innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością
Rozpustne gotowaniedzikie kaczki i inne ptaki, zrywać bukiety polnych kwiatów dla Tatusia, czy też przeczesywać zarośla w poszukiwaniu poziomek. O tak, mamy co robić! Kiedy w końcu zajmie się budowaniem babek z piasku mam jakieś 5-10 minut dla siebie, przygotowuję sobie wtedy tę kawę, która szybko stawia mnie na nogi i pomaga mi być Super Mamą! Polecam! Składniki na kawę
Rozpustne gotowanietego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam! Składniki na bananową babkę z jagodami 3 dojrzałe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki mąki 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 150 g brązowego
Rozpustne gotowanieJeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki
Rozpustne gotowanieżółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką, do naczynia włożyć masę i wygładzić wierzch przykryć pokrywką i włożyć do parowara, wlać do niego odpowiednią ilość wody, gotować
W Mojej Kuchni Lubięmąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (opruszamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1,5 godziny
Zainspirowana w kuchniwcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki, dodać resztę cukru, wanilię i skórkę z cytryny. Przygotowaną masę czekoladową i białkową wymieszać ze sobą. Wlewać do foremek do pieczenia babek zapełniając nie więcej niż 2/3. Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając metody pośredniej. Babeczki z grilla. Składniki: 250g mąki pszennej 4 jajka 300g
naRuszcieinspiracji. I to nie tylko jak i czym zająć dzieci. Zresztą...co tu dużo gadać, musicie sami zobaczyć ich królestwo :) Inspiruje mnie życie Autorką bloga jest Iwona, bardzo sympatyczna babka. Zaglądam do niej chyba od zawsze :) Jej blog to nie tylko recenzje kosmetyków, to także przemyślenia i ciekawe stylizacje. Dlaczego lubię tam zaglądać? bo tam jest po prostu fajnie :) Dobre
Codzienna kuchnia niecodziennaogromne poczucie humoru na swój temat, tego nauczyła mnie moja mama. Moje ukochane powiedzenie „jestem gruba, bo mnie stać” zawsze wywołuje uśmiech u innych. Znam całą masę dużych babek, które są zawzięte, opryskliwe i to tłumaczą postawą obronną. To jest tłumaczenie rangi bulszitu pierwszej klasy. Większość ludzi nie lubi nadętych pind i to bez względu na pindy rozmiar. Więc
ladykitchenDługo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( można użyć białego) 1 opakowanie cukru
DefinicjaSmakulubię robić zakupów w sobotę, ale za to chętnie zamykam się w kuchni, aby przygotować coś pysznego, to dla mnie relaks. W planach była babka i kompot rabarbarowy, a i od dawna chodziły za mną ślimaczki, ziołowe, takie jakie sobie wymyśliłam. W lokalnym sklepie dostałam świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce
Moja smaczna kuchniachrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa
Mania WypiekaniaNiedawno zostałam obdarowana dużą ilością mąki pełnoziarnistej. Myślałam jak ją wykorzystać i wyszukałam kilka ciekawych przepisów. Powstały dzięki temu: gofry pełnoziarniste oraz babka pełnoziarnista z bananami . Niektórzy nie przepadają za smakiem mąki pełnoziarnistej, a mnie on bardzo przypadł do gustu. Z pewnością będę szukała kolejnych przepisów na jej wykorzystanie. Mam nadzieję, że Wam pełnoziarniste wypieki zasmakują tak bardzo
Mania WypiekaniaWitajcie :) Ostatnio chodziła za mną babka Zebra , więc postanowiłam ją upiec a że miałam jeszcze truskawki to chciałam je jakoś wykorzystać , no i wymyśliłam sobie taki oto Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami. Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu
Sama słodycz i szczypta chiliDziś znów odsłona wspólnego gotowania z Prezydentową, czyli ze mną! ;) Pyza , Sylwia-Babka , Kasia , Kaja i ja robiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję
Kuchnia Prezydentowej