Smaczna babeczka przygotowana na szybko. Receptura dostosowana do zapasów lodówkowo - szafkowych, ale taki smak chodził za mną od jakiegoś czasu :)) Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru
Przepisy MikołajaSą pyszne, to tak na początek. Są dietetyczne co nie zawsze idzie w parze z pysznością ale te muffiny takie są. Są słodkie i niskokaloryczne, są
Moje Małe CzarowanieKeks podobnie jak babki są nie odłącznym elementem każdych świat. Są to ciasta, które lubi cała moja rodzina. Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomarańczy zapewnia mi sok pomarańczowy. Bakalie nadają wypiekowi specyficznego smaku, ale również aromatu. Jest to ciasto pulchne i bardzo smaczne. Doskonały dodatek do herbaty i na święta. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(...)pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 50 g bakali(skórka pomarańczowa i cytrynowa, orzechy) 50 ml soku pomarańczowego 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Miękkie masło ucieram na puch z cukrem pudrem. Dodaje po jednym jajku. Miksuję. Dodaję sok pomarańczowy. Miksuję. Bakalie i mąkę łączę ze sobą. Dodaje do masy. Dodaje proszek do pieczenia. Miksuję. Tortownicę smaruje
Ciasta z tradycjamiPyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa, z kawałkami suszonych jabłek. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy(...)ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni
Malinowe PocałunkiPewnie większość z Was wypróbowała już przepis na śnieżny puch a ja przyznaję, że zrobiłam to ciasto po raz pierwszy (choć z pewnością nie ostatni). Wbrew
babka w formieBuckwheat muffins with figs in honey sauce Składniki. 10 dag kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 150 g masła w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej kilka kropel aromatu cytrynowego 3 białka Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. 2. Do masła pojedynczo dodać żółtka, a następnie aromat i proszek do pieczenia. 3. Do masy dodać przesiane mąki(...)mieszając łyżką. 5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki . 6. Piec w temp 170 st. C do "suchego patyczka" (ok. 45-50 min.) 7. Upieczoną babkę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub lukrem, ulubioną polewą
A Ty Smakuj Mniealbo da się zrobić w kilka minut, albo "zrobi się samo" ;-) zatem wybierajcie: KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych "biegiem" nie ma raczej mowy o wymyślnych tortach(...)takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. To co cały czas na stole ;-) Szybkie przekąski, które cały czas stoją na stole to też ważny element przyjęć
Czary - gary w kuchnimiękkiego masła ▪ 150 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▪ 4 jaja * ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 8 łyżek mleka * ▪ skórka i sok z 1 cytryny (lub aromat cytrynowy) *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne szybkie ciacha: BABKA TWAROGOWA SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniemiękkiego masła ▪ 150 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▪ 4 jaja * ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 8 łyżek mleka * ▪ skórka i sok z 1 cytryny (lub aromat cytrynowy) *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne szybkie ciacha: BABKA TWAROGOWA SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuktóre jak dla mnie jest dość uniwersalnym wypiekiem, a wciąż może zaskakiwać smakiem. Pewnie wielu z was przywiedzie na myśl dom rodzinny i dzieciństwo. Nie chodzi o wyżej wspomnianą babkę, ale o ciasto marchewkowe. Ja osobiście jestem nim uraczona, bo korzenne przyprawy wręcz uwielbiam, a w tym cieście ich nie może zabraknąć. Ciasto jest stosunkowo proste i polecam je każdemu(...)oczywiście wylądowała też u mnie w cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon, a olej który wszystko spaja to olej arachidowy. No to na tyle mojej pisaniny, zapraszam po przepis. Składniki : 200 g mąki pszennej
vaniliowoczekoladowaMając sprawdzony przepis na korpusy do kruchych babeczek - zawsze piekę ich większą ilość i tym samym co jakiś czas przygotowuję je z przeróżnymi nadzieniami. Krem na
Di gotujeskładniki na ok. 6 szt.: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 80-100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 60 g
Domowy Smak Jedzeniasoku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik< Składniki: 250 g margaryny (użyłam 200 g masła), 1 szklanka cukru , 2 szklanki mąki pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone
Codzienna kuchnia niecodziennaPolecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne ciasto - sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym spodzie, z przecieraną galaretką
babka w formie