Wakacje to jeden z najlepszych wynalazków ludzkości. Człowiek może się byczyć , spać do późna, spacerować, chodzić do kina i w ogóle robić, co mu się żywnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest przepyszny, a zrobiłam go na bazie ciasta na comber kakaowy <--Klik. Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo
Gotowanie...to proste !Babka kakaowo – czekoladowa z dodatkiem kremowego sera Philadelphia który nadaje jej wilgotności .Polecam. Składniki : keksówka 19 cm 1 łyżka mocnego espresso ,ostudzić 200 g serka philadelphia ,lub inny kremowy 75 g polenty, dałam kaszę mannę ,ale myślę ,że z polentą będzie lepsza ,tak jest w oryginale 125 g masła,,temperatura pokojowa 150 g cukru, jeśli wolicie słodsze
Ladylaura.okresu dzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami
Raj dla PodniebieniaEkspresowe w przygotowaniu ciasto marchewkowe z aromatem pomarańczy i lukrem pomarańczowym. Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki. SKŁADNIKI CIASTO 2 szklanki (3
cool and mintyoblepiony – ciasto gotowe! Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostudzenia w blaszce. RABARBAROWO SZALAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK - Dżem z rabarbaru i bananów MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z rabarbarem i żurawiną SŁODKIE OKRUSZKI - Proste ciasto z rabarbarem MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto na maślance z rabarbarem ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Drożdżowe z rabarbarem
Grunt to przepis!Przepis autorski (mój). Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość! Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się
Di gotujecukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy
upichconarozpadały to trzeba do ciasta dosypać dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Ale... jeśli surowe ziemniaki były źle odciśnięte to dosypywanie mąki nic nie da... Lepiej wtedy ciasto wykorzystać na babkę ziemniaczaną... Nie należy również gotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą
Ze smakiem bez glutenupisałam, ciasto wyszło nie za słodkie. Rodzynki dodały trochę cukru, więc zmniejszona ilość cukru była niezauważalna. Samo ciasto było bardzo delikatne i puszyste. Przypominało trochę babkę piaskową. Dzięki cynamonowi smak marchwi był niewyczuwalny chociaż dla mnie to akurat mankament...:-) W każdym razie przepis wart polecenia. Chyba zacznę polecać całą książkę:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuuzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe, bo jestem kiepska z botaniki i muszę próbować każdego listka, żeby sprawdzić czy to na pewno szczaw, a nie np. babka lancetowata. Najprościej jest kupić szczaw na bazarze. Mają go zwykle starsze panie, w plastikowych siatkach. Jest to też wygodniejsze, bo babcie mają już odmierzoną porcję dokładnie na duży garnek szczawiu
Ugotowane pozamiatanemyślicie to jesteście w błędzie :) Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka rozdrobniłam w palcach drobno tak aż do rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem
Różowa kuchniaSzybko się je robi i błyskawicznie znikają ze stołu. Babeczki są podzielne, a w smaku nie czuć majonezu. Sprawdzą się w każdej chwili gdy mamy ochotę
VioletoweKucharzenieCiasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki
Gotowanie...to proste !