Zapraszam na pyszny koktajl owocowy w kolorze słońca. Idealny na lekki podwieczorek lub zdrowy deser. Składniki: 1 banan 1 brzoskwinia paraguayo pół jabłka pół awokado 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 szkl soku pomarańczowo-mandarynkowego Przygotowanie: Myjemy owoce i obieramy ze skórki. Z awokado i jabłka wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w kostkę i wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnekiedy chcemy przygotować obiad na szybko. W dzisiejszym wpisie chciałabym jednak pokazać Wam, że przygotowanie domowego pesto jest niezwykle proste. Na szybko, na zdrowo, na zielono. Pyszne pesto z awokado i bazyli. To danie jest idealne kiedy wracam po całym dniu pracy do domu. Przygotowuję się je dosłownie w kilka minut. Idealne połączenie kremowego pesto z ulubionym makaronem. Artykuł Zielone
Fit Food BrunetkiJajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 łyżeczki pasty Tahini ½ czerwonej cebuli 3 łyżeczki humusu może być domowej roboty lub taki kupiony w sklepie 2 garści zielonej sałaty ½ awokado 3 placki tortilli 5-6 pomidorków koktajlowych ½ cytryny Sól i pieprz do smaku Przepis na wegańskie wrapy z humusem i warzywami Pokrój w kostkę cebulę, awokado, pomidorki i sałatę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mikstura olej HEPA Dr Gaja – ok. 100 ml * majonez – 2 łyżki * chrzan wasabi – do smaku * świeży koper – 1 pęczek * cytryna -1 szt * sól, pieprz +* awokado – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROZIAKI: Wszystkie składnie dokładnie razem mieszamy – mąki dosypujemy tyle, by utworzyć gładkie, elastyczne ciasto, z którego łatwo formować bułeczki. Formujemy małe bułeczki, spłaszczamy, smażymy po kilka minut(...)majonez zmieszamy z chrzanem wasabi , skórką z cytryny i świeżym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do schodzenia ( smaki się przegryzą ). Podajemy ze świeżym pokrojonym w plastry awokado na ciepłych proziakach. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem będzie również grillowana kukurydza! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DR GAJA Więcej informacji o olejach marki Dr Gaja znajdziecie na www.drgaja.pl
Ostra na SłodkoWasi goście podczas imprezy grillowej będą zachwyceni tak przyrządzonym kurczakiem, szczególnie jeśli podacie go z grillowaną kukurydzą, pomarańczą i limonkami, a jako dodatek podacie karaibską sałatkę z mango i awokado . Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy Składniki: 4-5 wyfiletowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól 2 łyżki oliwy(...)upieczone. Podczas grillowania można smarować mięso pozostałą marynatą. Kurczaka podawać z grillowaną kukurydzą, limonką i pomarańczową. Świetnym akompaniamentem do kurczaka limonkowo-pomarańczowego będzie karaibska sałatka z mango i awokado . Smacznego
Codzienne Gotowanienakładałam ją na świeże pieczywo. Ze świeża bułką czy z chlebem smakują wyśmienicie! Podzielcie się przepisami z najbliższymi, przyjaciółmi i znajomymi z pracy. Udanego tygodnia! Pasta z awokado Pasta z awokado z jajkiem i grana padano Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaSmakiem marki Saska. Folk Gospoda jest jedną z najstarszych warszawskich restauracji, która serwuje polskie, regionalne dania w autorskim wydaniu. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy niecodziennego tatara z awokado i pomidora, który podany był w towarzystwie rukoli, parmezanu, delikatnego, ziołowego sosu wraz z grzankami. Przyznam szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tak wspaniale doprawionych pomidorów. Do tatara zaserwowano kieliszek(...)likieru Saska Czarny Bez, który komponował się wybornie z delikatnym awokado oraz pomidorem. Kolejną przystawką było, jakże ciekawe trio chłodników, w którym znalazł się chłodnik botwinkowy z jajkiem przepiórczym i szczypiorkiem, chłodnik pomidorowy z grzankami i czerwoną cebulą oraz ogórkowy ze szpinakiem i prażonymi pestkami dyni. Wszystkie równie smakowite, dały dobry początek tej kolacji. Kwaśność chłodników przełamał delikatnie słodki likier
Kuchnia BazyliiZielone smoothie z zieloną herbatą matcha – zawiera mnóstwo polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów tak potrzebnych dla naszego zdrowia. Składniki: 1 szt - awokado 1 łyżeczka płaska - herbaty matcha banan mleczko kokosowe ok 100 ml kiwi 1 garść szpinaku baby syrop z agawy 1łyżka płatki kokosowe płatki owsiane - po 1 łyżce pistacje ok 5 sztuk borówki(...)amerykańskie listki mięty Awokado, mleczko kokosowe, syrop z agawy, szpinak i herbatę matcha umieścić w blenderze. Zmiksować. Przełożyć do naczyń. Wierzch udekorować kiwi, borówkami płatkami kokosowymi, rozkruszonymi pistacjami i listkami mięty
AZgotuj!małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. 8. Chłodnik z truskawek Jeśli smakował Wam malinowy i dorwiecie jeszcze truskawki, to spróbujcie koniecznie. Składniki na 4 porcje: kilo truskawek dojrzałe awokado – obrane mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego sok wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy(...)kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji Przepis na chłodnik z truskawek Truskawki zmiksować z awokado, octem, sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi
Ugotowane pozamiatanejacyś fani nutelli? Co powiecie na zdrową, słodziutką i mocno czekoladową wersje? 😏 Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest banalnie prosty a w smaku wyśmienity 😋 NUTELLA Z DAKTYLI I AWOKADO Składniki: - 80g daktyli suszonych - 200g awokado - 10g kakao bez cukru - 10g ksylitolu - 25g odzywki o smaku słony karmel (polecam od WK) - łyżka mleka roślinnego Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez kilka minut
Zgrabne GotowanieBardzo prosta i pyszna pasta. Lubię takie pasty. Kilka składników które super ze sobą pasują i gotowe. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskrobać z łupinek. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać odrobinę soku z cytryny
Kuchnia PokoleńChyba się zgodzicie, że w takie upały najlepsze są zupy na zimno. Ja przygotowałam dziś chłodnik ze smaczliwki (awokado) inspirowany włoskimi smakami - mozzarellą, pomidorami, rukolą i bazylią. Dodałam też kuleczki lekko chrupiącej czerwonej quinoy i moje ukochane listki nasturcji, jeszcze tylko kilka kropel oliwy z oliwek i można podawać. Mini kuleczki mozzarelli Galbani w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi wyglądały uroczo(...)szkoda mi było jeść. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 duża dojrzała smaczliwka (awokado) 250 ml kefiru 10 kuleczek mini mozzarelli Galbani 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli kilka listków bazylii sok z połówki cytryny świeże zioła i liście nasturcji do ozdoby 2 łyżeczki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Smaczliwkę obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, miąższ umieszczamy
Quinoa Raz!Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek(...)kielicha miksera. Zmiksuj. Wlej litr maślanki i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Krok 2 Przygotuj tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety
Niedzielny kucharz