babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:72/90)

Ciasto kokosowe z jabłkami 156

Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki, mimo że trochę zmodyfikowany z powodu braku składników i braku czasu wybrania się do sklepu:) zdecydowanie polecam, a oryginalny

Słodka Kraina Wypieków
Deser z galaretek w szklance 35

dodatkiem puchatej bitej śmietany i ulubionych sezonowych owoców, to prawdziwy raj dla podniebienia. Ale tym razem ten deser postanowiłam zrobić troszkę inaczej i połączyć dwa smaki galaretek - malinowy i cytrynowy - pod kątem w jednej szklaneczce. Dzięki temu powstaje piękna kolorowa mozaika. Zobacz jak efektownie wygląda. Kolorowy deser z galaretek - jak go zrobić Muszę przyznać, że bardzo mi się ten deserek(...)cztery. Ważne jest to, aby ustawić słoiczki z tężejącą galaretka pod odpowiednim kątem w lodówce. Inne przepisy z galaretkami Na blogu znajdziesz też inne galaretkowe desery: jogurtowiec z galaretkami babka z galaretki i owoców śmietanowiec z owocami i galaretką galaretka z owocami lata Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, zaonbserwuj i zostań na dłużej

Kulinarne przygody Gatity
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 50

łyżek masła (można zastąpić olejem roślinnym) 1 garść płatków migdałów (jeżeli dacie ciut więcej lub mniej to tragedii nie będzie) 200 g marcepanu po 80 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej Przygotowania zaczynamy od zrobienia rozczynu – w misce umieszczamy trochę ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 1/2 kostki drożdży i odrobiny mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem(...)wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia (ja użyłam taką do babki, z dziurką w środku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Studzimy i gdy ciasto będzie chłodne obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsłodszego

Szybko Tanio Smacznie
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 140

rumie lub whisky – 1 żółtko – 6 łyżek masła (można zastąpić olejem roślinnym) – 1/3 filiżanki płatków migdałów – 200 g marcepanu – po 80 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej Przygotowania zaczynamy od zrobienia rozczynu – w misce umieszczamy trochę ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 1/2 kostki drożdży i odrobiny mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem(...)wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia (ja użyłam taką do babki, z dziurką w środku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Studzimy i gdy ciasto będzie chłodne obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsłodszego

Szybko Tanio Smacznie
PUSZYSTA, MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 189

chociaż majonez, jako składnik słodkiego wypieku skutecznie mnie zniechęcał, to po spróbowaniu okazało się, że babka jest przepyszna! Leciuteńka, wilgotna i długo świeża - po prostu idealna.  Przepis na babkę miał swoje "5 minut", piekłam ją wtedy bardzo często, a potem poszedł w zapomnienie (jak wiele starych przepisów).  Teraz po latach odkopałam go ponownie, upiekłam i rozkoszowałam się(...)oraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto  na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego, na to zygzaki z ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Drożdżowa baba z ziemniakami 194

żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować(...)zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec

moj przepis na
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 167

Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę

Malinowa Kawiarenka
Wiosenne babeczki jaśminowe 158

Wielkanoc za pasem, wszędzie babki, paschy i mazurki. Też postanowiłam już coś w świątecznym klimacie przygotować. Nad łóżkiem powiesiłam imponującą gałąź ozdobioną pisankami, i choć aura za oknem przypomina raczej późną jesień niż wczesną wiosnę, to nastrój staram się mieć wiosenny. Mgły, przelotne deszcze i niebo całkowicie powleczone grubą warstwą chmur - a tu kwiecień! Nie do pomyślenia... Dobrze, że chociaż(...)stół. Są banalnie proste w przygotowaniu, każdy sobie z nimi poradzi. U mnie pachną jaśminem, ale można upiec różane, lawendowe czy fiołkowe, a jeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOMOWA SZARLOTKA 154

 Jedna z lepszych szarlotek jakie przetestowałam w swojej kuchni.Pyszny mus jabłkowy i puszysty biszkopt wieńczą cały efekt.Polecam do wypróbowania tego smakowitego jabłecznika. Biszkopt : ***********************  6

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wielkanocny keks 123

Taki słodki, taki nieporadny,a jednak bardzo go lubię. Kiedy patrze  na niego napływa mi ślinka do ust. Czy już wiecie o czym mówię

Różowa kuchnia
Zupa dyniowa z pomidorami 62

książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book Kolacje, przepisy do 40 minut Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni: –  puree z dyni –  dyniowe latte –  dynia marynowana(...)passaty pomidorowej – sól, pieprz, – łyżeczka ostrej papryki – łyżka oliwy z oliwek Do podania: – 2-3 gromki chleba na zakwasie do grzanek – 1 łyżka oliwy smakowej (czosnkowa, bazyliowa, cytrynowa) – po 1 łyżce śmietany lub gęstego jogurtu na porcję – dodatkowa oliwa smakowa do polania PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zupy zacznij od upieczenia składników. Do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłóż

nietylkopasta.pl
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 420

brzucha ;) lada dzień urodzę, ogarnę się i mam nadzieję, że wrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami..... Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem(...)dowolny lukier. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy

Z butelką mleczka w tle
Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach 120

Babeczki wychodzą wilgotne, pyszne i skuszą nie jednego swoim smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki

Gotowanie...to proste !
Keks z bakaliami 172

Kochani to jeszcze nie Święta lecz małe przygotowania do świąt.Tak, właśnie tak ten keks zagości na moim stole.Ciasto pełne bakalii które wytrzymuje parę dni i

Różowa kuchnia
Małpi chlebek 48

strużką. Ucierać przez 8 minut. Gotowym lukrem polać wystudzony chlebek. Małpi chlebek – Monkey bread Warto wiedzieć robiąc Małpi chlebek. Chlebek piekłam w metalowej, karbowanej po bokach formie na babkę z kominem w środku. Forma miała średnicę 22-ch centymetrów. Jeżeli lubicie kiedy chlebek jest bardziej kleisty i zawiera dużą ilość cukru oraz masła, to zwiększcie o 50% ilość składników(...)tyle wody musimy dodać. Do ciasta dodać można również orzechy. Mogą to być posiekane orzechy włoskie lub orzechy pekan . Smak lukru zmienić można poprzez zastąpienie wody sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym. Lubisz drożdżowe wypieki ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jagodzianki . Małpi chlebek – Monkey bread The post Małpi chlebek appeared first on MeCooks Blog

MeCooks