Prosta, letni sałatka, orzeźwiająca, ale też sycąca, ze sporą dawką energii, jaką zapewnia pieczone prosciutto i pestki dyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Przepis bardzo w stylu amerykańskim, z dużą ilością wypieczonej na chrupko suszonej szynki. W oryginale występuje bekon, ale w Polsce(...)lekko brązowe. Zdejmij z patelni. Krok 3 Umyj szpinak i truskawki. Osusz. Truskawki przekrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na talerz lub do misy szpinak, układaj na nim truskawki i awokado. Posyp pokruszonym prosciutto, serem i pestkami dyni. Krok 4 Przygotuj dresing. Wlej do małego szczelnie zamykanego słoiczka 2 łyżki oliwy i octu balsamicznego, łyżkę oliwy i musztardy. Zamknij. Potrząsaj energicznie
Niedzielny kucharzpolewać podczas jedzenia według uznania. Ja lubię dużą ilość sosu, mniam! Składniki (na 4 tortille): 2 filety z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku główka sałaty rzymskiej połówka dojrzałego awokado sól i pieprz do smaku słodka papryka i czosnek granulowany do posypania kurczaka 4 placki tortilli – użyłam pełnoziarnistej Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego łyżka keczupu(...)niewielkim ogniu około 8-10 minut z każdej strony. W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy resztę składników – sałatę rozdzielamy na pojedyńcze liście, dokładanie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Plasterki boczku smażymy na złocisto na osobnej, suchej patelni. Upieczone zostawiamy na patelni, ale ściągamy z ognia. Gdy mięso jest gotowe, ściągamy
Smaczna Stronabiała cebula 1 jajko 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz Dodatki: kilka liści sałaty plasterki pomidora czerwona cebula kilka plasterków awokado kilka plasterków ogórka konserwowego kilka plasterków papryki łyżeczka musztardy plasterek mozarelli light lub sera żółtego Frytki z cukinii: 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki wędzonej(...)mięsem, wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Z masy uformować dwa burgery i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Bułkę posmarować musztardą, położyć sałatę, plasterki ogórka, awokado, cebuli i papryki. Położyć hamburgera na niego ułożyć plaster sera żółtego i pomidora. Całość można polać odrobiną ketchupu. Frytki z cukinii: Cukinię dokładnie opłukać i pokroić w paski, przełożyć
Healthy food explorerczerwona - 3 ząbki czosnku polskiego - kawałek startego na tarce imbiru (około 0,5 cm) - 3 łyżki imbiru marynowanego w zalewie (kupicie w każdym markecie ja wybieram zawsze różowy) - 1/4 awokado lub więcej max 1/2 - oliwa z oliwek lub olej kokosowy lub olej rzepakowy - przyprawy: słodka papryka, papryka ostra, kumin, curry, mieszanka przypraw do kuchni indyjskiej - jeśli nie masz to dwie(...)szczypty kardamonu i cynamonu) - 1/2 puszki mleczka kokosowego 82% kokosa - imbir świeży, awokado, cebulę, czosnek podsmażamy przez 3 minuty, dodaj przyprawy podsmażamy dalej, nożem odcinamy z kolby kukurydzę i dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 1 minutę, dodajemy mleczko kokosowe i szklankę wody, imbir marynowany wraz z zalewą, sporo świeżej kolendry i bazylii tajskiej, całość gotujemy przez około 8 minut
SMYKWKUCHNImożna podać… może Was zainspiruje … Składniki na jajecznicę 4 jajka 75g surowego boczku szczypiorek sól pieprz Pozostałe składniki pomidory ogórek małosolny hummus -> tutaj przepis na hummus awokado pieczywo tostowe Przepis na jajecznicę Boczek kroimy w kostkę. Możecie również kupić już pokrojony, będzie szybciej. Przesmażamy go na patelni. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz i ewentualnie(...)wolnym ogniu smażymy do osiągnięcia lubianej przez nas konsystencji. Po usmażeniu posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Przepis na śniadanie Na talerzach układamy pokrojonego pomidora, posypujemy go szczypiorkiem i cebulką. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Układamy na talerzu. W tosterze opiekamy pieczywo. Na środku talerza układamy hummus . Wykładamy na talerze jajecznicę. Smacznego! Artykuł Niedzielne, zdrowe śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Dla 2 osób: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej) pomidor ( zimą suszone pomidory) ogórek awokado sok z połówki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( drobno) 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku rukola lub inna sałata Pomidora (sparzyć i obrać ze skórki(...)awokado i ogórka pokroić w sporą kostkę. Ugotowaną komosę przełożyć do dużej misy, dodać warzywa, skropić całość sokiem z cytryny i polać oliwą. Dodać natkę i rukolę. Przemieszać widelcem lub sztućcami do sałaty. Nakładać na talerze. Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
AZgotuj!Składniki : 1 duże awokado 1/4 szklanki ziaren słonecznika 5-7 pomidorów suszonych w oleju kilka łyżek oleju- najlepszy ten od pomidorów 2 gotowane żółtka pieprz czarny mielony, ostra papryka mielona Przygotowanie: Obrane awokado, pokrojone pomidory, żółtka oraz słonecznik i olej zmiksować Doprawić pieprzem i papryką, ponownie zmiksować. Jeśli nie jadasz mięsa to pasta jest dla Ciebie:) Kto lubi ostrzejsze
Proste Potrawydziś mamy z nich krem pomidorowy. Smakuje? Jeszcze jak :) 740 gram pomidorów czerwona papryka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku kawałek rozmarynu słonecznik oregano, papryka łyżka octu balsamicznego awokado 1/3 sztuki. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pociąć na małe kawałki. Rozgrzać łyżkę oliwy wrzucić pomidory, dodać czosnek. Dodać pociętą paprykę i dusić pod przykryciem. Pomidory i papryka puszczą dużo(...)wody, więc nie trzeba jej dolewać. Po 20 minutach dodać zioła wlać ocet balsamiczny i odparować. Zupę zmiksować. Podawać polaną oliwą, pestkami słonecznika i kosteczkami awokado oraz ziołami
AZgotuj!gorącej wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Nadzienie 2 filety z kurczaka 150 g pomidorków cherry 8 liści sałaty rzymskiej 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula czerwona 2 łyżki przyprawy Cajun 3 łyżki oleju Sos ranczerski ⅓ szklanki maślanki 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany * 1 łyżka soku z cytryny(...)mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Sos ranczerski Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia
Wędrówki po kuchniMeksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony. Dziś jest większa dowolność zarówno w mięsie które podajemy do placka jak i warzyw. Ja dziś za sprawą Ani użyłam awokado piklowanego i mięsa wieprzowego, wcześniej porwanego na mniejsze kawałki - zostało mi z dnia poprzedniego. Użyłam tutaj sosu ostrygowego i idealnie się tu sprawdził. No to gotujemy? Fajitas z mięsem(...)piklowanym awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebanany ½ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera na gładką masę i ciesz się smakiem! Koktajl jabłkowo-bananowy z awokado: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 jabłko 400 ml jogurtu naturalnego ½ cytryny łyżka miodu (opcjonalnie) mleko (opcjonalnie) Do blendera wrzuć, a następnie zmiksuj owoce oraz jogurt. Następnie dodaj sok z połówki
Okiem Blondynki by McBlondiłagodniejszą i ostrzejszą): dla mnie i dla męża. Składniki: 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 1 mała puszka kukurydzy 2 marchewka 2 szalotki dymka 500 g boczniaków 1/2 szt awokado 1 limonka 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta papryki ostrej szczypta papryki słodkiej 2 cm startego świeżego imbiru 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Cebule pokroić w piórka(...)warzyw. Zalać 600 ml wody. Gotować 6 minut. Dodać sok z limonki oraz skórkę. Na ostatnie 5 minut dodać makaron. Gotować aż makaron będzie al dente. Podawać z awokado i dymką
Kuchnia w oparachhalibuta): 50 g makreli wędzonej 50 g halibuta wędzonego 30 ml majonezu domowego na bazie jajka, oleju MCT lub innego zalecanego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku (np. z awokado , z ostropestu itp.) 50 g cebuli sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Naleśniki przygotować ze znanego już przepisu w wersji z nabiałem lub bez laktozy . Jajka należy zmiksować lub wymieszać(...)skóry, oczyścić z ości i drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać i wymieszać z rybami, majonezem i przyprawami. Na naleśnikach ułożyć farsz rybny. Można opcjonalnie dodać np ogórka, sałatę, awokado a następnie zwinąć w rulonik. U mnie naleśniki zostaly pokrojone na mniejsze rollsy z pastą rybną. — BTW całości 320 g, 661 kcal
Ola la LCHFkminku 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej (suszonej) 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 100 g kiełków rzodkiewki 300 g kapusty pekińskiej 300 g marchewki 300 g selera naciowego 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie: Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki, strąki owinąłem aluminiową folią. Cebule w łusce przekroiłem, opiekłem razem(...)umyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku. Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę
R'n'G KitchenZbawienie, na obecne upały. Chłodnik zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś go pałaszowaliśmy. Te paręnaście godzin w lodówce, dobrze mu zrobiło. Róbcie na zdrowie. Składniki: 700 ml maślanki 1 dojrzałe awokado 5 ogórków gruntowych + 2 do posypania pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku + odrobinę do posypania 2 ząbki czosnku 1 łyżka siemienia lnianego sok z cytryny sól pieprz oliwa extra virgin (przepis(...)porcje) Maślankę wlewamy do blendera. Wrzucamy do niego 5 obranych ogórków, wydrążony miąższ awokado i czosnek, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. 2 dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy
Kardamonovy