Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na talerzu. Zapożyczyły ją również kuchnie marokańska, izraelska i egipska. Danie smażyłam w ramach wydarzenia utworzonego przez Gochę [ klik ] Szakszukę pierwszy raz jadłam będąc w Tunezji, smak i aromat jest niezapomniany. Jest prosta
Moje Małe Czarowanieciastem. Może nie wyszły nam najładniejsze ale za to na pewno zdrowsze, smaczniejsze i tańsze. No i doliczyć trzeba oczywiście frajdę dziecka, która jest niewycenialna (o bałaganie w kuchni nie wspominając....). Składniki na 5 misiów: 1 jajko 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kakao 5 łyżeczek powideł śliwkowych do przygotowania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagdzieś powiesz, ugryź się w jęzor. Jest szansa, że nie padniesz od swojego jadu, a może przy okazji nie obsmarujesz kogoś. Zajmij się swoim życiem, swoimi problemami, bałaganem na swoim podwórku. To będzie zdecydowanie pożyteczniejsze i zajmie ci czas, bo najwyraźniej się nudzisz. I, co najważniejsze chyba: jeśli ktoś unika z tobą kontaktu
Codzienna kuchnia niecodziennajedno z przygotowanych do pieczenia ciast. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski i siekamy siekaczem do ciasta. Dzięki temu unikniemy żmudnego siekania i bałaganu. Masło roztapiamy z miodem i dodajemy posiekane orzechy i cukier. Pieczenie ciasta: Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja ciasto rozwałkowuję mało dokładnie, ponieważ
Trzeci talerzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna i kolorowa propozycja na urozmaicony obiad czy też inny posiłek. Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie. 4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około
Di gotujeoraz wyparzonych słoiczków, najlepiej mniejszych, aby chrzan po otwarciu za długo nie stał. Przechowujemy w lodówce. Ten ciekawy pomysł na chrzan (właśnie z niego skorzystałam) znalazłam na blogu Kuchenny bałagan . Jest to najlepszy chrzan domowy i wierzcie mi – on ma moc. Do mięs, szynek, boczków… i nie tylko jest niezastąpiony. Nie polecam jeść łyżkami. Aby złagodzić jego ostrość można
mojewypiekiinietylkorosołowa Knorr na bulion - sól,pieprz To danie jest trochę pracochłonne więc nie robię go za często ale jak już zrobię to zajadają się wszyscy. Jest przy tym troszkę bałaganu ale wystarczy dobra organizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić. Zakupy: Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt
Tanio smacznie i prostoczasie poznałam wiele nowych przepisów, nabrałam większej swobody w kuchni, a przede wszystkim podszkoliłam swój warsztat. Teraz gotowanie idzie mi o wieelee, wieeele sprawniej i nie robię (aż!...) takiego bałaganu. ;) Kiedyś nie pomyślałabym, że uda mi się upiec np. ciasto z kaszy jaglanej, czy ciasteczka z ryżu. Chociaż nie zawsze wszystko wychodziło tak jak chciałam, to wiele z umieszczonych tutaj
Kuchnia Ellieblogów, których Twórcy wzięli udział w warsztatach: - Bistro mama - ChilliBite - Chleby Info - Crust and Dust - Czosnek w pomidorach - Gotowanie z pasją - Kuchenne wariacje - Kuchenny bałagan - Kulinarna piniata - Marta Gotuje - Moje Kuchenne Rewelacje - Niezły młynek - Plate of joy - - Smaczna pyza - Talerz pokus - Uwielbiam gotować
Moje Kuchenne Rewelacjedługiej przerwie wracamy ;) Mój kuchenny zespół powiększył się o kolejnego Pomocnika ;) Ten jest ekspertem w robieniu bałaganu i dużego zamieszania :) Ale już teraz Lawendowa Kuchnia bez Rafka nie byłaby sobą ;) Polecam pyszną, czosnkową sałatkę, idealną do obiadu ;) Niestety z powodu bardzo dużej ilości czosnku nie nadaje się dla Szkrabów;) Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska mały jogurt naturalny
Lawendowe Niebopotrafi sobie zrobić śniadania. I tu prośba do Was rodzice: pozwólcie dzieciom działać w kuchni, one naprawdę chcą ale często mówią, że mama nie pozwoli. Bo narobią bałaganu, zniszczą składniki i jeszcze sobie zrobią krzywdę. Naprawdę świat się nie zawali jeśli na podłogę spadnie trochę mąki. Moja trzy i pół letnia córeczka już teraz świetnie radzi sobie w kuchni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzisiejszym talerzu nieco bałaganu - wątróbka smażona z warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało. Pogoda taka, że w lesie można
Smaczna Pyzaswobodnie bez obaw o zabrudzenie podczas gotowania. Sporym plusem jest sztywna, choć elastyczna okładka i niewielka waga . Książka może stać podparta bez obaw, że zsunie się i, spadając, narobi bałaganu. Książka jest szyta , a nie klejona. To daje pewność, że po kilku użyciach (a wiadomo, że książki kucharskie używane są dość intensywnie), nie pozostanie nam ładna okładka i garść
Codzienna kuchnia niecodziennapomagać Wam w kuchni to zaproście je do pieczenia właśnie takich ciasteczek. Wystarczy ukulać kulki z ciasta, zrobić paluszkiem dziurkę i napełnić ją marmoladą. Jest przy tym zdecydowanie mniej bałaganu niż przy wałkowaniu i wykrawaniu ciasteczek. Trwa to też krócej, po pół godzinie można już chrupać. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są mięciutkie ale po chwili robią się chrupiące
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarobieniem ciast, po prostu tego nie lubię i nie umiem, choć ostatnio próbuje przełamywać tę niechęć i robić jakieś proste desery. Nigdy chyba jednak nie polubię bałaganu jaki zostaje po pieczeniu ciasta;) Ostatnio miałam w domu spory zapas borówek i postanowiłam przygotować z nich jakieś ciasto. W sieci wpadł
Codzienne Gotowanie