W makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta
Moja Delicjamąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać i dokładnie usunąć białą skórkę, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na wystudzone ciasto
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik . Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne
Leśny Zakątekskórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami. Zapraszam na stary i sprawdzony przepis, który dostałam od dobrej duszyczki 😊 Składniki: skórka pomarańczy 250 g, cukier 250 g, woda
kulinarne odsłony patitermomixie lub blenderze. Olej roztapiamy w ciepłym napoju lub mleku i wlewamy do suchych składników. Po wymieszaniu łyżką nakładać masę do sylikonowej foremki na muffiny, ugniatamy i odciskamy jak babki na piasku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C do złotego zarumienienia ciasteczek (im bardziej wypieczone tym lepiej
Candy Pandastalerz bądź odwracamy na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy. W zależności od przeznaczenia, naleśniki smażymy z jednej lub z dwóch stron - mianowicie, jeżeli naleśniki przeznaczamy na torty, babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie tylko z jednej strony. Np. : NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ Z CUKREM Przygotowujemy ciasto naleśnikowe
Moja Książka KucharskaCiasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce . Nie lubię wyrzucać jedzenia i w miarę możliwości staram się wszystko wykorzystywać, a jeśli nie jest to możliwe to po prostu zjadam resztki :), dlatego po prostu musiałam coś wykombinować z tego ciasta. Samo ciasto na lizaki wyszło super. Miałam
Mania Wypiekaniapszennej 60 g cukru 1 łyżka oleju 1 żółtko 1 jajko 1/2 szklanki mleka aromat migdałowy 20 g drożdży bakalie, u mnie orzechy, suszone śliwki i … Czytaj dalej Babka drożdżowa
czarrna od kuchniJutro Dzień Kota, a ja nie byłabym sobą, gdybym to przeoczyła. Z tej okazji dzisiaj kocie ciasto To już moje drugie podejście do takiego przepisu. Rok
FitkotW poniedziałek na zajęciach byłyśmy we dwie. Muszę przyznać, że taki system niemal prywatnych lekcji bardzo przypadł mi do gustu. Nauczyciel nie patrzy nam na ręce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper przepis mojej babci na babkę wielkanocną. Składniki: Mąka pszenna 40 dag Cukier puder 15 dag Drożdże 5 dag Masło 10 dag Żółtko jaja 5 szt. Mleko ¾ szklanki Szczypta soli Konfitura 1 słoiczek Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić
Tradycyjna KuchniaWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na babeczki z mąka migdałową Rdix - Bis Babeczki są proste w wykonaniu i wybornie smakują z kawką . Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chilikukurydzianych, kruchych ciasteczkach przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest to, że nie ma ono w swoim składzie odrobiny tłuszczu, co oczywiście obniża jego kaloryczność i nie jest mocno słodkie. Robi się je bardzo szybko i prosto
Walijskie Pichcenieprzecisnąć przez praskę. 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać jogurt, majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 6. Gotową sałatkę przełożyć do formy od babki, wyłożyć na talerz, udekorować na wierzchu jajkiem i natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Eweliny