Babka kolorowa , babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta
królestwo garówpostanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestałyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę/masło, startą skórkę cytrynową, miksujemy nie przerywając miksowania do masy dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem, następnie do masy dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy(...)ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/babka-serowo-cytrynowa-715/
Słodkie zapomnienieskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek
Domowy Smak Jedzeniaskładniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła * sok wyciśnięty z
Mix smakuskładniki: 400 g mąki ziemniaczanej 60 g mąki pszennej 330 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml oleju 6 jajek 2 łyżki ostu
Domowy Smak Jedzeniababka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku. Składniki : u mnie foremka typu keksówka 30cmx12cm) 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g) 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g) 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku kilka kropli aromatu cytrynowego
Walijskie Pichceniebabka z białek , zostały żółtka ..no i są babeczki z żółtek.Można zrobić małe babeczki lub jedną większą.Pomysł na nie znalazłam tutaj. Takie babeczki też idealnie nadadzą się na Święta Wielkanocne i nawet do koszyczka. 6 żółtek 130 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta 100 ml mleka 100 g cukru szczypta soli aromat waniliowy i cytrynowy Żółtka
Moje domowe kucharzeniecienko zrolowanego lukru. A gdy zapakujemy ciasteczka w celofan- satysfakcja obdarowanego będzie gwarantowana :)Takie ciasteczkowe guziki będą piec uczestnicy warsztatów w ramach Akademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha” chyba mówi sama za siebie czego można się będzie spodziewać. Polecam również ciasteczka o kształcie kwiatków albo kruche orzechowe serca one też doskonale nadadzą się(...)prezent. Kto się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną? 180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły
Apetyczna babeczkawłaśnie babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki(...)jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 pomarańcza 6 łyżek soku pomarańczowego 25 dag marchwi Pomada: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 pomarańcze Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki na 2 blaszki: 3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
Świat CiastaGdy lato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za
babka w formiekulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat 30,00 zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia(...)ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – Miękkie pierniczki nadziewane – Ciastka owsiane z masłem orzechowym – Kandyzowane migdały – Ciasteczka cytrynowe – Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków – Kokosanki – Ciasteczka z makiem – Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą – Ciasteczka z pieczątkami – zestawienie 12 potraw na Wigilię
nietylkopasta.plMożna delikatnie podgrzać, jeżeli pojawi się problem z rozpuszczeniem żelatyny, ale nie wolno zagotować. Twaróg zmiksować z cukrem i wlać przestudzoną galaretkę. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć razem z cytrynowym twarogiem. Część tężącej masy wyłożyłam na galaretkę truskawkową, wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki, aby krem szybciej stężał. Nałożyć ostrożnie ciasto z galaretką brzoskwiniową, rozsmarować krem serowy, zostawiając część(...)ogrzać i nałożyć na boki oraz trochę na wierzch. Okruchami ciasta obsypać boki i usypać pierścienie na wierzchu. Wolne miejsca wypełniłam galaretkami rozdrobnionymi widelcem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , Dla dzieci , Serniki na zimno , Torty Tagged: brzoskwinie , galaretka , kremówka , szpinak , truskawki , twaróg
https:KKuchniaMniam