babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:53/90)

Babka piaskowa z cytrynową nutą 220

wciąż smaczny ;) Ale uparta jestem, a babka musi być idealna, dlatego po Wielkanocy zrobiłam drugie podejście, tym razem już zdecydowanie bardziej udane. Babka wyszła dokładnie jak trzeba - delikatna, puszysta, rozpadająca się w ustach, z delikatną cytrynową nutą, którą oczywiście możesz wzmocnić, jeśli masz ochotę. Wystarczy podwoić porcję kisielu. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 164

wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej

Chocolate Muffin Blog
Babka limonkowo - jogurtowa 194

Wielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z limonką i lukrem limonkowym. Baby cytrynowe są pyszne i zawsze mnie zachwycały ale ta jest jeszcze pyszniejsza, wilgotna, puszysta, sprężysta, aromatyczna, orzeźwiająca. Na wielkanocnym stole będzie ozdobą dla oczu i brzucha, zachęcam do upieczenia

Moje Małe Czarowanie
Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami 59

Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na świąteczny stół. Zazwyczaj pieczemy ją w wersji cytrynowej. Dlaczego jednak nie spróbować nadać jej pomarańczowego aromatu? Miękka, puszysta, po prostu pyszna. Przede wszystkim od święta, ale też na każde śniadanie. Bez wątpienia zasmakuje każdemu. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 220 g masła 6 średnich(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się, aby miała na sobie jak najmniej wosku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto cytrynowe z makiem i wiśniami 216

Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 117

Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się.  Ta, właśnie TA, babka drożdżowa jest najlepszą babką

Mango Papaja
Wielkanocne wypieki (Dolci di Pasqua) 142

szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta

La grande e la piccola cuoca
Kokosowa granola z suszonym ananasem 210

płatków orkiszowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki babki płesznik 4 łyżki nasion chia 1 duże słodko- kwaśne jabłko (np. ligol) 4 łyżki ulubionego miodu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie) po upieczeniu: 1/2 szklanki suszonego ananasa 1/2 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 szklanki orzechów brazylijskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DefinicjaSmaku
Ciasto cytrynowo-tymiankowe 161

Ciasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Idealna babka piaskowa 40

Klasyczna babka piaskowa – prosta, nieskomplikowana, lekka i puszysta. Zawsze wychodzi idealna. Składniki 1 kostka masła (200g) 1 szklanka cukru 4 jajka 3 krople olejku cytrynowego 2 szkl. mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masło utrzeć z 0,5 szkl. cukru, osobno utrzeć 4 żółtka z 0,5szkl cukru. Do masła(...)dodawać ciągle miksując utarte żółtka, 3 krople olejku cytrynowego oraz 2 szkl przesianej mąki i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, piec 45 min. w 180 stopniach. Autor przepisu: Iwona Artykuł Idealna babka piaskowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Babka last minute wg Aleex 130

soku z cytryny • 2 łyżki nutelli • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką. 2. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym na jasną masę. 3. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Na tym etapie masa może wyglądać(...)ciasto przełożyć do formy, na wierzch wyłożyć jasne ciasto. 8. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka. 9. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem. 10. Przygotować do podania na stół według własnego pomysłu. Smacznego

W mojej kuchni
6 pysznych przepisów na świąteczne ciasta i kilka słów o wyjątkowej paterze od MyGiftDNA 285

wracając do świątecznych ciast… polecam Wam przede wszystkim te 6 przepisów. Pyszne, proste, idealne na świąteczny stół: Makowiec z podchmielonymi wisienkami Babka serowa (pyszna, wilgotna, szybka) Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ciasto cytrynowy puszek (pyszny, efektowny sernik) Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Kajmakowy sernik (bez spodu)   Smacznego

Słodkie okruszki
Babka tulipan 170

zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki kisielu o smaku wiśniowym (bez cukru(...)formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe części i rozkładamy do czterech miseczek. Do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej wiśniowy

Poezja smaku
babka cytrusowa z bąbelkami 127

mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem. Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm): 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 200 ml piwa cytrynowego lub oranżady sok z 1/2 cytryny skórka z cytryny sok i skórka z mandarynki łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia