dodać żelatynę i wylać do formy. Po zastudzeniu deser wyjąć z formy, w odrobinie wody rozpuścić ostatnią łyżeczkę żelatyny i wymieszać z pozostawioną białą masą serową.. Udekorować jak babkę dekoruje się czekoladą tak tu deser białą masą serową która za chwilkę zastygnie i od razu ułożyć maliny i listki mięty. Opublikowany
Gotowanie jest łatwe3szkl mąki 2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 6 jaj 1,5 kostki margaryny Mąkę i
Gotowanie jest łatwe2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 kostki margaryny 1 szkl cukru pudru 4 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier
Gotowanie jest łatweproszkiem do pieczenia . Wyparzamy cytrynkę , osuszamy ręcznikiem i ścieramy na tarce skórkę z cytryny , oraz wyciskamy sok , dodajemy do ciasta . Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Wykładamy formę do babki papierem do pieczenia i przelewamy połowę ciasta . Jagody obsypujemy mąką i kładziemy na ciasto . Zalewamy pozostałym ciastem jagody. Wstawiamy do nagrzanego pieca ciacho , pieczemy 55 minut w 180 stopniach
Różowa kuchniaserków topionych. Do tej zupy dodałam nietypowy składnik bo do jarzynowej raczej się go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało. Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Niby trochę tego, trochę
Ewa w kuchniWitamy! Tydzień temu Moni obchodziła urodziny, więc zrobiła dla znajomych BABECZKI! Po prostu mistrzostwo. <3 Jak ktoś wielbi czekoladę jak my, to koniecznie musi spróbować
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoBardzo delikatne i puszyste ciasto z brzoskwiniami i kawałkami gorzkiej czekolady. Nie jest trudne do zrobienia i chyba nie może się nie udać. Udało się wspaniale
Domowa cukiernia EwyJak pewnie zauważyliście (a może i nie; skąd ja mam to właściwie wiedzieć...?), na blogu zaszły małe zmiany. Od dawna już nosiłam się z zamiarem przemeblowania
Pożeraczka, czyli raz adobrzePuszysta, wilgotna, ciasto jest tak pyszne że aż listkuje się. Do ciasta włożyłam najpyszniejszą na świecie żurawinę, uwielbiam żurawinę. Zachęcam do upieczenia teraz a potem może
Moje Małe CzarowaniePorzeczki niestety już mrożone ale jakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam tak
Moje Małe CzarowanieWypiekanie na śniadanie [ klik ] , kolejny tydzień i tym razem przepis zaczerpnięty od Bereniki [ klik ] Babeczki - muffiny to pyszny pomysł który wybrała dla nas Monia i to
Moje Małe CzarowaniePaździernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnicoś słodkiego do herbaty lub kawy? Bierzecie do ręki ciasto, deser... i stwierdzacie, że to jednak "nie to". Dlatego pod wpływem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiekłam babkę w łaty. Och jak dawno nie gościła na moim stole... w sumie nie wiem dlaczego, ponieważ jest pyszna i taka łatwa w przygotowaniu. A do tego smakuje wszystkich - zwłaszcza moim pociechą
Słodkie okruszkiSprawdź suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wbijesz patyczek do ciasta i nie będzie oblepiony on ciastem, to znak, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy. Gdy przestygnie udekoruj ją cukrem pudrem lub oblej białą polewą. Rada : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i jajka, gdy będą zimne masa nam się "zważy
Przepisy i porady kulinarneWstałam rano (tym razem się udało), ubrałam marynarkę i wysokie buty, i poszłam z Ptysią do parku. Pięknie było. Poranne słońce rozświetlało krople rosy na ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrze