spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował. Nie było osoby, której by ten lekki bałagan na talerzu przeszkadzał;) I, choć torcik jest słodki, nie było również osoby, która po zjedzeniu kawałeczka, nie miałaby za chwilę ochoty na następny:) 6 białek 300 g cukru
Smaki Na Talerzupewno wiecie że szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej. Jest to danie z pomidorów, cebuli i jajek. Szakszuka w tłumaczeniu to bałagan na talerzu, więc tutaj pełna dowolność. Moja dzisiejsza szakszuka to improwizacja z tego co lubimy najbardziej. Pomidory, boczek, groszek i dużo ziół a na koniec kiełki, zachęcam do wypróbowania przepisu. Szakszukę przygotowałam na patelni żeliwnej ze sklepu internetowego tarkaimiarka.pl
Moje Małe CzarowaniePieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o całym bałaganie, który czeka na ogarnięcie przed świętami ;). Dzięki tym pierniczkom przekonałam się również, że nie ma nic lepszego od naturalnych przypraw. Od dziś koniec
Słodki Pomysłcytrusów, musiałam wyjmować dodatkowo wyciskarkę przeznaczoną dla nich lub wyciskać sok ręcznie. W przypadku wyciskarki wolnoobrotowej wszystkie te produkty mogą być przetworzone w tym jednym urządzeniu. Unikamy zatem bałaganu w kuchni i mamy dowolny sok z jednego urządzenia. To akurat jest idealne dla osób, które, podobnie jak ja, ciągle ścigają się z czasem. Owoce miękkie dają znacznie gęstszy sok, który
Codzienna kuchnia niecodziennaProste, szybkie danie, które smakuje zawsze każdemu. Przygotujecie je z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, bez długiego gotowania i zbędnego bałaganu w kuchni. Dobrej jakości pomidory z puszki, czosnek, cebula i parmezan, to wszystkie składniki potrzebne do tego, aby w czasie, gdy gotuje się makaron przygotować pyszny i aromatyczny sos. Opcjonalnie, pod koniec gotowania, można dodać kilka
cool and mintypostępy, jak coraz więcej jest w stanie zrobić samo. Ważne pokazanie jest z czego danie się składa, czego używamy. Dwulatek bez problemu nakryje do stołu. Być może jest większy bałagan, być może trochę dłużej to trwa ale naprawdę warto. Wkład Szkrabiny: wsypywanie do młynka odmierzonych składników włączanie młynka odmierzanie ilości bakalii, wspólne ich liczenie (do 4 ma opanowane - głównie dzięki
Szkrab Je SamPochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie lub 2 łyżki kakao. U mnie dzisiaj
PatiGotujeZachęcam do stworzenia tych pierogów razem z dzieckiem. Szkrabina wałkowała swoim wałkiem, wycinała kółeczka szklanką a nawet zrobiła kilka swoich pierogów :) Nie bójcie się bałaganu, posprząta się. Radość dziecka i pokazywanie mu, co z czego powstaje, napewno odegra znaczącą rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Poza tym jest to wspaniała forma spędzania razem czasu. Nigdy nie wyganiajcie dzieci z kuchni
Szkrab Je SamJesienne danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami.Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem. 3 jajka 70 dkg pomidorów lima 1 cebula 1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę 10 oliwek czarnych sól, pieprz papryka wędzona
wesoła kuchniaMoja córcia lubi mi pomagać w kuchni i najchętniej to ciągle piekłaby ciasteczka. Zaproponowałam jej coś szybszego ( i robiącego mniej bałaganu) a że sernik to jej ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć na patelni grillowej z obu stron. Gdy bakłażan jest na patelni czas na ziemniaki, możesz je pokroić
Martyna CooksDzisiaj mam kompletny bałagan w głowie . Dużo roboty w domu bo zjeżdża się rodzinka na urodziny synka . Więc tak na szybko na obiadek polędwiczki ze szpinakiem :) Składniki : 0,5 kg polędwiczki drobiowe makaron świderki ( ja użyłam z Lubelli ) 1/2 paczki mrożonego szpinaku mrożonego 1 mała mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta oregano
Domowa Kuchnia u Mamywarzywach. Szakszuka jest też bardzo uniwersalna - zazwyczaj je się ją na śniadanie, ale z powodzeniem sprawdzi się tez na lekki obiad i ciepłą kolację. Słowo " shakshuka " oznacza wielki bałagan. Choć jej tradycyjna postać jest bardzo prosta, to spokojnie możecie wzbogacać poniższą recepturę o różne dodatki. Do najbardziej typowych należą bakłażan i ziemniaki, ale kto Wam broni dodać do szakszuki
Chilli Czosnek i Oliwawystudzeniu dekorujemy polewą i piankami. SMACZNEGO! Do odmierzania równych porcji ciasta polecamy praktyczny dozownik do ciasta dostępny w sklepie Makowski Kredens . Dzięki niemu unikniemy bałaganu w kuchni. Można go wykorzystać przy pieczeniu babeczek, muffinek, gofrów lub naleśników. Pojemnik posiada miarkę
Smak mojej kuchniobejmuje, w szczególności: 1)malowanie paznokci (...) Wykładnia: cokolwiek by się nie stało : malowanie paznokci jest dla Kobiet rzeczą świętą. Usprawiedliwia to wszelkie opóźnienia w wydawaniu posiłków, zwłokę w terminach, bałagan w kuchni, niemożność odpisania na ważnego smsa bądź rozdrażnienie. Owe rozdrażnienie możesz jednak załagodzić koktajlem truskawkowym. Kto nie lubi truskawek? Szczególnie w sesji. Minus 10 minut na czas poświęcony nauce
U Fiolki