babki - 8613 przepisów (strona:384/575)

Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 237

oblepiony – ciasto gotowe!   Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostudzenia w blaszce. RABARBAROWO SZALAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK - Dżem z rabarbaru i bananów   MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z rabarbarem i żurawiną SŁODKIE OKRUSZKI - Proste ciasto z rabarbarem MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto na maślance z rabarbarem   ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Drożdżowe z rabarbarem

Grunt to przepis!
Muffiny jogurtowe z melisą 135

 Przepis autorski (mój). Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość! Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się

Di gotuje
Czekoladowiec z winogronem, rzeżuchą i orzechami włoskimi (bez mleka i bez jajek) 219

cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy

upichcona
Pyzy bezglutenowe 191

rozpadały to trzeba do ciasta dosypać dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Ale... jeśli surowe ziemniaki były źle odciśnięte to dosypywanie mąki nic nie da... Lepiej wtedy ciasto wykorzystać na babkę ziemniaczaną... Nie należy również gotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć.  Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy marchewkowiec 165

pisałam, ciasto wyszło nie za słodkie. Rodzynki dodały trochę cukru, więc zmniejszona ilość cukru była niezauważalna.  Samo ciasto było bardzo delikatne i puszyste. Przypominało trochę babkę piaskową.  Dzięki cynamonowi smak marchwi był niewyczuwalny chociaż dla mnie to akurat mankament...:-) W każdym razie przepis wart polecenia. Chyba zacznę polecać całą książkę:-) Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zupa szczawiowa – smak wiosny 173

uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe, bo jestem kiepska z botaniki i muszę próbować każdego listka, żeby sprawdzić czy to na pewno szczaw, a nie np. babka lancetowata. Najprościej jest kupić szczaw na bazarze. Mają go zwykle starsze panie, w plastikowych siatkach. Jest to też wygodniejsze, bo babcie mają już odmierzoną porcję dokładnie na duży garnek szczawiu

Ugotowane pozamiatane
Bajaderki wiosenne 237

myślicie to jesteście w błędzie :)   Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka rozdrobniłam w palcach drobno tak aż do rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem

Różowa kuchnia
Czekoladowe babeczki majonezowe 184

Szybko się je robi i błyskawicznie znikają ze stołu. Babeczki są podzielne, a w smaku nie czuć majonezu. Sprawdzą się w każdej chwili gdy mamy ochotę

VioletoweKucharzenie
Comber Kakaowy 179

Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki

Gotowanie...to proste !
Mleczna babka 198

Choć święta już sporo za nami, przedstawiam, Wam jeszcze przepis na pyszną babkę, którą znalazłam  tu.  Polecam, bo jest smaczna, a w dodatku prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 łyżki dżemu np. czereśniowego

Ewusiowe Smaki
ŚWIĄTECZNA BABA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ 188

BABA DROŻDŻOWA z orzechową posypką to jedna z wariacji na... Artykuł ŚWIĄTECZNA BABA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Muffiny z orzechami włoskimi i cykoriadą/kawą zbożową 137

Przepis autorski (mój). Lubicie łatwe, szybkie i smaczne wypieki? Jeśli tak - to świetnie się składa, ponieważ te muffinki takie właśnie są. Dodatkowo kusząco pachną i długo

Di gotuje
Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. 118

wybrałam tortownicę o średnicy 25cm. 2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1.  Czarno biała babka wielkanocna. 2.  Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3.  Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad

My World by Dagmara Rek
Babka majonezowa 129

Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Po łyżce dodawać majonez, miksując nadal na małych obrotach.  Na koniec dodać mąkę, wmieszać delikatnie rózgą kuchenną. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto.  Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania