babki - 8450 przepisów (strona:424/564)

Francuska tarta tatin z pomidorami - Wielki test !!! Aż 7 obiadów za100zł. "Moje Smaki Życia" 153

piekarnika 200 stopni opcja z termoobiegiem (gazetka zaleca 18-20 minut 180 stopni), ja piekłam 30 minut. Przestudzić chwilkę i odwrócić ciasto :) Tak jakbyśmy chcieli zrobić za czasów dzieciństwa babkę :) Danie ma ponoć 441 kalorii Smacznego

ClauditteMissCooking
Mama z tatuażem i kolczykami 61

dawno minęły czasy, kiedy osoby posiadające tatuaż nazywano „kryminałem” lub „marginesem społecznym”. Nawet moja mama ma tatuaż! Zrobiła sobie zaraz po mnie. I bardzo fajnie, bo spoko z niej babka! :) Czy ma wpływ na to, jaką jest matką?  •  Nie! Nie ma żadnego wpływu. Od kiedy to tatuaż, kolczyk czy kolor włosów jest oznaką tego, kim jestem, jak kocham

ClauditteMissCooking
Nocne szalenstwa w kuchni 229

razem stwierdziliśmy, że robimy babkę ucieraną z przepisu mojej mamy.  Szaleństwo nocne z mężem w kuchni

Anioły w kuchni
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 179

komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto kefirowe z pomarańczą i nutą piernika... 160

Składniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kefir 1,1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 250 ml, mąka pszenna 2,5 szklanki, przyprawa

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowo-kawowe mini babeczki 166

Cytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5

Krakowskie smaki Ani
JABŁKA Z ZAJĄCEM 162

dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski

KUCHARNIA
OGÓREK W GALARETCE? TERRINA! 131

zamieszać. Śmietanę podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać do niej żelatynę i dokładnie rozprowadzić. Przelać do masy twarożkowej, jeszcze raz dokładnie zamieszać. Naczynie do terriny (u mnie żaroodporna forma na babkę) wysmarować dokładnie masłem i przelać do niej masę. Przykryć i wstawić do lodówki do momentu stężenia - u mnie terrina była gotowa już po godzinie. Podawać z pomidorami. Smacznego

KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 128

właśnie dlatego.  Mała przyjemność, by rozbudzić apetyt na więcej.  Podwieczorek. " Fait petit!"   Te słowa trzeba mówić z południowym akcentem, wymawiając drugie t - petite.  Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku.  "Fait petit ". Weź mało.  Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj

KUCHARNIA
Chleb polski. I historia zakwasu. 139

niej wyjęto jeszcze małą garść, którą później wykorzystano do wyrobienia drugiej partii bochenków. I tak dalej przez kolejne wieki, od nonny do figli i do nipote - od babki, do córki i wnuczki - aż do dzisiaj, gdy siedzę tu i zastanawiam się, ile ziaren mąki z tamtego pierwszego lievito madre znalazło się w chlebie, który Maria upiecze tego poranka.  Pane

KUCHARNIA
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 126

ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach

w mojej kuchni
„Chleb” 3 kasz i płatów owsianych . Bez mąki. 124

szklanki kaszy gryczanej 3/4  szklanki pęczaku 1 szklanka kuskusu 1szklanka płatków owsianych 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 7 kopiastych łyżek łusek babki płesznika (psyllium

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 143

ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach

w mojej kuchni
Poranne szaleństwa w kuchni 222

rana w kuchni,żeby zdążyć przed pracą...dzisiaj na tapecie babka pomarańczowa

Anioły w kuchni
Wegańska Wielkanoc - MENU 169

pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo)-kokosowe - przepis  tuta

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE