Bardzo prosty przepis na pyszną, winną i delikatną babkę drożdżową. Składniki: ½ kg mąki tortowej 3 jajka ½ kostki margaryny 1 szklanka mleka 10 dag cukru 4 dag drożdży ½ kg jabłek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, margaryną i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane pokrojone
Tradycyjna Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na babeczki pochodzi ze strony: magazyn-kuchnia.pl. Przepis na krem jest autorski (mój). (około 30-35
Di gotujefragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza z bazyliowym pesto, krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy oraz oliwki z tuńczykiem. Na deser mieliśmy babkę panettone podana w formie sufletu (najprościej mówiąc). Pachniało tak niesamowicie, że chyba wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy na moment, kiedy będziemy mogli usiąść do stołu i spróbować tego wszystkiego. Podczas
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
magiczna kuchnia KasiBardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Po łyżce
Kuchnia PokoleńNigdy bym nie pomyślała, że powiem kiedyś na głos: Jak miło było wstać tak późno w wolny dzień! o godzinie... Siódmej rano! Tak, tak, chyba powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis specjalnie dla Gaby, jej koleżanek i pani(pana?) od chemii ;). Najbanalniejsze, zawsze smaczne i błyskawiczne ciasto, w sam raz dla zapracowanych ;). Babka górnicza Składniki 1 duże jajko (u mnie 2 mniejsze) 1 szklanka cukru (u mnie 3/4) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 2 łyżki dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao
Kuchnia w szuwarachmamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień idzie to chce się coś drożdżowego i nic na to poradzić się nie da. Postanowiłam
moj przepis nazostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec
moj przepis najajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g
Camilla w kuchnisezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie G OTOWANIE... TO PROSTE! - Babka
Grunt to przepis!ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja go dawno nie piekłam . Dzisiaj postanowiłam upiec go na niedzielę . Wyszło pyszne . Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliVasilopita to ciasto przyrządzane raz w roku na Sylwestra w Grecji. W smaku przypomina trochę babkę cytrynową/ pomarańczową. Ciasto zawiera ukrytą monetę i przynosi szczęście na cały rok osobie, która ją w swoim kawałeczku znajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy
Tradycyjna KuchniaNiedawno proponowałam Wam pyszną babkę z jagodami. Dziś będą małe babeczki :) Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie sami :) Babeczka podana na talerzyku "Gloria" od Porcelany Bogucice. 1,75 szkl maki pszennej 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl mleka
Smakołyki Asi