chętnie zabiorą do swoich domów słoiczki wypełnione smakołykami. W tym roku pierwszy raz robiłam także przetwory z rozdrobnionej papryki. Wprawdzie przepis miałam jeden (wykorzystałam wersję znalezioną na stronie kuchenny bałagan), ale zrobiłam go w dwóch wersjach: w formie sosu i pod postacią pasty. Kiedy Dario zobaczył sos podczas przygotowań, popatrzył sceptycznie i zapytał, czy z tego to coś na pewno
W mojej kuchniJestem wielką fanką jajecznych śniadań, więc to danie na pewno będzie często gościć na moim stole. Szakszuka (ogyginalna pisownia to „shakshouka”) to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. To danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka. Obowiązkową przyprawą dania jest kumin czyli kmin rzymski, który nadaje orientalnego smaku potrawie. Jednak szakszukę możecie przygotowywać również
Kuchnia BazyliiJestem wielką fanką jajecznych śniadań, więc to danie na pewno będzie często gościć na moim stole. Szakszuka (ogyginalna pisownia to „shakshouka”) to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. To danie kuchni tunezyjskiej, której podstawą są pomidory, papryka oraz jajka. Obowiązkową przyprawą dania jest kumin czyli kmin rzymski, który nadaje orientalnego smaku potrawie. Jednak szakszukę możecie przygotowywać również
Kuchnia Bazyliiodkładamy do oddania lub sprzedania. Układamy biżuterię w szkatułkach. Warto jedną szkatułkę, talerzyk pozostawić na wierzchu na biżuterię codziennego użytku. 2. Damska torebka. W damskiej torebce z reguły panuje bałagan albo jak ktoś woli artystyczny nieład. Warto jednak od czasu do czasu ją uporządkować. Wyjmujemy wszystkie rzeczy z torebki. Wyrzucamy niepotrzebne papierki i paragony. Przewracamy torebkę do góry nogami
Pani domowaprzy tym była szczęśliwa, bo uznała, że "śmiesznie to wymyśliłaś, dziękuję Mamusiu" ;) Resztę z talerza dojadła Wikusia, a że oczywiście paluszkami i bez mojej pomocy, robiąc przy tym bałagan na pół kuchni, to możesz się domyślić, że też była zachwycona :D a nawet... przyszła upaprana z pustym talerzem po dokładkę :D Ten "przepis" jest oczywiście tylko inspiracją podania dziecku posiłku
Kolorowy PrzepisownikPyszny i słodki bałagan w kieliszku jest świetnym deserem! Do tego świeże truskawki i nektarynka - poezja! 150 g truskawek 250 g śmietanki 36% 3 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 nektarynka Kilka bezów Żelatynę zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki obieramy ze szypułek (kilka odkładamy do dekoracji). Myjemy pod bieżącą wodą
VioletoweKucharzenietacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez ciepłej papki osłodzonej bananem, a są i tacy, którzy wybierają opcję z dodatkiem warzyw. Jak się odnaleźć w tym całym owsiankowym bałaganie? Którą wersję wybrać dla siebie? Dzisiaj przychodzę do Was z moim pomysłem na owsiankę, która wychodzi zawsze pysznie i syci na dłuugi czas! W mojej wersji płatki zalewam na noc ciepłą
Kuchnia Elliezamiaru robić z tego posta, ale jak zaczęłam kombinować z przepisem to stwierdziłam, ze chyba jednak coś dobrego z tego wyjdzie, więc w razie co porobię zdjęcia (stąd taki bałagan). Składniki na 12-16 sztuk ciasto: 800 g mąki pszennej 400 ml mleka sojowego 50 g świeżych drożdży 150 g wiórków kokosowych 150 g cukru (użyłam kokosowego, ale może być
greenscarfcodzienności zaproponowana przez Sarahę Knight, amerykańską pisarkę, która porzuciła pracę w wielkiej korporacji i rozpoczęła karierę jako wolny strzelec. Autorka, podobnie jak Marie Kondo czyli japońska guru od ujarzmiania bałaganu, uczy swoich czytelników jak w dość prosty i skuteczny sposób zaprowadzić w życiu porządek. O ile jednak Marie Kondo skupia się na porządkowaniu przestrzeni życiowej i pozbywaniu się niepotrzebnych przedmiotów
Krzywa ProstaSzakszuka to pomysł na ciepłe i szybkie do przygotowania śniadanie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Tradycyjna szakszuka składa się z pomidorów, papryki oraz cebuli. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bogatszej wersji szakszuki - z szynką, serem feta oraz szczypiorkiem. Jajka przygotowane w ten sposób będą miały ścięte białko i miękkie żółtko. Takie danie jest bardzo smaczne i idealnie smakuje podane
UgotowaćSzakszuka (Shakshouka) to danie kuchni tunezyjskiej, dosłownie oznacza „bałagan”, w praktyce są to gotowane jajka w sosie pomidorowym z różnymi dodatkami, takimi jak papryka, bakłażany, cukinia, pieczarki. W podstawowej wersji zawiera jajka, sos pomidorowy, cebule i paprykę. Ale nie ma co się ograniczać, wrzucajmy na patelnię to na co akurat mamy ochotę! Zapraszamy do wypróbowania naszej wersji. Smacznego! Ilość
Podwójnaporcjazupełnie nie jest. Zachodnie wybrzeże Szwecji i Goteborg, w którym mieszkamy już od kilku lat ma bardzo ciepłe zimy. Od czasu do czasu spadnie jakieś pół metra śniegu, narobi bałaganu, a po tygodniu wszystko wraca do normy. Plusowa i deszczowa zima to obecny standard. Dlatego tak mi się chce słońca i ciepła, bo po prostu mam dosyć londyńskiej pogody. Zimą
codojedzeniaShakshouka (szakszuka) jest to danie kuchni arabskiej, składające się głównie z jajek, pomidorów, cebuli, papryki i innych warzyw gotowanych razem na patelni. Sama nazwa w języku arabskim oznacza „bałagan” i słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe pomidory, 1 mała cebulka, pół papryki, 1 ząbek czosnku, inne ulubione dodatki (patrz niżej), pęczek szczypiorku
Gar ZdrowiaOdpowiedź na to pytanie nasuwa się od razu: bałagan! 🙂 Tym razem jednak nie w tym rzecz. Niedawno miałam przyjemność gościć w „Pytaniu na Śniadanie”, gdzie wzięłam udział w ciekawej dyskusji na temat kompetencji i umiejętności, w które powinniśmy wyposażyć dzieci, by poradziły sobie w dorosłym życiu. Całość możecie obejrzeć tutaj. Temat ten dał mi sporo […] Artykuł
Wiszniówkacebulką dymką. Doprawiłam tradycyjnie szczyptą kminu rzymskiego i chili, suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotujecie ją ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oleju/oliwy lub klarowanego masła 2 cebule dymki 1 ząbek czosnku 3-4 zielone szparagi przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and minty