grubsza mam wszystko ogarnięte. Choć po prawdzie, to zasługa Rodzinki, która będzie nas gościć przez 2 dni, więc mój wkład w przygotowania jest niewielki, jakiś chlebek, jakaś babka, jakieś jajeczko... :) Życzę Wam spokojnych i wesołych Świąt, smacznego jedzonka i miłego odpoczynku. No i jeszcze, słońca i ciepłej wiosny
W kuchni wieczoremrozpuszczenia po czym dodaję cukier i mieszam również do jego rozpuszczenia. Ściągam z pieca i dodaję czekoladę i nadal mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaję rum. Babkę polewam polewą z góry i silikonowym pędzelkiem rozsmarowuję po całości. Smacznego i Wesołych Świąt
Mechanik w kuchniSernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym
Czerwień i błękitMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 200 g mąki gryczanej (zmielonej kaszy gryczanej w młynku) 400 g marchwi 80 g oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek 4 jajka 1/2 szkl
CzarnawisienkaMało robię mazurków, jakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła
Domowa cukiernia Ewywysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu babeczki udekorować polewą czekoladową. Z podanych proporcji wychodzi 6 mini babeczek i 1 babka o średnicy 15 cm (pieczona 15-20 minut dłużej). Przepis podpatrzony w drugiej książce Doroty
Kuchnia w opałachColomba to włoskie wielkanocne ciasto drożdżowe o kształcie gołębicy / zobacz / Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może
Zakamarki mojej kuchniświęconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już się pięknie prezentować. Silikonowe foremki na mini babeczki można
Poezja smakublogu przepisy pojawią się dopiero po Świętach (może komuś przydadzą się w przyszłym roku). Zresztą, na moim stole już od paru tygodni królują typowo wielkanocne wypieki - babki, mazurki, serniki. Tylko na paschę czasu zabrakło, niestety... Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, trochę innego, nietradycyjnego. Zaczęło się od tego, że C. z szerokim uśmiechem wyręczył mi dwa granaty i stwierdził
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać je do miseczki z warzywami, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny, aby składniki lepiej się połączyły. Nakładać farsz do połówek jajek. 2. BABKA WIELKANOCNA Składniki: - 4 jajka - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 łyżki otrąb 150g naturalnego jogurtu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4,5 łyżki słodzika - 2 łyżeczki kakao
KatsuumiPomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki
W kuchennym oknie EwyBrioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały
Moniki Smakołykiświątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik