Święta Wielkanocne tuż tuż więc czas na kolejne słodkości :) W tej gonitwie przedświątecznej ciągle brakuje czasu na wszystko więc tym razem po
Kuchenne WariacjeWielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy lub w sałatkach i z żurkiem jemy. Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość
Moniki Smakołykiwaszym koszyku Wielkanocnym jest babka? To jest bardzo fajna propozycja do Święconki. Zróbcie takie babeczki i zabierzcie z sobą :) porcja na 10 babeczek Składniki: 4 jajka 100 g cukru 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju cukier puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: białka ubijamy
Niezły Młynekodstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy tężejącym rosołem
Bajeczna Kuchniadokładnie opisane co i jak zrobić, oraz dodatkowo uzupełnione zdjęciami krok po kroku! Do tych przepisów i tutoriali musimy dodać ciasto z ukrytym motywem - w książce jest to babka oraz babeczki z ukrytym sercem, makaroniki, petits four, trufle marcepanowe, ptifurki z orzechowym i pomarańczowym marcepanem, mini babeczki, piękny i dostojny croquembouche udekorowany przepięknymi kwiatami z papieru ryżowego, pâte décor, Letni
Plate of JoyKrólowa Wielkanocnego Stołu, ale też miły dodatek do popołudniowej kawy. Wilgotna i bardzo aromatyczna. Kto się skusi? Babka kakaowa z jogurtem greckim Składniki: 100 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 jajka 250g jogurtu greckiego 100 ml mleka 200 g mąki 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie) kokos
Tagebuch po polskuUbieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy oprócz śniadania jest oczywiście biały barszcz podawany na pierwsze danie. Spróbujcie zrobić go sami :) Składniki (zakwas
ChilliJemyTaki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej. Składniki: -5 szklanek mąki 480 -5 dkg drożdży -8 łyżek cukru -8 dkg masła -4 żółtka i 2 całe jajka -350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka -1/3 szklanki nasion chia -3 łyżki kakao -żółty barwnik spożywczy -szczypta soli -wanilia Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem
Maminek kulinarnyrazu? Tradycyjny lemon curd robi się na maśle i cukrze. Mój jest nieco zdrowszy bo na oleju kokosowym i z ksylitolem zamiast cukru. Znakomicie sprawdzi się jako polewa na babce wielkanocnej, ale także na mazurku! Lemon curd Składniki 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 9 łyżek ksylitolu 2 spore cytryny (najlepiej ekologiczne) 2 żółtka 2 jajka Sposób przygotowania Cytryny dokładnie
Fill The Bowlpiekę mazurek. Zapoczątkowałam tę tradycję w moim domu, bo zawsze był tylko sernik i babka drożdżowa na święta Wielkanocne. W tym roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu
Mania Wypiekaniaskładniki na babeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1
Domowy Smak JedzeniaTaki słodki, taki nieporadny,a jednak bardzo go lubię. Kiedy patrze na niego napływa mi ślinka do ust. Czy już wiecie o czym mówię
Różowa kuchniaPolecam babkę cytrynową jest pyszna a skórka powoduję niepowtarzalna w smaku
Ugotujmy Cościastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni. Piegusek A jeśli upieczemy to ciasto w foremce na babkę i po wystygnięciu polejemy czekoladą - otrzymamy taką oto pyszną makową babę ;-) Pieguskowa baba Pieguskowa baba SMACZNEGO
peggiwkuchni