babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:56/90)

BABKA DROŻDŻOWA MOJEJ MAMY. 76

masła o zawartości 82% tłuszczu 0.5 szklanki cukru 2 jaja + 2 żółtka kilka kropli aromatu cytrynowego 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią  40 g drożdży 0.5 szklanki mleka 100 g  namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej  Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące(...)ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich

Walijskie Pichcenie
Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym 222

rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło(...)ciasta.  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy.  3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy

vaniliowoczekoladowa
Cytrynowe babeczki 214

Cytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta,  ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser. Do tego  odrobina bitej śmietany i listki świeżej melisy lub mięty. Dla mnie idealnie. Dla mojej rodziny chyba też, bo babeczki jak zawsze zniknęły w mgnieniu oka. Ostatnio testuje mój piekarnik parowym Electrolux(...)najczęściej używam tej funkcji, gdy przygotowuję drożdżowe wypieki. Ale i przy tradycyjnych ciastach, babkach i babeczkach widać różnicę. Dziś piekłam akurat w pośpiechu użyłam tradycyjnych ustawień, ale następnym razem postaram się Wam pokazać jak wyglądają wypieki przy użyciu pary. A wracając do przepisu… Cytrynowe babeczki wychodzą delikatne, pyszne i lekko orzeźwiające. Idealne na ciepłe dni A może przygotujecie

Słodkie okruszki
Panettone (najlepszy przepis) 225

Panettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego,  bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym(...)jego przepisie :)  Jestem przekonana, że Wy również uznacie właśnie ten przepis za najlepszy na wykonanie panettone :) Składniki: 1 szklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru

Domowa Cookierenka Agi
Orzechowo - czekoladowy przekładaniec 114

orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bananowa babeczka z kubeczka 225

orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
tradycyjna babka piaskowa 158

oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki:   5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat cytrynowy (lub inny -według upodobań)   wykonanie:   Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę

babka w formie
Angielskie ciasto cytrynowe- Lemon drizzle cake 202

To ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej.  Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni.  Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 199

Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem, a pomarańczową babką -  wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu.  Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej  opakowanie kisielu cytrynowego    (40 g)   lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej

Kuchnia Ellie
31 przepisów z cytrusami 182

jogurtem i miodem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Suszone plastry pomarańczy Woda ogórkowo - cytrynowa Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Koktajl z cytrusów Pierniczkowy koktajl

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem 78

papryką Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami Siekane kotlety z kurczaka Najlepszy kurczak pieczony! Kurczak Tikka Masala Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Kurczak w sosie cytrynowym KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany 18% 150-200 ml bulionu z kurczaka(...)KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka WYPRZEDAŻ! Deska Gąska Aniela – średnia Promocja Produkt w promocji 135,00  zł 90,00  zł Dodaj do koszyka Artykuł Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Cytrynowa babka puchowa 152

się zbliża małymi krokami? Wielkanoc oczywiście:) A jak Wielkanoc to baby, babki i babeczki. Przetestowałam dla Was kilka sprawdzonych przepisów na te słodkie pyszności. Jedną z nich przedstawię Wam poniżej. A jest to puchowa, miękka i rozpływająca się w ustach cytrynowa babeczka;) Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej i dodatkowi octu nie obsycha i spokojnie przetrwa kilka świątecznych dni:) Historia tego przepisu(...)dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cyrtynową , olej, sok z cytryny, i na końcu ocet.   Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.   Przekładamy do formy na babkę (z kominem) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.    Pieczemy 55-60 minut w temp 175-180 stopni.    Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.   Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera 145

wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta, opcja: lukier lub polewa Przygotowanie: Składniki w temp. pokojowej. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki kuchenną rózgą. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję odrobinę mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Małą foremkę do babki – u mnie 22 cm smaruję

Zasmakuj Kuchni