babki - 8724 przepisów (strona:399/582)

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 632

uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa

Ze smakiem i z pasją
Monkey bread. 161

bułeczki drożdżowe połączone lepkim, słodkim, cynamonowym karmelem, istne cudo! Aromatyczne, słodkie, pachnące, grzechu warte :) Idealne na poświąteczne, leniwe śniadanie. Polecam! Składniki na monkey bread:  na dużą formę do babki z kominem 1 opakowanie drożdży instant 7g (lub 20 g świeżych drożdży) 1 szklanka ciepłego mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 1 żółtko z dużego jajka

Rozpustne gotowanie
Sałatka śledziowa na słodko 238

wsypujemy żurawinę tak aby zakryło powierzchnię( czasami kiedy mamy wiesze naczynie to więcej żurawiny wsypujemy ). Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ). Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia

Różowa kuchnia
“40 przepisów Królowej Fasoli” – recenzja 154

ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się w tym Jasiu. 40 przepisów Królowej Fasoli Mikołaj Rey i Janina Molek Wydawnictwo: Editions Spotkania

Ugotowane pozamiatane
KEKS Z AJERKONIAKIEM 180

Keks to pyszne ciasto typowo Bożonarodzeniowe, przypominające babkę. Zawiera dużo suszonych owoców, jest pyszne i pachnące a można je upiec kilka dni wcześniej.                                                                     SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka owsiane z malinami i żurawiną 128

Przygotowania do świąt zaczynam od zdrowych owsianych ciasteczek z malinami i żurawiną, a na serniki i babki wielkanocne jeszcze przyjdzie czas ;) Do ciasteczek użyłam mąki owsianej, która jest zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnej mąki pszennej. Stanowi doskonałe źródło błonnika, witaminy E czy wapnia.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Receptura smaku
własna piernikowa przyprawa 186

trudu można kupić przyprawę do piernika dosłownie w każdym sklepie. Lecz ja pragnę podzielić się przepisem pamiętającym jeszcze czasy mojej babki. Wtedy to przed świętami w wielu domach samodzielnie przyrządzano piernikowe przyprawy i właśnie dlatego piernik u każdej z gospodyń smakował odrobinę

Miód i pieprz
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 185

220ml wrzątku   1 1/2 szklanki mąki gryczanej   1 1/2 szklanki mąki kokosowej   1/4 szklanki maki kukurydzianej   1/4 szklanki mąki z amarantusa   2 łyżki łuski babki jajowatej   2 łyżeczki ksylitol   2 łyżki oleju kokosowego   1 łyżeczka soli himalajskiej   3 łyżeczki suchych drożdży   600-700ml wody     Zaczynamy od zmielonego

IzaGotuje
Wigilijne makiełki. 125

Teraz mamy takie bogactwo przeróżnych produktów, że  trzeba się zastanawiać czym doprawić, co wybrać. Kiedyś nasze babki i prababki nie miały takiego wyboru, a jednak potrafiły sobie z tym poradzić. I ten wyjątkowy dzień w roku, był naprawdę uroczysty i pachnący, a smaki zapadały na bardzo długo domownikom w pamięć. Nie jadało się ich nigdy więcej jak tylko

Dieta moja pasja
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 269

zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie

Tradycyjna Kuchnia
Śliwki w kremowej owsiance 151

końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę

Gawron w rosole
Śliwki w kremowej owsiance 151

końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę

Gawron w rosole
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 194

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży ❤ Cóż chcieć więcej?  Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których

Walijskie Pichcenie
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 176

kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł: Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika Mrozowska Wydawnictwo : Zwierciadło Liczba stron: 240 Data wydania polskiego: październik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 196

nikt nie ma zbyt dużo czasu), była przemiła. Żeby się do niej odpowiednio przygotować, postanowiłam upiec ciasto. W pewnym momencie szczerze żałowałam, że nie zdecydowałam się na jakąś korzenną babkę, ale w efekcie końcowym byłam z siebie naprawdę zadowolona. Ciasto bowiem wyszło jak marzenie! Zdjęcie tak udekorowanego tortu zobaczyłam w Mad! , nr 10/2015 i od razu wiedziałam, że w końcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze