potrafią strasznie opaść – również „lubią ciepłe jajka”. Jaj w temperaturze pokojowej zawsze używam do ciasta drożdżowego, które uwielbiam i piękę kilka razy w miesiącu. Natomiast do przyrządzenia muffinek, babek czy kruchego spodu do szarlotki używam jaj prosto z lodówki. Starajcie się piec ze składników, które mają taką samą temperaturę pokojową. Pamiętajcie, że jaja zawsze można ogrzać, wystarczy
Rusty Forkwyłącznie w postaci puree. Z ziemniaków zrobić można kilkanaście fajnych i do tego różnych potraw, które mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego. Frytki, kopytka, kluski śląskie, krokiety, babka ziemniaczana to tylko mała garstka propozycji. Od czasu do czasu warto poeksperymentować. Różyczki ziemniaczane to fajna propozycja na dodatek do dań gulaszowych. Ziemniaki w tak przygotowanej formie nie są nudne, gdyż
mecooksprzepisu. Ciasto korzenne z czekoladowymi kropkami Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście Babka serowa – szybka i wilgotna Ciasto orzechowe Sernik z masą makową i wiśniami
Słodkie okruszkiTradycyjnym dodatkiem do Wigilijnego stołu w naszym domu rodzinnym było puree ziemniaczane. W tym roku postanowiłyśmy przełamać tradycję i zaserwować babeczki ziemniaczane. Smakują podobnie jak nasza poznańska babka ziemniaczana , ale forma małych babeczek wygląda znacznie efektowniej. Jest to danie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również
Kolizje SmakówUff... Szczerze mówiąc, nie wiem już, w co ręce wkładać. I bynajmniej nie mam na myśli przygotowań do Świąt - za te ledwo się zabrałam w miniony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – „Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy
Moja DelicjaCiasto ze świeżą żurawiną - już dawno miałam na nie chęć, ale zwykle żurawina lądowała w przetworach . Tym razem kupiłam malutkie opakowanie i w końcu udało
Mania WypiekaniaMakowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii
KuchniaWeDwoje.plMurzynek pełen wiśni tak naprawdę powstał poprzez inspiracje przepisem z bloga przepisyjoli.com . Mając w domu jeszcze domowy dżem wiśniowy postanowiłam go wykorzystać do murzynka pełnego wiśni
Ciasta z tradycjamikokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem….Koniecznie musicie upiec na święta! Szafranowe ciasto Składniki: foremka babka z kominkiem, 1,5 l 0,5 g szafranu, zmielonego, na czubek noża 1 łyżka rumu 200 g masła, miękkiego 150 ml kokosowego mleka 240 g pszennej mąki 2 łyżeczki
codojedzeniaSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 300 g mąki pszennej 170 g margaryny 150 g cukru 4 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml rumu 50 g
Anielskie wypiekiPiegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca. Składniki: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Sposób przygotowania: Białka jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać
Pyry na Gaz