znalazłem czas na zrobienie paru pysznych rzeczy. I bułki zrobiłem (które właśnie też opiszę) i fajny obiad na przywitanie żony (też przepis wkrótce się tutaj znajdzie), a wieczorem razem babkę jeszcze zrobiliśmy :) A Magda przywiozła od babci sałatkę. Może nie jakaś wyszukana, ale też zamieszczę tutaj, a co! :) Miło się babci zrobi :) Zresztą oczywistą oczywistością jest, że babcie robią najlepsze
Marder&Marder Manufactureteraz coś na słodko. Jesień nadchodzi więc trzeba się takimi małymi dawkami szczęścia ratować jakoś. A tak naprawdę to tutaj dawka szczęścia jest ogromna. Ta babka jest rewelacyjna i puszysta jak, hmm... No jak co? No jak puch puszysta jest, serio. To zasługa sporej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. Z takimi słodkościami jesień nam nie straszna. 1 szklanka mąki
Marder&Marder Manufactureformy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c. POLEWA MLECZNA: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy. Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy
Wanilia i Kardamonjest moje zdanie a jeśli Ci się nie podoba mam też inne". Tak - jestem niczym kot - chodzę własnymi ścieżkami. Siedząc i rozmyślając o nurtujących mnnie sprawach przegryzam sobie babkę. Orzechową. Z lukrem (a co, niech pójdzie w tyłek:P). I buszuje w książakch kulinarnych. I to nie byle jakich. Na zdjęciu widoczna jest jedna z nich. Baaardzo stara
My simple kitchentemat szeroko pojętej kultury tradycyjnej, obrzędów i zwyczajów jest mi bardzo bliski :) Dlatego odkurzyłam stare podręczniki i notatki w poszukiwaniu czegoś ciekawszego niż kolejny przepis na jajka faszerowane czy babkę :P To co znalazło się na moim świątecznym stole ujrzycie na blogu dopiero po świętach, gdyż nie mam zwyczaju z wyprzedzeniem przygotowywać świątecznych potraw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
My simple kitchensię nieco smak płynu. Sugerowałabym zatem, aby ostatecznie wszystko doprawić po wsypaniu żelatyny. Kiedy ta wiosna, no kiedy... Jeszcze przed świętami postaram się o przepis na jakąś pyszną babkę :) Żeby nie było, że już całkiem u mnie nie-świątecznie
My simple kitchenNever give up. There is no such thing as an ending. Just a new beginning. Dzisiaj bardzo prosty przepis na chlebek dyniowy (czyli inaczej babkę):) Robiłam go już tydzień temu na weekend. Teraz w piekarniku siedzi już kolejne ciasto a ja dopiero skrobię ten przepis. (Dobo - wydłuż się do 48 godzin:P). Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) jednak
My simple kitchenczekoladowym Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym spodzie Ciasto z pigwą a'la szarlotka Babka jabłkowo - orzechowa Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami Szarlotka germańska Cynamonowo - jabłkowy torcik Najprostsze ciasto jabłkowe Muffinki gruszkowe
My simple kitchendzieciństwa.. Natomiast wracając do kaszy, wiadomo,że jest jednym z najstarszych pokarmów, ciągle pojawiają się nowe odmiany, przeróżne potrawy. Dzisiaj ja również przygotowałam, coś innego a mianowicie babkę z kaszy jęczmiennej i z kaszy owsianej. Bardzo smaczne i zdrowe jedzenie. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 100 g kaszy owsianej 500 g pieczarek 2 cebule
pieprzny smaczekSos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie
Słodka StronaBabka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą
KreatywnePinyDomowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu. 250 g mąki pszennej 1 łyżka
VioletoweKucharzenieBabka w wersji czekoladowo- miętowej. Składniki: 50 dag mąki 15 dag pastylek miętowych w czekoladzie 1 masło lub margaryna 20 dag cukru 5 jaj 1 proszek do pieczenia ( mały) 1 łyżeczka kropli miętowych 80 ml mleka tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jaja, dosypując delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, krople miętowe
Tradycyjna KuchniaBabka w nowej odsłonie- na słono. Składniki masy ziemniaczanej: ½ kg ziemniaków 3 łyżki masła 3 jaja sól do smaku Składniki na farsz: 25 dag mięsa wieprzowego lub wołowego 1 jajko 2 łyżki tłuszczu 2 cebule 1/3 szklanki śmietany sól do smaku pieprz do smaku 1 surowy ziemniak Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku i ubitą
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczna i nietypowa babka. W wykonaniu bardzo prosta, a efekt pyszny Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka ¾ szklanki oleju 1 szklanka zsiadłego mleka 35 dag twarogu 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól do smaku tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania Wykonanie: Jajka utrzeć z olejem, dodać pokruszony twaróg, sodę, zsiadłe mleko i sól do smaku. Ucierając dodawać powoli mąkę
Tradycyjna Kuchnia