babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:57/90)

Ciasto na niedzielę – TOP 10 propozycji 3155

borówkowy chruściak przepis na: Kulinarna Chwila (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Ciasto Zośka przepis na: Kuchnia Domowa Ani 5. Kostka cytrynowa przepis na: Bon Appetit Mon Amie 6. Bananowiec przepis na: Kucharka w Baletkach 7. Ciasto szpinakowe z wiśniami przepis na: Babka w Formie 8. Sernik na zimno z wiaderka z brzoskwiniami przepis na: Lekcje w Kuchni 9. Ciasto marchewkowe

BabskiePorady.pl - Przepisy
Babka cytrynowa 116

 Wczoraj był tłusty czwartek a więc i pączusie były. Dziś zapraszam na babeczkę cytrynową.Wyszła przepyszna. Składniki: jajka (m) 5 szt mąką pszenna 1.1/2

Różowa kuchnia
Lubicie ciasta piaskowe...? 155

bakery: kagedage Tarka Maloufa w poszukiwaniu tortowej inspiracji (ta książka jest pełna wspaniałych zdjęć, uwielbiam do niej zaglądać tylko po to, żeby popatrzeć na te cuda), kiedy natrafiłam na cytrynowe ciasto z tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz . Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu(...)oryginalnym przepisie. Gdybym dała 190 gram wątpię, żeby ktokolwiek dał radę to przełknąć... Ciacho wyszło naprawdę smaczne, bardzo maślane, i... Suche. Oczywiście jak wół napisane jest, że to babka piaskowa, ale... I tak spodziewałam się nieco większej wilgotności. Kubek napoju jest absolutnie konieczny przy konsumpcji, ale jeśli lubicie takie babki, z pewnością Wam zasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocna babka z zajączkiem 151

korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda :) Składniki na ciasto ciemne: 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g masła(...)fot.4) . Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę  (fot.5) . Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki  (fot.6) . Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu wierzch babki posypać cukrem pudrem. Źródło: edicook   drukuj przepis

Świat Ciasta
Babka cytrynowa 57

łyżeczki) sok całej cytryny skórka otarta z cytryny aromat cytrynowy Margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym jajku i po trochu mąki i resztę składników. Skórkę z cytryny   i sok z cytryny. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temp 180 st, sprawdzamy patyczkiem Babkę po wystudzeniu polewamy lukrem  i dekorujemy

Gotowanie jest łatwe
Kruche kwiatki z dodatkiem budyniu adwokatowego. 74

środku pozostać jaśniejsze. Dodatek budynku gwarantuje wyraźnie sypką strukturę ciasteczek,  Jeśli lubicie charakterystyczny posmak babki piaskowej,  i znaleźliście torebkę budyniu doganiającą termin przydatności  - wykorzystajcie ją w ten sposób.  Ja dodatkowo, po wystudzeniu, oblałam moje ciasteczka lukrem cytrynowym. Zwilgotnił ich piaskową konsystencję.  Jutro, w puszce jadą ze mną do osób, które mam nadzieję spotkać

Kronika Piekarnika
Wiosenna baba drożdżowa 145

sokami owocowymi bez dodatku cukru, z czekoladą, itd. Tak przygotowany lukier służy do smarowania różnych ciast takich jak babki, mazurki, ciasta piaskowe, ciasteczka i wiele innych. Do gotowego lukru można dodawać drobno pokrojone świeże zioła takie jak mięta, melisa, werbena cytrynowa czy przyprawy korzenne w proszku typu cynamon, goździki, szafran. Wszystko zależy od rodzaju ciasta i smaku, jaki chcemy uzyskać

Leśny Zakątek
babka drożdżowa z rodzynkami 149

Pyszna, klasyczna i delikatna drożdżowa babka. Idealna nie tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru(...)Rodzynki zalać gorącą wodą, tak żeby były przykryte. Po ok. 20 min. odcedzić. Reszte składników dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy

zabawa smakiem
Kolorowa babka 119

Bardzo efektowna i smaczna babka 2 szkl. mąki pszennej 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju rzepakowego 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet(...)równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do trzech pozostałych kisiel w rożnych smakach. Do części w której jest kisiel pomarańczowy dodać puree z dyni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Po kolei wylewać poszczególne masy. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 1 godzinę. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Babka piaskowa cytrynowa 300

Babka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli

Kulinarne Inspiracje
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 261

Angielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw

Walijskie Pichcenie
Babeczka wiosennie szpinakowa 67

Mięciutka, aromatyczna o posmaku cytrynowym. Nuta zieleniny nie wyczuwalna w jakimkolwiek stopniu. Zdarzało mi się próbować ciast z kategorii  "opowieści z mchu i paproci" , w których szpinak był delikatnie wyczuwalny. Mogło to przewrażliwionym przez przedszkolne traumy obiadowe przeszkadzać. Tu - utajony zupełnie. Absolutnie. Córka podejrzliwie zapytała, czy ten kolor to zmiksowane kiwi albo skórka zielonego jabłka.. W najśmielszych fantazjach(...)podejrzliwości dziecka - powiedziałam, że owszem - kiwi. Zjadła dwa plastry jeszcze ciepłej babki. I wzięła do ręki przepis.  Przeczytała składnik nr 1. Poprosiła o trzeci kawałek. Więc - polecam nawet tym, którym składnik nr 1 przekreślał dotąd wszelkie szanse wypieku, na uznanie go za zjadliwy. Ta baba jest pysznie cytrynowa, przez trawiasty kolor idealna na wiosenny stół. Składniki: 150 gram mrożonego

Kronika Piekarnika
BABKA DROŻDŻOWA MOJEJ MAMY. 49

masła o zawartości 82% tłuszczu 0.5 szklanki cukru 2 jaja + 2 żółtka kilka kropli aromatu cytrynowego 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią  40 g drożdży 0.5 szklanki mleka 100 g  namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej  Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące(...)ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich

Walijskie Pichcenie
Babka piaskowa 185

ilości użytej mąki ziemniaczanej. Im jej więcej, tym babka bardziej sypka i piaskowa. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo i zapewne każdy z nas ma już swój ulubiony. Taka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka przekąska w pracy. Przepis jest przepisem prostym, a powiedziałabym wręcz podstawowym(...)cytryny, wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.   Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta.   Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma okazała się zbyt duża, dlatego babka była ciut

Nastoletnie Wypiekanie
Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym 199

rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło(...)ciasta.  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy.  3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy

vaniliowoczekoladowa