babki - 8450 przepisów (strona:381/564)

Pieczona w winie biała kiełbasa z cebulką 218

Biała kiełbasa to niekwestionowana pozycja w wielkanocnym menu. Razem z białym barszczem, babką i mazurkiem  pojawi się zatem na moim świątecznym stole. Cieszmy się zatem tym pięknym Ro dzinnym czasem z Bliskimi przy stole :) Skła dniki: 0,5kg białej kiełbasy 3 duże cebule łyżeczka tymianku 200ml czerwonego półsło dkiego wina 2 ząbki czosnku szczypta soli     Przygotowanie: Kiełbasę

ChilliJemy
Babka karbowana jogurtowa. 119

razem. Gotowe ciasto przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C przez około 50 minut. Po wystudzeniu babkę oblej polewą, lukrem i posyp kolorową posypką

Przepisy i porady kulinarne
Lekki sernik z galaretkami; kolorowe ciasto galaretkowe z serem 171

serka homogenizowanego - 4 łyżki cukru pudru 2 czerwone galaretki rozpuszczam w 1/2 litra gorącej wody. Kiedy galaretka jest już dosyć gęsta, przelewam ją do okrągłej formy na babkę. 2 zielone galaretki rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody. Kiedy zaczyna gęstnieć, mieszam ją z 1/2 kg serka i 2 łyżkami cukru. Całość wlewam do formy na czerwoną galaretkę. Z 2 kolejnymi

Wielopokoleniowo
Co stół, to obyczaj 161

Jajka, żur, biała kiełbasa, mazurek, babka – zwykle goszczą na większości polskich stołów. Jednak to nie koniec. Okazuje się, po raz kolejny, że kuchnia regionalna w Polsce jest bardzo inspirująca

Na moim stole
Wielkanocna Pascha 157

robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas

Mieszam w Garnku
Moje propozycje świąteczne 177

świąteczne co nieco :) Jest jeszcze czas by kupić składniki i przygotować jakiś domowy smakołyk na Wielkanocny stół. Oferta tym razem jest skromna, by łatwiej dokonać wyboru:) Ciasta : sernik czekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad

Proste Potrawy
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 442

polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować

Trzeci talerz
Baba jogurtowa z żurawinami 119

piekarnika i wystudziłam w foremce. Po wyjęciu z formy polukrowałam moją babę.... i od razu ją pokroiłam Mam nadzieję, że któraś z tych proponowanych przeze mnie   bab, babek, czy babeczek (wszystkie przepisy znajdziecie tutaj ) znajdzie się u Was na   świątecznym stole.   Gratuluję dobrego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie

Kuchnia u Krysi
Wielkanoc wytrawnie 855

słodko i słono. Mam nadzieję, że wszelkie wątpliwości, co podać Rodzinie i Gościom w ten szczególny czas, zostaną właśnie rozwiane ;) Pasztet drobiowy z jajkiem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/pasztet-drobiowy-z-jajkiem.html Wielkanocna babka z galarety http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/wielkanocna-babka-z-galarety.html Sałatka tortowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/01/saatka-tortowa.html Ćwikła z chrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html   Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html   Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 131

wiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole.  Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę

Smakołyki Asi
Pasztet drobiowy z jajkiem 377

Pamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście.  Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa. 153

masła 2 ziemniaki 2 garście posiekanych ziół (9 rodzajów spośród typowych ogrodowych jak: szpinak, pietruszka, koper, szczypior, seler, rzeżucha, tymianek, bazylia, por oraz dzikich np.: pokrzywa, szczaw, mniszek, krwawnik, babka, stokrotka i inne) 800 ml bulionu 200 ml białego wina 2 - 3 łyżki śmietanki jako dodatek i dekoracja: jajko na twardo i rzodkiewka lub kwiaty dzikich ziół Wykonanie: Cebulę

zadanie-gotowanie
keks z capuccino i białą czekoladą z cytryną... 143

Składniki: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mieszanka keksowa 100 gram

W Mojej Kuchni Lubię