Babeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną
Kulinarne Fantazje Mariolinagrzanego piekarnika. Pieczemy piernik na środkowej półce piekarnika w 175⁰C do tzw. ”suchego patyczka” – w keksówce zajmie to około 1 godziny, czasami 1,15h, w formie na babkę ciasto piecze się szybciej – sprawdźcie już po 45 minutach, wbijając patyczek w najwyższe miejsce ciasta. Gotowy piernik wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Po całkowitym ostudzeniu ciasto kroimy
Karo in the Kitchenszybkie „słodkości”, które doskonale smakują z małą czarną (u mnie najczęściej zabarwioną mleczkiem lub śmietanką ) Kakaowo-miodowe wafle z jagodową nutą. Proste, pyszne, idealne do kawy. Szybka babka bez miksera. Na nią zawsze wszyscy się skuszą Niezawodna i jakże prosta w przygotowaniu. Ciasto cytrynowy puszek. Idealne, rozpływające się w ustach, pięknie prezentujące się na stole, proste w przygotowaniu
Słodkie okruszkiBabka marchewkowo - - orzechowa A może raczej orzechowo - marchewkowa? Nazwa nie ważna, najważniejszy smak - który wzbogacony o kardamon i cynamon, sprawia, że już sam zapach przyciąga, by pokusić się o kawałeczek. Mojemu bratu tak ta babeczka smakowała, że aż pochwalił mnie, że jest przepyszna, a nie często zdarzają mu się takie komplementy. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka
My sweet a lifeMuffinki zeberki Skoro babka może mieć paski, to muffinki tym bardziej. Takie wykonanie szczególnie przyciąga wzrok małej społeczności. Z chęcią wyciągają rączkę po dokładkę. Składniki: (na około 12 muffinek) Na ciasto: 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
My sweet a lifeBabka na oleju Lubicie w niedziele przekąsić coś słodkiego do kawy, a dzień wcześniej nie mieliście czasu na przygotowanie łakoci, ta pozycja jest w tym przypadku idealna, bo właśnie świeżutka i cieplutka prosto z pieca jest najlepsza, a jednocześnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki z lekką górką
My sweet a lifelikierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz Wiśniowa fantazja . Ciasto Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz. Składniki Składniki: (na formę 22 x 32 cm) Ciasto makowe: -4 jajka
Marta GotujeBabka pyszna i kolorowa, którą bardzo lubią moje dzieci. Składniki : 14 jajek 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kokosu 1 kisiel czerwony Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy
Kuchnia u BietkiZapraszam na super ciasto - idealne na weekend. Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem zdrowej cukinii. W moim przepisie jest mało cukru ale wy możecie spokojnie zwiększyć jego ilość w przepisie. Polecam Składniki: 2 szkl mąki 2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g) 1 szkl maślanki 1/2 szkl cukru 100 g masła 2 jajka 1 szkl startej i odciśniętej cukinii 2 łyżeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na ostatnie chyba w tym roku ciasto z dyni! Uwielbiam dyniowe specjały, a Wy? Składniki na ciasto: 1,5 szkl mąki pszenna typ 450
TrufelkowoMoja córka lubi bardzo, gdy przygotowuję jakieś muffiny. Chętnie mi też wtedy towarzyszy w kuchni i pomaga. Tym razem zrobiłyśmy Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym
Kuchnia co dniawarto osładzać sobie takie dni Polecam Wam gorącą czekoladę ze sklepu gryczanka.pl (u mnie waniliowa , ale równie pyszna jest też orzechowa lub biała ). A do czekolady prostą i szybką babkę . Połączenie idealne Kto się skusi? Czy i u Was choć na chwilę zawitała odrobina śnieżnej bieli? P.s. Zachęcam Was do odwiedzin sklepu Uwaga! Kod rabatowy na zakupy z gryczanka.pl
Słodkie okruszkiPrzepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik . Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne
Leśny Zakątektych batonikach sprawdza się masło migdałowe i z orzechów macadamia. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodać mąki kokosowej lub tłuszczu tak aby uzyskać konsystencję jak przy robieniu babki z piasku (nie za sucha i nie za mokra). Masę wyłożyć w płaskiej formie lub pojemniku i mocno docisnąć a następnie wstawić do lodówki. Przygotować polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy
Ola la LCHFpewnością by się obyły i ja pewnie też gdybym tylko zechciała... Sama pamiętam, jak moja mama kiedy byłam dzieckiem miała raptem trzy blaszki keksówkowe, jedną formę dużą, jedną do babki i jedną tortownicę, jeden wałek i jeden wykrawacz do ciasteczek w formie sześcioboku z różnymi wzorkami na każdym z nich a najchętniej piekła ciasta w prodiżu. Blachę smarowało się masłem
Dzieje kuchennej Wiewióry