Tutaj akurat użyłam i szynki parmeńskiej i boczku podsmażonego na patelni, wyszło naprawdę pysznie! A kiedyś pokażę Wam jeszcze inną wersję tej sałatki ;-) Składniki: rukola roszponka pokrojone w plasterki awokado pokrojona w plasterki lub kostkę gruszka orzechy włoskie podgrzane z miodem 100-150 g boczku podsmażonego na patelni (można pół na pół z szybką parmeńską) Dressing: 5 łyżek oliwy(...)łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Sałaty opłukać, osuszyć ułożyć na półmisku. 2. Na sałatę wyłożyć pokrojone awokado, gruszkę, orzechy z miodem i podsmażony na patelni boczek. Całość polać dressingiem. 3. Podawać po przygotowaniu. Smacznego
Kuchnia domowa AniMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem , podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami 🙂 W tej postaci powinny się skusić 😉 Składniki: 300 g ziemniaków 100 g różyczek z brokuła(...)równe części, z każdej części uformować kulę, spłaszczyć i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3 minuty z obydwu stron. Wyłożyć na talerze. Podawać z “ Sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych “. Czytaj więcej: Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem The post Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjałyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczka czosnku (przyprawy w proszku) – 1 łyżeczka soli – 2-3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – kilka rzodkiewek – listki świeżej kolendry Sos: – do tortilli możesz podać domowe guacamole lub pikantny sos pomidorowy Przygotowanie : Grzyby umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Dłońmi porwij boczniaki na cienkie paski(...)grzyby nie były zduszone. W czasie przygotowania boczniaków zrób domowy sos taki na jaki masz ochotę, przez chwile podgrzej tortille w piekarniku lub na suchej patelni. Nakładaj boczniaki, awokado, rzodkiewki. Dodaj listki świeżej kolendry, ulubiony sos i podawaj! SMACZNEGO! Artykuł Meksykańskie tortille z boczniakami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plpytanie jak tu skonstruować wersję zgodną z dietą ketogeniczną … Czy iść w jogurt kokosowy , jak we wspomnianym przepisie czy raczej w ś mietankę kokosową , a może mleko kokosowe i awokado dla kremowej konsystencji…? Głowa pełna pytań a odpowiedzi brak… W końcu przyszedł ten moment, że stwierdziłam, że nie będę dłużej zwlekać. Czas zabrać się do roboty i w praniu wyjdzie(...)jaka wersja lodów jest najlepsza… I tak też zrobiłam… Ostatnia wersja odpadła od razu, gdyż nie było awokado na stanie magazynowym w kuchni. Było jednak schłodzone mleko kokosowe w puszce i jogurt kokosowy , więc padło właśnie na te dwa składniki. Oto, co z tego wyszło: Lody Magnum Lody, lody dla ochłody. I co z tego, że ochłody już nie trzeba
Modern Cave Girlłyżki oliwy z oliwek lub oleju – po pół łyżeczki: ostrego chilli, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, soli i pieprzu Składniki burrito: – 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – 2 garści dowolnej sałaty – listki świeżej kolendry – kilka plastrów wędzonego boczku Sos: – marynowane papryczki jalapeno wraz z odrobiną zalewy ze słoika – zblendowane na jednolity sos Przygotowanie : Kurczaka(...)smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, potrwa to kilka minut zanim boczek się wytopi, pięknie zrumieni i zrobi chrupiący. Na środek tortilli układaj garść sałaty, usmażonego wcześniej kurczaka, świeże awokado pokrojone w plasterki, usmażony boczek i listki świeżej kolendry. Najpierw zawiń boki tortilli nakładając je do środka, a później zroluj delikatnie całość. Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub w opiekaczu
nietylkopasta.plPRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – 8 chrupiących, gotowych taco shells / u mnie Poco Loco – Filet z kurczaka – Sałata lodowa – połowa główki – Papryka czerwona – Papryczka chili – Mango – Bazylia – 15 średnich listków – Awokado – Czosnek – 1 ząbek – Cebula czerwona – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Sezam biały do panierowania – Sok z 1/3 limonki – Jajko – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Oliwa PRZEPIS: GUACAMOLE(...)Awokado wydrąż łyżką do miseczki, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sok z limonki, posól i popieprz do smaku wymieszaj. SALSA Z MANGO Paprykę, papryczkę chili, cebulę czerwoną oraz mango pokrój w kostkę, dodaj poszatkowane listki bazylii, posól i popieprz do smaku. KURCZAK Pierś umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Posól i popieprz do smaku. Dodaj
globuskulinarnyalkoholowym z dodatkiem brandy, w którym zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj od 14% do 20%. Jest mniej słodki od naszego polskiego wynalazku czyli ajerkoniaku. Nazwa advocaat pochodzi od owocu awokado z którego rdzenni mieszkańcy północnej Brazylii przygotowywali napój alkoholowy „abacate”. Holenderscy koloniści wprowadzili ten napój do Europy właśnie pod nazwą „advocat / advocaat”. Ponieważ awokado nie mogło rosnąć w północnej
Cztery Fajeryjajek 250 ml mleka 1 szklanka mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/ pozostałe: 100 g łososia wędzonego 2 jajka 1 awokado 4 pomidorki koktajlowe 1 garść groszku zielonego strąki 4 liście sałaty szczypior, natka pietruszki masło klarowane sok z cytryny sól, pieprz czerwony 1/2 papryczki chili Omlet: Piekarnik nagrzewam do temp(...)zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę. Jajka sztuk dwie smażę na osobnej patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem. Układam na omlecie, dodaję pokrojone awokado skropione sokiem z cytryny. Dodaję łososia, groszek ziarna, pokrojone pomidorki, sałatę, pokrojoną natkę, chili i szczypior
wesoła kuchniaupały chłodniki są najlepsze, zapewne zgodzicie się ze mną. Robiłam już naprawdę wiele wersji tej chłodnej zupy, od klasycznego chłodnika z botwinki po chłodnik z ogórka i awokado (jeden z moich ulubionych), chłodnik z pomidorów i arbuza czy pyszne warzywne gazpacho. Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – najlepsze przepisy na zupy kremy – chłodnik z ogórka i awokado – chłodnik
nietylkopasta.plMięta sprawia, że całe danie jest lekkie i orzeźwiające. Składniki na 4 duże porcje: 250 g boczku wędzonego cebula biała 1,40 kg młodych ziemniaków połowa cytryny awokado 400 g jogurtu greckiego 3 gałązki mięty 30 g cebulki zielonej mix sałat (opcjonalnie) sól, pieprz Emulsja miętowa: 4 łyżki oliwy z oliwek 6 gałązek mięty 1 łyżeczka syropu klonowego(...)gotowe. Gdy ziemniaki z boczkiem będą lekko ciepłe łączymy je sosem jogurtowym i całość delikatnie mieszamy. Na dużym talerzu układamy garść sałaty, na niej sałatkę ziemniaczaną, kilka cząstek awokado. Całość polewamy emulsją miętową oraz posypujemy grubo zmielonym pieprzem
noteskulinarnyfigaMOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 4 plastry * mozzarella mini – 100 g * pomidory koktajlowe – 250 g * świeży szpinak – 200 g * czosnek – 3 ząbki * awokado – 1 szt * ricotta di buffala – 250 g * oliwa z oliwek + mleko – po 125 ml * gałka, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany czosnek(...)ricotty, doprawiamy do smaku. Na ułożone w formie kilka płatów ciasta ( każdy płat smarujemy oliwą z mlekiem! ) wyciągamy farsz z ricotty. Układamy pomidory koktajlowe oraz pokrojone w plastry awokado. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180C bez termoobiegu. Wyciągamy tartę i na gorącą układamy nadzianą wcześniej „burratę”. Dodajemy świeże liście szpinaku oraz zioła. Oprószamy solą i pieprzem. Zobacz
Ostra na Słodko