Wypiekanie na śniadanie [ klik ] , kolejny tydzień i tym razem przepis zaczerpnięty od Bereniki [ klik ] Babeczki - muffiny to pyszny pomysł który wybrała dla nas Monia i to
Moje Małe CzarowaniePaździernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnicoś słodkiego do herbaty lub kawy? Bierzecie do ręki ciasto, deser... i stwierdzacie, że to jednak "nie to". Dlatego pod wpływem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiekłam babkę w łaty. Och jak dawno nie gościła na moim stole... w sumie nie wiem dlaczego, ponieważ jest pyszna i taka łatwa w przygotowaniu. A do tego smakuje wszystkich - zwłaszcza moim pociechą
Słodkie okruszkiSprawdź suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wbijesz patyczek do ciasta i nie będzie oblepiony on ciastem, to znak, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy. Gdy przestygnie udekoruj ją cukrem pudrem lub oblej białą polewą. Rada : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i jajka, gdy będą zimne masa nam się "zważy
Przepisy i porady kulinarneWstałam rano (tym razem się udało), ubrałam marynarkę i wysokie buty, i poszłam z Ptysią do parku. Pięknie było. Poranne słońce rozświetlało krople rosy na ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450) - 1/2 szklanki tartych orzechów włoskich Backmit - 3/4 szklanki cukru - 2 czubate
Kuchnia co dniaowym udekorować. Proponuję bitą śmietanę i różnokolorowe posypki - dzięki nim zwykłe babeczki staną się przysmakiem na specjalną okazję. Poczęstowani goście będą zaskoczeni jedną kwaskową malinką ukrytą w babce pod wielką czapą bitej śmietany;) Składniki na 12 babeczek: 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego Dr. Oetker 10 dkg masła 1 łyżeczka proszku
Kulinarne Inspiracjeszklance gorącej wody,a następnie odstawić do przestudzenia.Dobrze schłodzone mleko skondensowane przelać do dużego i głębokiego naczynia.Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijać je na piankę. Foremki w kształcie babek(ewentualnie do muffinek,zwykłe salaterki) wysmarować masłem.Odstawić do lodówki,aby masło zastygło na ściankach.Ubite mleko podzielić na 3 części.Do każdej części dodać 1 galaretkę,dokładnie połączyć.Wyjąć
Niespełnione zdolności kulinarnejest coś lepszego od pączka? Oczywiście pączek na ciepło z grilla! Wystarczy usmażyć własne pączki wykończyć je ulubionym lukrem a następnie grillować i pozwolić się cukrowi skarmelizować. Słodycze: Babka piaskowa smakuje rewelacyjnie gdy jest ciepła. Grillowaną polecamy podawać z letnimi owocami na górze. Batony są pyszne gdy są grillowane. Owiń ulubionego batona i kilka pianek marshmallows tortillą i włóż
naRuszcieWRZĄTKU I ZOSTAWIAMY ŻEBY ZACZĘŁA TĘŻEĆ(BO ONE ZOSTANĄ PRZEZROCZYSTE) A DRUGIE POŁÓWKI Z 150 ml WRZĄTKU(TE BĘDĄ MLECZNE BO DODAMY DO NICH MLEKO) DO FORMY NA BABKĘ,NAJPIERW WLEWAMY PRZESTUDZONY PIERWSZY KOLOR Z WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ WODY,JAK ZASTYGNIE TO BIERZEMY PIERWSZY KOLOR Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ WODY I MIKSUJEMY Z 100ML MLEKA SKONDENSOWANEGO WYLEWAMY NA GALARETKĘ
Swojskie jedzonkopracy i zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao. Polecam! Składniki: 3-3,5 szklanki mąki
Kuchnia domowa Anijaskini, tak sprawdzano czy w środku są niedźwiedzie. Przez całe lata kindersztuba ewoluowała. Przestano traktować niewiasty jak wabik na niedźwiedzie, dano jej stanik, prawo głosu i pigułkę antykoncepcyjną. Nasze babki rozpasane taką swobodą postanowiły iść dalej. Wynaleziono feminizm i równouprawnienie. Rzesze kobiet jeździły traktorami, murowały i domagały się damskiej wersji maszynki do golenia. Jak już wszystko dostały to zrobił się
ladykitchenwersji deluxe ;) Przełożone przepysznym kremem serowo – kokosowym z mlekiem w proszku tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie! A jeśli Wam posmakuje to zróbcie jeszcze Babkę Dyniową i Ciasto marchewkowe z czekoladą – zrobią furorę! SKŁADNIKI: ( 22 x 26 ) CIASTO: * mąka pszenna 0 2 szkl * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * olej – 3/4 szkl
Ostra na Słodkojest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika . Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto. Przygotowałam dwie formy od babki . Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja . Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia
Różowa kuchniaregionalne, gwarowe, określenie tego smacznego grzyba. Zdziwiłem się więc, kiedy w starych książkach kucharskich, odnalazłem przepisy z szampionkami ( o pieczarkach, nie było tam mowy). Tak więc naśladując mą babkę, dziś przyrządzę danie z szampionkami. składniki dla czterech osób 8 naprawdę dużych pieczarek 250 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy
Miód i pieprz