babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:62/90)

Biała babka na białkach 104

przepisy na babkę. Tym wpisem otwieram cykl przepisów Wielkanocnych. Składniki ( składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 7 białek 200 gram cukru 400 gram mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka(...)białek dodaję mleko, ostudzone masło, przesianą mąkę, sok z cytryny o skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę

Mango Papaja
PROSTA I PYSZNA BABKA CYTRYNOWA 102

razem nie miałam pomysłu na babkę. Przepatrzyłam swój zeszyt z przepisami i natrafiłam właśnie na tą babeczkę , której jeszcze nigdy nie robiłam.  Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)margaryny sok z 0,5 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru waniliowego otarta skórka z 2 cytryn (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego) WYKONANIE: Masło rozpuszczamy. Piekarnik nagrzewamy na 175-180 stopni C ustawienie góra - dół. Całe jaja ubijamy razem z cukrami, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem

Pani na deser
Ucierana babka z malinami. 94

Swięta już tuż tuż…  Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu.. Dziś zapraszam Was na babkę z malinami! Składniki; 25 dag masła 25 dag cukru trzcinowego   Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu  1 łyżka cukru pudru(...)łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią   Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa   Skworcu bułka tarta do obsypania foremki  Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania

Radość kipiąca uśmiechem.
Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną 57

wyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia jest

To co lubię - gotuję i polecam
Piaskowa babka bezglutenowa 118

sparzonej cytryny tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy WYKONANIE: Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier. Miksować kilka minut. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia. Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać

Kuchenne zapiski Edyty
Babka piaskowa 77

kogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć

Mania Wypiekania
Łaciata babka z makiem – babka makowa 41

Łaciata babka z makiem – babka makowa Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Lubicie babki i makowce? Jeśli tak to to połączenie powinno przypaść Wam do gustu. Pyszna łaciata babka z makiem to idealna propozycja na świąteczny stół. My ją uwielbiamy. U nas taka babka makowa znika w błyskawicznym tempie ze stołu. Piekę ją na święta wielkanocne(...)szklanki niebieskiego maku (sypkiego) 4 jajka klasy M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki cytrynowej Helio 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio 1 szklanka cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy Do dekoracji: lukier, skórki cytrynowe i pomarańczowe *szklanka ma poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu

Słodkie okruszki
Babka staropolska 6

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut. Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki. Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut. Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment
Babka staropolska 21

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut. Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki. Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut. Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 115

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Oczywiście zmodyfikowałam pierwotną wersję muffinek i dodatkowo nadałam im cytrynowego smaku. Polewa

Di gotuje
BABKA SEROWA 373

miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis.  Także jest to mój debiut :)  Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.  Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki:  1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny  40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego  aromat cytrynowy  skórka pomarańczowa Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej

Walijskie Pichcenie
Ciasto kukułka 40

minut Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Polecam Ci inne moje ulubione ciasta Sernik z brzoskwiniami Najlepsze ciasto marchewkowe! Karpatka Sernik nowojorski Ciasto drożdżowe – topielec Tort tiramisu Murzynek Ciasto cytrynowe Ciasto saleceson z jabłkami Blok czekoladowy najlepszy CIASTO KUKUŁKA Przygotowanie : 2 h minut

nietylkopasta.pl
babka piaskowa z makiem i nutą cytryny 68

maku 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 80 ml mleka 200 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytrynu lub ekstrakt cytrynowy do smaku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, dodajemy skórkę(...)Ciasto przekładamy do tortownicy z kominem, natłuszczonej i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. w ok. 180 st. C. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek cytrynowo - mleczny 49

był tam również smak. Delikatnie cytrynowy, z warstwa gładkiej polewy z mleka w proszku ( na niej te czerwone szlaczki nieszczęsne). Niewysoki, jak to mazurek, wystarczy niewielki kawałeczek, by poczuć się nasyconym. Proponuję dwie wersje. Pierwsza - błyskawiczny pewniak. Druga - wymagająca zaangażowania w pieczenie biszkopta. Do pierwszej wersji proponuję wykorzystać gotową mieszankę do pieczenia babki piaskowej. Wszystko należy zmiksować zgodnie z przepisem(...)najniższych obrotach dodając olej oraz ocet. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy równo na pół. Masa cytrynowa: 2/3 szklanki wody 1 żółtko sok z dwóch cytryn +  skórka 1 łyżka masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki ( za wyjątkiem mąki ) wkładamy do rondla

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania