miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyW tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyDawno nie robiłam żadnego ciasta, więc nadrabiam zaległości... i to ja efektownie:) Zobaczcie sami, jak to ciasto pięknie wygląda w przekroju. Wbrew pozorom jest proste i
Domowa Cookierenka AgiPrzepyszne i bardzo orzeźwiające ciacho, idealne na trwające upały :) Kruchy spód + rozpływające się w ustach nadzienie + chrupiący wierzch = niebo w gębie i pełnia szczęścia. Nie
Domowa Cookierenka AgiCoś dla wielbicieli rabarbaru :) W zasadzie sezon na rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko
Domowa Cookierenka AgiCoś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać
Domowa Cookierenka AgiZa oknem wiosennie i słonecznie - pogoda rozpieszcza, więc i podniebienie trzeba dopieścić :) Idealnym kandydatem będzie... kopiec kreta - cudowne, mocno czekoladowe i niezbyt słodkie ciacho. Wbrew pozorom
Domowa Cookierenka AgiDzisiejszy przepis przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i coś mi się wydaje, że nie tylko moje, bo kto nie rozpoczynał swojej przygody z wypiekami właśnie od tego
Domowa Cookierenka Agiproblemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa 2 puszki pomidorów (całych, nie krojonych) 4 ząbki czosnku bazylia (najlepiej
Marder&Marder Manufactureznalazłem czas na zrobienie paru pysznych rzeczy. I bułki zrobiłem (które właśnie też opiszę) i fajny obiad na przywitanie żony (też przepis wkrótce się tutaj znajdzie), a wieczorem razem babkę jeszcze zrobiliśmy :) A Magda przywiozła od babci sałatkę. Może nie jakaś wyszukana, ale też zamieszczę tutaj, a co! :) Miło się babci zrobi :) Zresztą oczywistą oczywistością jest, że babcie robią najlepsze
Marder&Marder Manufactureteraz coś na słodko. Jesień nadchodzi więc trzeba się takimi małymi dawkami szczęścia ratować jakoś. A tak naprawdę to tutaj dawka szczęścia jest ogromna. Ta babka jest rewelacyjna i puszysta jak, hmm... No jak co? No jak puch puszysta jest, serio. To zasługa sporej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. Z takimi słodkościami jesień nam nie straszna. 1 szklanka mąki
Marder&Marder Manufactureformy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c. POLEWA MLECZNA: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy. Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy
Wanilia i Kardamonjest moje zdanie a jeśli Ci się nie podoba mam też inne". Tak - jestem niczym kot - chodzę własnymi ścieżkami. Siedząc i rozmyślając o nurtujących mnnie sprawach przegryzam sobie babkę. Orzechową. Z lukrem (a co, niech pójdzie w tyłek:P). I buszuje w książakch kulinarnych. I to nie byle jakich. Na zdjęciu widoczna jest jedna z nich. Baaardzo stara
My simple kitchen