babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:59/90)

babka twarogowa 76

zmielonego w temperaturze pokojowej 200 g cukru 150 g masła w temperaturze pokojowej 4 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach ser oraz ekstrakt i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, prze ok. 50-60 min. Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy np. oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą... 219

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości(...)śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką - babka jest pyszna, wilgotna, szybko znika z talerza............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka drożdżowa z czekoladą 142

Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)    Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 jajo 3 żółtaka 70g masła 1/2 szklanki cukru z tego 1 łyżeczka do rozczynu 30g drożdży 1/2 szklanki mleka kilka kropel aromatu cytrynowego 50g czekolady Drożdże pokruszyć, dodać ciepłą wodę i cukier. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką

Słodki Zakątek
30 przepisów na świąteczne słodkości (30 ricette per dolci natalizi) 272

crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele

La grande e la piccola cuoca
Babka cytrynowa 225

Bardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku(...)następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy

In my kitchen
Tort z ptasim mleczkiem 223

lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe (lub inne) 500ml wody (wrzątku) 2 płaskie łyżeczki żelatyny (w sezonie letnim czubate

Smakowy Raj
Biała babka na białkach 145

przepisy na babkę. Tym wpisem otwieram cykl przepisów Wielkanocnych. Składniki ( składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 7 białek 200 gram cukru 400 gram mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka(...)białek dodaję mleko, ostudzone masło, przesianą mąkę, sok z cytryny o skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę

Mango Papaja
PROSTA I PYSZNA BABKA CYTRYNOWA 143

razem nie miałam pomysłu na babkę. Przepatrzyłam swój zeszyt z przepisami i natrafiłam właśnie na tą babeczkę , której jeszcze nigdy nie robiłam.  Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)margaryny sok z 0,5 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru waniliowego otarta skórka z 2 cytryn (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego) WYKONANIE: Masło rozpuszczamy. Piekarnik nagrzewamy na 175-180 stopni C ustawienie góra - dół. Całe jaja ubijamy razem z cukrami, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem

Pani na deser
Ucierana babka z malinami. 134

Swięta już tuż tuż…  Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu.. Dziś zapraszam Was na babkę z malinami! Składniki; 25 dag masła 25 dag cukru trzcinowego   Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu  1 łyżka cukru pudru(...)łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią   Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa   Skworcu bułka tarta do obsypania foremki  Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania

Radość kipiąca uśmiechem.
Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną 127

wyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia jest

To co lubię - gotuję i polecam
Piaskowa babka bezglutenowa 160

sparzonej cytryny tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy WYKONANIE: Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier. Miksować kilka minut. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia. Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać

Kuchenne zapiski Edyty
Babka piaskowa 119

kogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć

Mania Wypiekania
Łaciata babka z makiem – babka makowa 114

Łaciata babka z makiem – babka makowa Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Lubicie babki i makowce? Jeśli tak to to połączenie powinno przypaść Wam do gustu. Pyszna łaciata babka z makiem to idealna propozycja na świąteczny stół. My ją uwielbiamy. U nas taka babka makowa znika w błyskawicznym tempie ze stołu. Piekę ją na święta wielkanocne(...)szklanki niebieskiego maku (sypkiego) 4 jajka klasy M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki cytrynowej Helio 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio 1 szklanka cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy Do dekoracji: lukier, skórki cytrynowe i pomarańczowe *szklanka ma poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu

Słodkie okruszki
Babka staropolska 59

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut. Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki. Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut. Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment