babki - 8450 przepisów (strona:398/564)

Nalewka czekoladowa 441

święta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto ze szpinakiem 187

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina to za dużo, zależy od piekarnika. Tak przygotowane ciasto możemy jeść jak babkę. Możemy użyć go również zamiast biszkoptu przygotowując tort, dodać ulubiony krem i owoce, czy wykorzystać przy robieniu ciasta z galaretką. Czego dusza zapragnie! Smacznego

MarcinChef
Babka migdałowa 116

proszkiem do pieczenia oraz solą i przesiać do masy. Zmiksować. Dodać zmielone migdały i ekstrakt (jeśli nie użyliśmy cukru migdałowego). Delikatnie wymieszać składniki łyżką do połączenia. Formę do babki natłuścić (olejem), posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć masę. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze

Czerwień i błękit
Babka Wielkanocna 135

życzyć radosnych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Optymizmu i siły płynącej z odradzającego się życia.  Pomału zaczynam świętowanie, ale jeszcze chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę Wielkanocną.    składniki: 300 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 8 łyżek oliwy 5 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia

noteskulinarnyfiga
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 177

Wielkanoc tuż za rogiem, pieczenie babek i mazurków rozpoczęte, a gdzie kraszanki? W wirze świątecznych przygotowań czasem można zapomnieć nawet o najważniejszym. Aż wstyd się przyznać, ale ja w tym roku praktycznie w ostatniej chwili zabrałam się za robienie kraszanek. W te święta postawiłam na naturalne barwniki, nie tylko ze względu na brak sztucznych w szafce (choć to też może

Smiling Shrimp
Koszyczek drożdżowy 129

mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki. Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem. Paseczki ciasta przyklejać pionowo w równych odstępach. Następnie przeplatać poziomo tak jak prawdziwy koszyk. Na denku koszyczka można położyć małą miseczkę

Smakołyki Asi
Babka dwa smaki 96

kominem, a do drugiej dodać kakao, mleko i wymieszać. Wyłożyć na jasną część ciasta. Piec w 180 stopniach C około 50 minut do tzw suchego patyczka. Polać rozpuszczoną czekoladą babka dwa smaki

O kuchni z uczuciem
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 139

czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze

karmelowy
Mazurek orzechowo-daktylowy. 191

jeszcze co ma pojawić się na waszym świątecznym stole... dobrze trafiliście. Nie zastanawiajcie się dłużej i pędzicie do kuchni. Nigdy w moim domu nie było tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam do kuchni ja. Mazurek powinien być słodki.. słodki.. i chyba jeszcze bardziej słodki, przynajmniej tak słyszałam, jednak

More food, love and dreams
Mazurek z masą kajmakową 177

Czego nie może zbraknąć na Wielkanocnym stole? Na pewno jajek w różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków.  U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny. SKŁADNIKI Na ciasto: 35 dag maki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka śmietany Masa: 1 puszka skondensowanego

W kuchennym oknie Ewy
BABKA POMARAŃCZOWA 95

sparzonej pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kiedy babka się upiecze studzimy ok 15 minut i wykładamy na talerz. A kiedy zupełnie ostygnie posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Co kto lubi

KuchcikoweLove
Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko 131

robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno.  Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić

zdrowa vege kuchnia
Koszyk Wielkanocny 115

zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodaje roztop. masło / margarynę bądź olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawiam je do podwojenia objętości na około 40 min. 3. Foremkę na babkę ( ja miałam z kominkiem ) bądź miskę żaroodporną obkładam folią aluminiową. Ciasto wałkuje na grubość 1 cm o kroje na paski 1,5 cm. i zaczynam tworzyć koszyk przekładając paski

Gotowanie...to proste !
Sałatka wielkanocna z jajkami i chrzanem. 35174

święta. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy pragnę złożyć Wam życzenia udanej, zdrowej i spędzonej wraz z najbliższą rodziną i przyjaciółmi Wielkanocy, bogatego zająca, udanego mazurka i przepysznej babki, kolorowych pisanek i pięknej święconki. A także samych sukcesów, dużo pomyślności w życiu prywatnym, jak i zawodowym oraz mokrego dyngusa. Wesołego Alleluja! SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKAMI I CHRZANEM. Składniki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wielkanocna babka z purée z batatów 153

wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy   30 min w 185 st. Polewa: Daktyle i   purée   miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania