babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:67/90)

Babka gotowana 91

Już od jakiegoś czasu zanosiłam się z zamiarem upieczenia a właściwie ugotowania tej babki. Wreszcie zakupiłam odpowiednią formę i jest. Babka gotowana, to świetna alternatywa dla osób, które z jakiegoś powodu nie posiadają piekarnika. Puszysta, wilgotna i aromatyczna. To babka, która już na stałe zagości w moim słodki menu. Składniki 250g masła lub margaryny do pieczenia 6 jaj (osobno żółtka(...)szklanka cukru 0,5szklanki mąka pszenna tortowa 0,5 szklanki mąka krupczatka 1szklanka mąka ziemniaczana 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową Przygotowanie: W misie miksera utrzeć masło z cukrami oraz żółtkami. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wszystko razem dokładnie

W garach u Gosi
Babka gotowana 106

aromatyczna. To babka, która już na stałe zagości w moim słodki menu. Składniki 250g masła lub margaryny do pieczenia 6 jaj (osobno żółtka i białka) 1 szklanka cukru 0,5szklanki mąka pszenna tortowa 0,5 szklanki mąka krupczatka 1szklanka mąka ziemniaczana 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową Przygotowanie: W misie miksera utrzeć

W garach u Gosi
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem

Kuchnia Beaty
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 226

Pyszna babka z nutką cytryny.  Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich "  Składniki: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2,5 szkl mąki 1/2 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
babka kefirowa 84

[Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 450 g mąki 200 g cukru 225 g kefiru 4 jajka 150 ml oleju np. słonecznikoweg 2

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z arbuzem i fetą 46

łyżki oliwy cytrynowej lub oliwa z dodatkiem odrobiny soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Na talerzu ułóż sałaty. Arbuza pokrój w niewielką kostkę i połóż na sałacie. Fetą możesz pokruszyć lub pokroić w kostkę. Posyp nią sałatkę. Listki mięty oderwij od gałązek. Większe porwij na pół lub więcej części. Sałatkę dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz polej cytrynową oliwa. Podawaj. Jest pyszna(...)oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Promocja Produkt w promocji 59,00  zł 45,00  zł Dodaj do koszyka

nietylkopasta.pl
CIASTO ZEBRA 145

prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość.  Polecam!  Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju 1 szklanka wody gazowanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli

Walijskie Pichcenie
Szpinakowo-cytrynowa babka 90

Gdy zobaczyłam to ciasto u Oli wiedziałam że muszę je zrobić. Nie ważne, że był w nim szpinak, za którym nie przepadam, wiedziałam że mimo to

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 121

drożdżowa babka w kszta ł cie go ł ębia , jeden z popularnych w ł oskich wypiek ó w.  W tym roku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest

La grande e la piccola cuoca
Ucierana kolorowa babka 62

Babka kolorowa , babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta

królestwo garów
Pełnoziarnista babka cytrynowa 159

postanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 126

łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę/masło, startą skórkę cytrynową, miksujemy nie przerywając miksowania do masy dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem, następnie do masy dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy(...)ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/babka-serowo-cytrynowa-715/

Słodkie zapomnienie
Ciasto jogurtowe kubeczkowe z porzeczkami 205

Idealne ciasto do zrobienia w kilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne

Domowa cukiernia Ewy
Wielkanocna baba drożdżowa 147

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek

Domowy Smak Jedzenia
Babka cytrynowa 231

składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła * sok wyciśnięty z

Mix smaku
ciasto puszek prosto z PRL-u 182

składniki: 400 g mąki ziemniaczanej 60 g mąki pszennej 330 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml oleju 6 jajek 2 łyżki ostu

Domowy Smak Jedzenia
WILGOTNA BABKA Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI 324

babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku.   Składniki : u mnie foremka typu keksówka 30cmx12cm) 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g) 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g) 4 jajka 1/2 szkl cukru  1 cukier waniliowy (16 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku kilka kropli aromatu cytrynowego

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania