Szakszuka to tunezyjska potrawa oznaczająca bałagan, mieszankę... Można ją przyrządzać na wiele sposobów: z kiełbaską, z mięsem, z warzywami, z jajkami i bez jajek. Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą. Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :) Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść świeżego oregano sól pieprz cukier
Olikowa kuchniadopiero eksplodowała dopiero na stare lata :) Najgorsze jest to, że nie mam porządnego warsztatu pracy i gdy tylko zabieram się do roboty, to zaraz tworzy się niesamowity bałagan. Potem muszę wszystko porządkować i chować do kartonów... a to farby, a to tkaniny, nici tasiemki, lamówki... No cóż, jakoś trzeba sobie radzić :) Dziś chciałam Wam zaprezentować puszki po mleku, które dostałam
Delicious TitbitsShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi
Poezja smakuzrobić jeśli robiąc pavlovą nie wyjdzie nam totalnie beza? Wyrzucić żal, wiec... jest na to idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton. To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciepły kompres".) Rozwałkowujemy i wycinamy literatką kółeczka, nakładamy farsz i lepimy mini pierogi. Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule; 1 łyżka masła; 1 - 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy
MiksturownikBabeczki jogurtowe z konfiturą malinową Dr. Oetker Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :( Opakowanie zawiera: * 12 foremek * konfiturę malinową * ciasto Trzeba dodać: * 3 jaja * 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu ) * 100 ml oleju Sposób przygotowania
kolorowotorcikowoEton Mess to angielski deser, w swojej klasycznej wersji łączy bitą śmietanę, truskawki i pokruszone bezy. Ja do przygotowania mojego „kuchennego bałaganu” wykorzystałam oprócz truskawek inne owoce sezonowe: czerwone porzeczki i jagody, a bezy mają u mnie kawowy smak. Latem nie ma lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich preferencji smakowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziwnym trafem wyparowały gdy tylko wróciłam do domu. Ogarnęło mnie lenistwo. Nie mogłam jednak odmówić gdy Viki poprosiła o czekoladowe babeczki z truskawkami. Przygotowałyśmy je razem tradycyjnie robiąc bałagan w całej kuchni. Babeczki czekoladowe składniki: 100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki
Przysmaki Karolkiugotowane na twardo. A to mi pokruszy się jako które przygotowuję do barszczu , a to nie tak ukroi te które chce podać w majonezie. W tym roku powodem ,,bałaganu,, w żółtkach i białkach był ,,Pikantny mazurek,,. Robiłam go pierwszy raz i zupełnie nie umiałam przewidzieć ile jajek na twardo będzie mi potrzeba. Część została ( w większości białka) więc zagospodarowałam jedną
Buniabaje w kuchnikawałkach) i odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie wjęłam skórkę, gożdziki i cukinię, którą osączyłam na sicie. Przefiltrowałam zalewę przez gazę, aby nie było żadnego w niej bałaganu. Do wyparzonych słoiczków włożyłam cukinię, zalałam zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia. Cukinia świetnie pasuje
W kuchni Karmel-itkitego, co się kocha, co jest naszą pasją.Karmel-itka miała to szczęście, że Grzegorz bardzo jej pomagał i praktycznie przygotowywali dania wspólnie, chociaż,jak to na szefa całego bałaganu przystało, kontrolował wszystko. Oczywiście, miał pomocników, którzy stanowili ostoję i fachową pomocw przyrządzaniu innych pozycji. Jednym słowem, cały zespół Grzegorza, on sam i wszyscy blogerzy pracowali na wspólny sukces.Sukces, który
W kuchni Karmel-itkigorszego jak wpuścić męża do kuchni. Nie dość, że przyrządzi to, co tylko on sam preferuje, to jeszcze bałagan zostawi. Jest miłośnikiem wołowiny generalnie, więc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki: 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób
Delicious Titbits