babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:60/90)

Babka staropolska 79

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut. Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki. Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut. Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Słodki sentyment
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 164

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Oczywiście zmodyfikowałam pierwotną wersję muffinek i dodatkowo nadałam im cytrynowego smaku. Polewa

Di gotuje
BABKA SEROWA 414

miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis.  Także jest to mój debiut :)  Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.  Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki:  1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny  40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego  aromat cytrynowy  skórka pomarańczowa Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej

Walijskie Pichcenie
Ciasto kukułka 81

minut Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Polecam Ci inne moje ulubione ciasta Sernik z brzoskwiniami Najlepsze ciasto marchewkowe! Karpatka Sernik nowojorski Ciasto drożdżowe – topielec Tort tiramisu Murzynek Ciasto cytrynowe Ciasto saleceson z jabłkami Blok czekoladowy najlepszy CIASTO KUKUŁKA Przygotowanie : 2 h minut

nietylkopasta.pl
babka piaskowa z makiem i nutą cytryny 111

maku 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 80 ml mleka 200 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytrynu lub ekstrakt cytrynowy do smaku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, dodajemy skórkę(...)Ciasto przekładamy do tortownicy z kominem, natłuszczonej i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. w ok. 180 st. C. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek cytrynowo - mleczny 87

był tam również smak. Delikatnie cytrynowy, z warstwa gładkiej polewy z mleka w proszku ( na niej te czerwone szlaczki nieszczęsne). Niewysoki, jak to mazurek, wystarczy niewielki kawałeczek, by poczuć się nasyconym. Proponuję dwie wersje. Pierwsza - błyskawiczny pewniak. Druga - wymagająca zaangażowania w pieczenie biszkopta. Do pierwszej wersji proponuję wykorzystać gotową mieszankę do pieczenia babki piaskowej. Wszystko należy zmiksować zgodnie z przepisem(...)najniższych obrotach dodając olej oraz ocet. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy równo na pół. Masa cytrynowa: 2/3 szklanki wody 1 żółtko sok z dwóch cytryn +  skórka 1 łyżka masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki ( za wyjątkiem mąki ) wkładamy do rondla

Kronika Piekarnika
Wilgotna Babka Cytrynowa 347

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate

Gotowanie...to proste !
Koszyczek drożdżowy 161

mleko. Do dużej miski przełożyć mąkę, drożdże Delecta , cukier i cukier cytrynowy Delecta . Wbić jajko, dolać wodę z mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki. Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem. Paseczki ciasta przyklejać pionowo

Smakołyki Asi
Wielkanocna zebra z cytrynową nutą 151

synek z ciast najbardziej uwielbia babki. Na jego życzenie mamy dziś babkę, która na pewno zagości na wielkanocnym stole. Oczywiście będą też inne ciacha ale jeszcze nie wiem jakie. A tymczasem zapraszam po przepis na zebrę. Inspiracją była zebra Izy z bloga Smaczna Pyza, ale ja dodałam cytrynowe smaki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 138

Przepis jest bardzo stary i znalazłam go w swoich notatkach z wycinkami gazet. Proporcje i same składniki łatwo zapamiętać, a samą babkę - szybko przygotować. Przyznam, że jest pyszna i częsta w moim domu, ponieważ zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie(...)waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.  Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.  Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady mlecznej

Di gotuje
Ciasto jogurtowe cytrynowe 79

szybki biszkopt z rabarbarem –  najlepsze kruche ciasto ze śliwkami –  prosta szarlotka –  sernik z kajmakiem –  blok czekoladowy –  ciasto zebra – najlepsze  ciasto marchewkowe CIASTO JOGURTOWE CYTRYNOWE Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 8 łyżek miękkiego masła – 170 g cukru pudru – 2 jajka rozmiar L – 200 g jogurtu naturalnego(...)babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka WYPRZEDAŻ! Deska Gąska Aniela – średnia Promocja Produkt w promocji 135,00  zł 90,00  zł Dodaj do koszyka WYPRZEDAŻ! Deska Gąska Adelajda – średnia Promocja Produkt w promocji 135,00  zł 90,00  zł Dodaj do koszyka Artykuł Ciasto jogurtowe cytrynowe

nietylkopasta.pl
Cytrynowy krem, Bieszczady 205

pucharków warstwy: herbatniki, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy. Można udekorować plasterkiem cytryny. Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych  warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli  łężni  lub fuczków oraz  babki ziemniaczanej  (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli

Qlinarnie i Qlinarnie
Babka cytrynowa 190

zakalec :( ale w przypadku tej babki Wam to nie grozi... pod warunkiem, że będziecie trzymać się dwóch zasad: po pierwsze składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a po drugie jajka muszą być dobrze ubite .  Przepis zmodyfikowałam od Doroty. Składniki: 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 duży kisiel cytrynowy bez cukru(...)wysmarować masłem i obsypać mąką. Masę przekładamy do foremki z kominem o pojemności 2,5 litra do 2/3 jej wysokości (niestety moja była mniejsza i piekłam w dwóch mniejszych). Babkę pieczemy w w temp 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyjmujemy z formy. Studzimy

Delicious Titbits
Wielkanocna babka drożdżowa 335

Puszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia. Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem) Czas pieczenia: 30-45 min   Składniki: (na formę o pojemności 1l) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 3 żółtka 60 g cukru (5 łyżek(...)drożdży suchych (pół opakowania) 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki) 50 g masła roztopionego (1/4 kostki) 50 g rodzynek ew. dodatek smakowy: skórka z cytryny lub pomarańczy, aromat cytrynowy lub pomarańczowy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody lub soku z cytryny bądź pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić

Słodki Blog