Biała kiełbasa to niekwestionowana pozycja w wielkanocnym menu. Razem z białym barszczem, babką i mazurkiem pojawi się zatem na moim świątecznym stole. Cieszmy się zatem tym pięknym Ro dzinnym czasem z Bliskimi przy stole :) Skła dniki: 0,5kg białej kiełbasy 3 duże cebule łyżeczka tymianku 200ml czerwonego półsło dkiego wina 2 ząbki czosnku szczypta soli Przygotowanie: Kiełbasę
ChilliJemyrazem. Gotowe ciasto przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C przez około 50 minut. Po wystudzeniu babkę oblej polewą, lukrem i posyp kolorową posypką
Przepisy i porady kulinarneserka homogenizowanego - 4 łyżki cukru pudru 2 czerwone galaretki rozpuszczam w 1/2 litra gorącej wody. Kiedy galaretka jest już dosyć gęsta, przelewam ją do okrągłej formy na babkę. 2 zielone galaretki rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody. Kiedy zaczyna gęstnieć, mieszam ją z 1/2 kg serka i 2 łyżkami cukru. Całość wlewam do formy na czerwoną galaretkę. Z 2 kolejnymi
WielopokoleniowoJajka, żur, biała kiełbasa, mazurek, babka – zwykle goszczą na większości polskich stołów. Jednak to nie koniec. Okazuje się, po raz kolejny, że kuchnia regionalna w Polsce jest bardzo inspirująca
Na moim stolerobiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas
Mieszam w Garnkuświąteczne co nieco :) Jest jeszcze czas by kupić składniki i przygotować jakiś domowy smakołyk na Wielkanocny stół. Oferta tym razem jest skromna, by łatwiej dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad
Proste Potrawypolukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować
Trzeci talerzpiekarnika i wystudziłam w foremce. Po wyjęciu z formy polukrowałam moją babę.... i od razu ją pokroiłam Mam nadzieję, że któraś z tych proponowanych przeze mnie bab, babek, czy babeczek (wszystkie przepisy znajdziecie tutaj ) znajdzie się u Was na świątecznym stole. Gratuluję dobrego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysisłodko i słono. Mam nadzieję, że wszelkie wątpliwości, co podać Rodzinie i Gościom w ten szczególny czas, zostaną właśnie rozwiane ;) Pasztet drobiowy z jajkiem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/pasztet-drobiowy-z-jajkiem.html Wielkanocna babka z galarety http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/wielkanocna-babka-z-galarety.html Sałatka tortowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/01/saatka-tortowa.html Ćwikła z chrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html
Kuchnia w czekoladziewiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę
Smakołyki AsiPamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście. Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło
Kuchnia w czekoladziemasła 2 ziemniaki 2 garście posiekanych ziół (9 rodzajów spośród typowych ogrodowych jak: szpinak, pietruszka, koper, szczypior, seler, rzeżucha, tymianek, bazylia, por oraz dzikich np.: pokrzywa, szczaw, mniszek, krwawnik, babka, stokrotka i inne) 800 ml bulionu 200 ml białego wina 2 - 3 łyżki śmietanki jako dodatek i dekoracja: jajko na twardo i rzodkiewka lub kwiaty dzikich ziół Wykonanie: Cebulę
zadanie-gotowanieSkładniki: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mieszanka keksowa 100 gram
W Mojej Kuchni Lubię