Kolejna ciekawa propozycja na babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce
Tradycyjna Kuchniaokazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy postanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka
Truskawkowa FiestaWielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego
Kuchnia od dwojgaKażdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu
Obiad gotowyWkrótce Wielkanoc, więc już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś mam dla Was przepis na pyszne makowo- bakaliowe babeczki do koszyczka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15
Tradycyjna kuchnia KasiCzekoladowo-pomarańczowe ciasto Bożonarodzeniowe Każdego roku staram się upiec coś nowego... w tym roku moją uwagę przepis Madameedith ... Genialna babka ... Oliwa z oliwek dodaje wilgotności.....mocno pomarańczowa, pyszna na drugi jak i na trzeci dzień Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym Przepis praktycznie nie zmieniony. 175 ml oliwy z oliwek 70 g mielonych orzechów laskowych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTo ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej. Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni. Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę
Mieszam w Garnkuprawej szpalcie bloga znajdziecie wielkanocne inspiracje z bloga Czerwień i błękit w zakładce Wielkanoc w kategorii Wielkanocne ciasta . Trochę się przez te prawie 8 lat uzbierało. Znajdziecie tam mazurki, babki, ciasteczka, serniki i ciasta przekładane. Na pewno znajdziecie coś pysznego dla siebie. Zapraszam serdecznie
Czerwień i błękitzadanie: Przejrzyjcie stronę: www.oryginalnysok.pl , wybierzcie dowolny sok i podajcie ciekawy przepis z wykorzystaniem wybranego produktu. Mile widziane są przepisy przydatne na święta. Może jakaś babka? Z chęcią ujrzę też Wasz pomysł na zdjęciu, ale nie jest to warunek konieczny. Swoje odpowiedzi umieszczajcie w komentarzu tu pod postem - na blogu, a zdjęcia podsyłajcie na meila - jdiana@onet.eu. (Tylko
Di gotujeIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być wręcz idealny. Jak więc zrobić idealny lukier królewski? Przepis na lukier znajdziesz w poniższym poradniku. Co potrzebujemy? 2 białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki […] Artykuł
PysiaGotuje.plMarii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania nie potrzeba
Tradycyjna kuchnia Kasimojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowykońcu, ciepło, słonecznie - wiosna powoli rozkwita, a ja zaczynam myśleć o wielkanocnych wypiekach i dziś mam dla Was pierwszą z propozycji - babeczki pomarańczowe, jeśli nie planujecie robić tradycyjnej babki będą idealne. Małe, eleganckie i do tego pachnące pomarańczami. Ja zrobiłam porcję na próbę i wszystkie zniknęły natychmiast. Składniki (na ok 12 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody
Cynamonowe szczęściePotrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy na wierzch na całej powierzchni
Różowa kuchnia