babki - 8450 przepisów (strona:421/564)

Babka jogurtowo – cytrynowa . 330

koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą .Piec w 175 stopniach przez około 40 minut .Babkę dowolnie dekorujemy .U mnie lukier cytrynowy . Lukier robimy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny

Ladylaura.
Aromatyczne śniadanko na waflach ryżowych 183

Super lekka przekaska, którą opracowałam dzisiejszego śniadania! Składniki na moje śniadanie -wafle ryżowe naturalne  Good Food -mieszanka prażonych ziaren Euforia od  Ziarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość

Z Kuchni Do Kuchni
BABKA CZEKOLADOWA 149

dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami

Z Majeczką w kuchni
Sernik wiedeński bezglutenowy 319

Wysyp przepisów na serniki, babki i mazurki, to oznaka zbliżających się Świąt Wielkanocnych. „ Historia sernika sięga czasów starożytnych począwszy od Greków, przez Rzymian. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, zyskał sobie wielką popularność w Europie, a podbite kraje wypracowały sobie własne przepisy na ten smakołyk. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy

mojewypiekiinietylko
Babka czekoladowo-pomarańczowa 145

każdym razie: były w lodówce, więc trzeba było je jakoś zutylizować. W związku z tym wylądowały w cieście. W zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 212

Przygotowanie: Jaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć. Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wrzucić żółtka oraz dodać połowę ilości cukru

Moja Delicja
Próbujemy ciasta na Świeta 196

już po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od baby drożdżowej:) Przepis już w tym tygodniu...a teraz krok po kroku:) Jeżeli chcesz upiec tą babkę...bądź z nami...śledź nasz blog...przepis w tym tygodniu:) Na początek wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia...  W tym czasie ubijamy żółtka

Anioły w kuchni
Babka błyskawiczna mojej mamy 940

mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko  i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. W piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C piec przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 140

  Zapraszam na pyszne muffiny mocno czekoladowe z wiśniami .   Pyszne , delikatne , wilgotne , rozpływające się w ustach :)Przepis na te pyszności znalazłam w Poradniku domowym 

Sama słodycz i szczypta chili
Zebra tradycyjna 328

Ciasto przez wszystkich chyba znane, a przynajmniej z nazwy :) hmm   nie wiem skąd mam przepis, ale piekłam według niego już kilka razy i to w

Smakowy Raj
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 159

Wszyscy znamy i uwielbiamy Raffaello, które doczekało się już wielu ciast o tej nazwie. Może tym razem warto spróbować czegoś innego, tzn. ciasta które swoim zapachem

Smakowy Raj
Keks z bakaliami 104

  Tradycyjny keks nic dodać nic ująć ;) i co się tu dużo rozpisywać :) Keks: 250g margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki

Smakowy Raj
Śląski chlebek pszenno – żytni 125

wyrośnięcia. W mące robiły dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie połowę ciasta. Jeśli nie posiadacie foremek, wyrabiacie ciasto jeszcze raz ręcznie, dosypując

Smakowy Raj
Tort z ptasim mleczkiem 203

podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki

Smakowy Raj
Włoskie migdałowe ciasteczka 138

smaki, którymi zaraziła mnie moja koleżanka z dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone , a to jakieś drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam zrobić je na swój sposób

Smakowy Raj