Babka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli
Kulinarne InspiracjeAngielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw
Walijskie PichcenieMięciutka, aromatyczna o posmaku cytrynowym. Nuta zieleniny nie wyczuwalna w jakimkolwiek stopniu. Zdarzało mi się próbować ciast z kategorii "opowieści z mchu i paproci" , w których szpinak był delikatnie wyczuwalny. Mogło to przewrażliwionym przez przedszkolne traumy obiadowe przeszkadzać. Tu - utajony zupełnie. Absolutnie. Córka podejrzliwie zapytała, czy ten kolor to zmiksowane kiwi albo skórka zielonego jabłka.. W najśmielszych fantazjach(...)podejrzliwości dziecka - powiedziałam, że owszem - kiwi. Zjadła dwa plastry jeszcze ciepłej babki. I wzięła do ręki przepis. Przeczytała składnik nr 1. Poprosiła o trzeci kawałek. Więc - polecam nawet tym, którym składnik nr 1 przekreślał dotąd wszelkie szanse wypieku, na uznanie go za zjadliwy. Ta baba jest pysznie cytrynowa, przez trawiasty kolor idealna na wiosenny stół. Składniki: 150 gram mrożonego
Kronika Piekarnikamasła o zawartości 82% tłuszczu 0.5 szklanki cukru 2 jaja + 2 żółtka kilka kropli aromatu cytrynowego 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią 40 g drożdży 0.5 szklanki mleka 100 g namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące(...)ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich
Walijskie Pichcenierosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło(...)ciasta. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy. 3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy
vaniliowoczekoladowaCytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser. Do tego odrobina bitej śmietany i listki świeżej melisy lub mięty. Dla mnie idealnie. Dla mojej rodziny chyba też, bo babeczki jak zawsze zniknęły w mgnieniu oka. Ostatnio testuje mój piekarnik parowym Electrolux(...)najczęściej używam tej funkcji, gdy przygotowuję drożdżowe wypieki. Ale i przy tradycyjnych ciastach, babkach i babeczkach widać różnicę. Dziś piekłam akurat w pośpiechu użyłam tradycyjnych ustawień, ale następnym razem postaram się Wam pokazać jak wyglądają wypieki przy użyciu pary. A wracając do przepisu… Cytrynowe babeczki wychodzą delikatne, pyszne i lekko orzeźwiające. Idealne na ciepłe dni A może przygotujecie
Słodkie okruszkiPanettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym(...)jego przepisie :) Jestem przekonana, że Wy również uznacie właśnie ten przepis za najlepszy na wykonanie panettone :) Składniki: 1 szklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru
Domowa Cookierenka Agiorzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeorzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeoleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat cytrynowy (lub inny -według upodobań) wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę
babka w formieTo ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej. Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni. Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem, a pomarańczową babką - wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej
Kuchnia Elliejogurtem i miodem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Suszone plastry pomarańczy Woda ogórkowo - cytrynowa Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Koktajl z cytrusów Pierniczkowy koktajl
Moja smaczna kuchnia