babki - 8450 przepisów (strona:384/564)

Babka szpinakowa 716

się go Dniem Wagarowicza ale pogoda za oknem nie sprzyja ani wagarom ani radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki. Składniki: 170 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g świeżego szpinaku

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną 145

Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo. Biszkopt (tortownica 25-26 cm): 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu szczypta

Czerwień i błękit
PIECZARKOWE GNIAZDA SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM 226

wszelkich mies *świetnie nadaje się do sałatek i innych dań czy sosów podawanych na zimno *jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa  mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy

Z Majeczką w kuchni
Babka kakaowo-makowa 156

wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piec około 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem.     Babka jest puszysta, delikatna a dzięki olejowi nie jest sucha

W garach u Gosi
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 204

dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym naczyniu można podać sos Hoisin dola kontrastu smaku

upichcona
Babka bananowa 175

szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/3 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dkg … Czytaj dalej Babka bananowa

czarrna od kuchni
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM I KUKURYDZĄ 212

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego.   SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól

Gotowanie Patki
Babka z kuleczek 150

Kolejna babka drożdżowa z nutą fantazji.     Składniki: -45 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -7 łyżek cukru -4 żółtka i jedno jajko -7 dkg masła -2 łyżki kakao -wanilia -szczypta soli -wiśnie drylowane -brzoskwinie lub jabłka z syropu Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Babka biszkoptowa 170

Bardzo prosta do zrobienia,uwielbiana przez dzieci-pyszna babka,można ją również przygotować w wersji z owocami tylko wtedy wylewamy ciasto na duża blachę ,posypujemy owocami i dopiero pieczemy-polecam  Składniki: 5 jajek, 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy) szkl.cukru cukier waniliowy, na lukier: 5 łyżek

Swojskie jedzonko
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 206

Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 7 min -10 min.  4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę

Malinowe Pocałunki
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 154

całej rodzinie, ale niestety, jak facet pokaże na blogu że zrobił fryty albo sklei w całość kilogram daktyli, nerkowców, ksylitolu i innych eko sreko nazwie to RAW to babki mdleją z wrażenia, a jak dziewczyna zrobi cudne naleśniki za pięć zeta dla całej rodziny to buuuu. W tej książce jest dużo bardzo prostych przepisów jak smażony ananas, zielona fasolka

greenscarf
Chleb foremkowy, pszenny z otrębami 137

minut( wyrabianie ciasta chlebowego). Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach

Różowa kuchnia
Bezglutenowa kuchnia 131

Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny skórka otarta

Kuchcik gotuje
Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa 128

Babka migdałowa (bezglutenowa) Składniki: 150 g migdałów bez skórek 4 kopiate łyżki mąki jaglanej* 7-8 łyżek cukru brązowego nierafinowanego 150 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego) 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy. Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy

Moja Mama Gotuje
Szybki chleb z czarnym sezamem i babką plesznik 141

trzeba się męczyć aby ciasto wyrobić, wystarczy wymieszać w misce składniki i gotowe. A tak to wyrabiamy i wyrabiamy aż ręce bolą. Dziś dodatkowymi składnikami jest czarny sezam i babka jajowata. Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni