tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 50 minut .Po upieczeniu zostawiamy ciasto w foremce na 20 minut ,dopiero potem je wyjmujemy i dekorujemy polewą .Smacznego . Przepis z bloga ilovebake.pl
Ladylaura.Sezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo
maniapieczeniaPrzepis z "zeszytu" mamy :) Babka jaką pamiętam z dzieciństwa gotowana w zamykanej formie w garnku z wodą co nadaje jej specyficzną, nieco zbitą konsystencję. To chyba danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą
Milion SmakówWspaniała, maślana babka z nadzieniem pecanowym idealnie sprawdzi się jako wielkanocny przysmak. Orzechowe wnętrze z syropem klonowym i cynamonowym aromatem wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie do wypróbowania! Przepis z książki Nigelli Lawson
Milion SmakówPrzepis na puszystą, lekką babkę z zeszytu mojej mamy. Niezawodna w okresie wielkanocnym i nie tylko. Nazwa nie brzmi zachęcająco, jednak w smaku majonez nie jest w ogóle wyczuwalny. Ze stołu znika momentalnie
Milion SmakówPyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks
Milion SmakówWiadomo, że w Wielkanoc najważniejsze jest śniadanie. Jajka, biała kiełbasa, wędliny i babka są w zasadzie obowiązkowe. Można też pokusić się o dodanie do tego zestawu takiej właśnie wielkanocnej przekąski, która dobrze wpisuje się w tradycję tych świąt, a będzie ładną ozdobą stołu - no i oczywiście dobrze smakuje
Milion Smakówjako urozmaicenie zimnej przekąski na imprezie - dodasz słodki akcent! Składniki: Chudy twaróg 200 g 4 czubate łyżki, Mleko kokosowe (może być zupełnie inne) 120g 1/2 szklanki, Jabłka 200 g, Babka płesznik (naturalny błonnik) zmielone nasiona 1 czubata łyżeczka, Ksylitol 2 łyżki, Cynamon do smaku. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na bieżąco najnowsze przepisy i diety , zapraszam Cię do polubienia
IzaGotujepojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni C. Upieczona babkę wyciągamy z formy i lukrujemy i ozdabiamy według uznania. Ciasto przygotowane przez Leokadię Smacznego
kgwjanczewoWyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniejagodzianka" Przepis zaczerpnięty z książki z 1972 roku „Kuchnia śląska” pióra Emilii Kołder, znanej pasjonatki regionalnego gotowania. Emilia Kołder prowadziła na … Przeczytaj cały artykuł Post Babka na proszku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Zebra to rodzaj piaskowej babki. Była jednym z moich pierwszych ciast, które zrobiłam – jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Porcja … Przeczytaj cały artykuł Post Zebra – ciasto z dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerŚwięta, święta i po świętach. U nas w tym roku święta były inne - mieliśmy małe porcje tego i owego, takie porcję bardziej na smaka, niż na objedzenie! Nie było babek, ani mazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka
Plate of JoyEton mess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać
Plate of JoySkładniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię
Wielki apetyt