folią spożywczą. Tak czekają do Wielkiej Soboty, kiedy to je wyjmę i od razu odwinę folię, aby nie przykleiła się po rozmrożeniu. Zrobiłam też dwie babki, które w ten sam sposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”. Składniki
To co kochambył pełen wiary, nadziei i miłości, a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym, wiosennym nastroju. Życzymy smacznego jajka w barszczu, ostrego chrzanu, pięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest
To co kochamjajka – kasza jaglana – kiszona kapusta – miód – olej lniany – pigwa – siemię lniane – sok z brzozy – szpinak Superzioła: – aloes – babka płesznik – czarnuszka – czosnek – echinacea – imbir – kurkuma – pokrzywa – zielona pietruszka – żeń-szeń Nowości zaliczane do superfood, o których niedługo będzie głośno
To co kochamjeszcze lepszym pomysłem będzie przygotowanie tego puddingu wieczorem, wstawienie go do lodówki aby się „przegryzł” przez noc, a rano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone , była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja, aż się
greenscarf0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto kolejny po babce ziemniaczanej, prosty smak kuchni mojego domu. Miałam okazje do niego powrócić w ten sam weekend u Mamy, o którym już mówiłam. Nie jest to danie wyszukane, nie jest to danie
Kuchnia po mojemupieczenia ciast - przyznaję, że takie prezenty ucieszyłyby mnie najbardziej. Mam tutaj swoich faworytów - to formy firmy Nordic Ware . Niestety nie należą one do najtańszych, ceny za formy do babek i ciast zaczynają się od około 180 pln za sztukę, ale za to jak pięknie się prezentują. Znacznie tańsze są formy silikonowe np. firmy Silikomart dostępne m.in. tutaj . Kształty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawzięłam :) Dopiero gdy wróciłam do domu to pojawiło mi się milion pomysłów jak je wykorzystam. Aż w końcu zdecydowałam się na keks. Tylko zamiast upiec w keksówce, upiekłam jako babkę :) Składniki: 150 gramów margaryny (u mnie jak zwykle Kasia) 120 gramów cukru 3 jajka 175 gramów mąki (z tego odjąć 15 gramów na wymieszanie kandyzowanych owoców) 100 ml mleka
Szczęśliwa kuchniateż tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. Znajdziecie tu obłędny tort
Moja pasja smakunich bajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki: Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka 1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe
Garniec Magaliemożna piec?! "DUŻO!" odpowie moje rodzinka. Trzy rodzaje ciastek (makowe z lukrem, czekoladowe i bezy), dwa ciasta (babka kawowa i ciasto pomaranczowo-czekoladowe z kawą), zapachniało Świętami. Ile można ja pytam? ile można? vs Oto mała, słodka zapowiedź
Dzieje kuchennej Wiewiórytygodniu mamy 7 przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony
Magiczne Życie MartyMuffinki smakują i pachną rewelacyjnie. Dzięki płatkom są dość syte, lekko chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić pożywną oraz smaczną przekąskę. Fajnie smakują z serkiem lub
Di gotujePrzepis autorski (mój). Od razu Wam napiszę, że jak się zdecydujecie na upieczenie tych muffinek - podwójcie proporcje! Są po prostu przepyszne i niezwykle kuszą swoim cudownym
Di gotujepołączenia składników. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy. 3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników. 4. Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze
Szefowa kuchniKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię