babki - 8450 przepisów (strona:397/564)

Chleb pszenno- żytni 168

cukier. Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka  hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką. Krok 2 Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem. Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach, potem zmniejszam

Różowa kuchnia
Ciasto dyniowe z jabłkiem 217

Ciasto z dyni zachowuje długo wilgotność. Dynia jest neutralna w smaku, więc do ciasta można dodać jakieś owoce. Dzisiaj dodałam utarte jabłko. Dla smakoszy czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę . Ciasto dyniowe Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 200 g pszennej mąki 50 g kokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego lub trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku

codojedzenia
Babka majonezowa 124

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i cały czas

Malinowo w kuchni
Zrazy z mozzarellą i żurawiną 210

lubią nudy na talerzu. Składniki 8 plastrów polędwicy wieprzowej 8 plastrów szynki parmeńskiej 1 mozzarella konfitura z żurawiny firmy Proeco sól pieprz przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka mieszanki babki płesznik i jajowatej firmy Rafex … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
przepisy z biblioteczki królestwa garów 125

stała się bardziej znana. Myślę, że jest to kuchnia, którą naprawdę warto poznać. Nasuwa mi się stare powiedzenie „swego nie znacie, cudze chwalicie”, chyba jest w tym ziarenko prawdy. babka ponczowa bulwy "au gratin" bulwy smażone   jaja poszetowe obsmażane mazurek orzechowy opiekanki z kartofli pieczeń siekana zrazy z dzika "a la Robert

królestwo garów
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 160

Pieczenie chlebów to taki mój mały nałóg... Uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, ostatnio testuję moją najnowszą miłość- mąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc

Smaczne Zdrowe
CHLEB BEZGLUTENOWY NA MAŚLANCE 150

mąki z ciecierzycy - 60 g mąki kukurydzianej - 1 małe jajko - 200 ml maślanki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 14 g drożdży świeżych - łyżeczka płaska mielonego siemienia lnianego - łyżeczka płaska babki płesznik  - pół łyżeczki gumy guar - 2 łyżeczki oleju WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju włóż do miski i dobrze wymieszaj, pod koniec dodaj olej. Naczynie żaroodporne lub foremkę wyłóż papierem

Kuchnia bezglutenowa Loli
Domowe Bajaderki 127

paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli

Gotowanie...to proste !
Nalewka czekoladowa 444

święta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto ze szpinakiem 196

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina to za dużo, zależy od piekarnika. Tak przygotowane ciasto możemy jeść jak babkę. Możemy użyć go również zamiast biszkoptu przygotowując tort, dodać ulubiony krem i owoce, czy wykorzystać przy robieniu ciasta z galaretką. Czego dusza zapragnie! Smacznego

MarcinChef
Babka migdałowa 127

proszkiem do pieczenia oraz solą i przesiać do masy. Zmiksować. Dodać zmielone migdały i ekstrakt (jeśli nie użyliśmy cukru migdałowego). Delikatnie wymieszać składniki łyżką do połączenia. Formę do babki natłuścić (olejem), posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć masę. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze

Czerwień i błękit
Babka Wielkanocna 137

życzyć radosnych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Optymizmu i siły płynącej z odradzającego się życia.  Pomału zaczynam świętowanie, ale jeszcze chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę Wielkanocną.    składniki: 300 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 8 łyżek oliwy 5 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia

noteskulinarnyfiga
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 182

Wielkanoc tuż za rogiem, pieczenie babek i mazurków rozpoczęte, a gdzie kraszanki? W wirze świątecznych przygotowań czasem można zapomnieć nawet o najważniejszym. Aż wstyd się przyznać, ale ja w tym roku praktycznie w ostatniej chwili zabrałam się za robienie kraszanek. W te święta postawiłam na naturalne barwniki, nie tylko ze względu na brak sztucznych w szafce (choć to też może

Smiling Shrimp
Koszyczek drożdżowy 135

mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki. Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem. Paseczki ciasta przyklejać pionowo w równych odstępach. Następnie przeplatać poziomo tak jak prawdziwy koszyk. Na denku koszyczka można położyć małą miseczkę

Smakołyki Asi
Babka dwa smaki 101

kominem, a do drugiej dodać kakao, mleko i wymieszać. Wyłożyć na jasną część ciasta. Piec w 180 stopniach C około 50 minut do tzw suchego patyczka. Polać rozpuszczoną czekoladą babka dwa smaki

O kuchni z uczuciem