jest potrzebny? 341

odgraniczające. Stół w salonie, gdzie jest więcej przestrzeni podoba mi się dużo bardziej. Oczywiście są też osoby, które nie lubią jak inni kręcą się po kuchni, nie lubią wystawiać bałaganu kuchennego na świat i nie lubią gdy zapachy z kuchni unoszą się po całym domu (chociaż to prawie nieuniknione). Takie osoby raczej nie zdecydują się na stół w kuchni, wybiorą

Relaxtime
Lukrowane bałwanki cynamonowe 176

zdecydowanie czas ciastek i ciasteczek pachnących cynamonem. Nasze zimowe ciasteczka mają kształt bałwanków, są udekorowane lukrem królewskim i masą cukrową. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak uprzedzam - bałaganu będzie sporo, ale zabawy jeszcze więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu: lukier masa plastyczna

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania