borówkami. Jest jak zwykle pysznie, słodko, owocowo i delikatnie. Do kremu dodałam dżem jagodowy Nasza Chata , wyszedł pyszny i ma bardzo ładny kolor. Poprzednie propozycje na wykorzystanie białek to Babka na białkach i Tort decquoise. Łasuchów zachęcam oczywiście do pieczenia. Składniki: 100 ml białek(zimnych) szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka cukru brązowego 0,5 łyżeczki octu
Ala piecze i gotujewspominałam u mnie tydzień z wykorzystaniem białek. Była babka na białkach klik a dzisiaj zapraszam Was na słodką , bezową rozpustę. Mnóstwo kalorii i maksimum smaku. Kto lubi słodkie bezowe wypieki to ten tort jest z pewnością dla niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych
Ala piecze i gotujejeżeli dobrze rozplanujecie czas, to nie będzie źle. W oryginalnym przepisie ciasto jest pieczone w tortownicy z kominkiem, ja niestety takiej nie mam i piekłam w formie od babki. Miałam małą przygodę przy wyjmowaniu, bo za wcześnie próbowałam wyjąć ciasto, ale udało mi się je uratować. Ursa jeszcze raz dziękuję za przepis. Składniki (tortownica
Sto kolorów kuchniModa na jej podawania zmienia się dość szybko. Moja Mama kostki kolorowej galaretki układała w kryształowej salaterce i polewała słodką śmietaną lub dekorowała bitą śmietaną. Później przyszła moda na „babki” z wylewanej warstwami galaretki. Teraz moja Córka zanurza kostki kolorowej galaretki w galaretce śmietanowej. 3 kolorowe galaretki, 0,5 l 18% śmietanki UHT, 300 ml mleka, żelatyna - na 1 litr
królestwo garówmiętą. Jest łagodny, kremowy i bardzo lekki. Typowo francuski. Kwintesencja sera koziego. Pszczółka ser podpuszczkowy z dodatkiem pyłku pszczelego i czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza
królestwo garówkilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami, boczkiem i kminkiem cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek
królestwo garówPasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle nie do przejedzenia ;) Czego
Kuchnia po mojemuCiasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i świetnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań
Mama GotujeWodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią. Dodać czosnek przeciśnięty
Mama GotujeOstatnio ciężko mi znaleźć czas na cokolwiek, nie mówiąc już o przygotowaniu ciekawych i nowych słodkości. Postanowiłam więc odświeżyć stary i sprawdzony przepis na babkę cytrynową . Tym razem zamiast kiśli cytrynowych użyłam kiśli o smaku wiśniowym. Największą zaletą tego ciasta jest to, że robi się je naprawdę szybko i nie potrzeba wiele składników, bo tylko jajka, cukier i kilka opakowań
Mama Gotujeskładniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki
Mix smakuDekoracja tortu to prosta sprawa, a jednocześnie bardzo trudna. Najprościej byłoby tort obłożony masą obsypać mielonymi orzechami. Jednak ta archaiczna stylizacja naszych babek może się znudzić. Szukam pomysłów na to, żeby tort wyglądał apetycznie i ciekawie, ale też zależy mi na smaku, dlatego unikam masy cukrowej, która choć daje niesamowite możliwości, delikatnie mówiąc nie podnosi walorów smakowych całości. Oto jeden
Trzeci talerzmieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić
Moja DelicjaGotowi na śniadanie? Po jajkach i babkach, na których widok już mnie zatyka, stawiam na coś lekkiego. Wiosenny serek, z dodatkiem otartej skórki z cytryny, idealnie rozpoczął mój dzień. Jeszcze tylko kawa i zaczynamy – Dzień Dobry! :) Składniki250 g twarogu półtłustego4 łyżki śmietany4 duże rzodkiewkiszczypiorekpaprykaotarta skórka z 1/2 cytrynysól, pieprz do smaku
Pink Envelopetakże kofeinowe turbodoładowanie naszej małej Księżniczki! Biegała po domu jak optętana, a buzia jej się nie zamykała chyba ze trzy godziny! Jeśli więc planujecie zrobić te babki dla całej rodzinki, odpuście sobie dodatek kawy...;) Składniki na 18 babeczek 2 tabliczki gorzkiej czekolady kostka prawdziwego masła 4 jajka szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia płaska
Kulinarne Inspiracje