jajkiem – omlet z białek Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: – 3 jajka – garść świeżej rukoli – 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej – pół awokado – sól, pieprz – oliwa do smażenia Przygotowanie : Jajka wbij do miski i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło(...)klarowane i wlej jajka. Smaż omlet z obu stron na niewielkim ogniu aż jajka się zetną. Przełóż omlet na talerz, na połowie połóż rukolę, szynkę parmeńską i plasterki awokado. Złóż omlet na pół. Podawaj od razu. SMACZNEGO! Artykuł Omlet z szynką parmeńską pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plSlodkoKwasny.com . Składniki: - 250 g ryżu do sushi - 300 ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka(...)zwilżonymi rękami (w wodzie z octem ryżowym). Zostawiamy 1,5 – 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Na ryżu układamy dodatki: np. łososia wędzonego zawiniętego w por, plasterki awokado, gałązki drobnego szczypiorku, cienko pokrojoną paprykę. W przypadku układania składników nie ma żadnych ograniczeń. Czasami przez przypadek wyjdzie nam bardzo ciekawy wzór. Całość zawijamy przy użyciu maty, lekko ściskając. Bardzo ostrym
mojewypiekiinietylkoCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 5 większych rzodkiewek 1 jajko na twardo ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki musztardy (można dać pół na pół z ostrą) Sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do pojemnika blendera. Dodajemy wydrążone awokado, jajko, umyte rzodkiewki oraz pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji- u mnie nie była całkiem gładka ;) Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z krakersami, z chlebem, naleśnikiem lub wg własnego gustu i upodobania. Zachęcam do udziału w konkursie także na stronie www.konkurstunczyk.eu
Kuchnia w czekoladzieprzygotowana jajecznica na nieśpieszne weekendowe śniadanie to sama przyjemność dla podniebienia. Cudownie pachnie i smakuje wybornie. 2-3 jajka łyżeczka masła klarowanego 1/2 awokado kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula szczypiorek sól, świeżo zmielony pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka i smażymy jajecznicę dodając część szczypiorku. Awokado kroimy w półplasterki, pomidorki na połówki, cebul ę w piórka. Jajecznicę i warzywa
Smakołyki Asiminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 porcję: 2 pomarańcze ½ banana 1 awokado Sok z połowy limonki ½ pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy, usuwamy pestki oraz albedo (białą, gorzką część skórki). Wrzucamy do blendera kielichowego wraz z obranym awokado, bananem, sokiem
Kuchnia w czekoladzieSkładniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
w mojej kuchniwielkim skrócie) - dlatego taki zielony koktajl to samo zdrowie. Polecam :-) Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany, kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha(...)blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy w kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemSałatka z surowych szparagów. Dla nas nowość. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej. Składniki pół pęczka młodych zielonych szparagów 4 rzodkiewki pół zielonego ogórka awokado zioła : mięta, bazylia, kolendra 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płatków migdałowych Dressing : ¼ szklanki kefiru 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka oleju z orzechów 1 łyżka posiekanej szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sół pieprz(...)szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Resztę za pomocą obieraczki do warzyw zrobiłem wstążki. Rzodkiewki i ogórka pokroiłem w cienkie plasterki, obrane awokado w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską. Płatki migdałów uprażyłem na suchej patelnia złoty kolor, wystudziłem. Dressing : wszystkie składniki wymieszałem, doprawiłem do smaku solą
R'n'G Kitchensię rozpisywać. Miała być sałatka Cobb, a wyszło jak zawsze… W tym klasycznym Cobbie powinno się znaleźć awokado i boczek podsmażony na skwarki. Niestety, boczku u mnie w lodówce ni śladu, a i awokado nęcąco spoglądające na mnie od jakiegoś czasu, okazało się być już przejrzałe. Pozostawało zrobić sałatkę a’la Cobb. Inną, ale równie pyszną
Mieszam w Garnkudługi weekend majowy przygotowałam dla Was grecką sałatkę z makaronem i sałatkę z awokado. Zastanawiałam się, czy podać oba przepisy w jednym poście. Pogoda jest tak piękna, że nie chcę zbyt długo trzymać Was przed komputerem, więc dziś podam tylko jeden przepis na sałatkę. Może jutro uda mi się dodać przepis na sałatkę z awokado. Grecka sałatka fajnie nadaje się
dolcevitainmykitchenoleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko 160 g śmietany garść szpinaku 1 awokado jajka perliczki czosnek -u mnie dużo bo lubimy sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić(...)minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:)) Jajko perliczki na miękko gotujemy
w mojej kuchniSkładniki (na 1 porcję) - pół marchewki (ok. 52 g), - pół krótkiego ogórka (ok. 55 g), - pół małego pomidora (ok. 50 g), - 1/4 awokado (ok. 36 g), - 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - garść sałaty (ok. 30 g), - łyżka orzechów(...)słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki). 2. Ogórka kroimy w słupki. 3. Pomidora kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami. 7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry. 8. Mięso
Zdrowe odżywianie w pięciu smakacholiwy. Palce lizać! składniki – na 2 porcje: 2 jajka z wolnego wybiegu 4 łyżki oliwy extra virgin 1 - 1,5 łyżeczki sumaku sól pieprz Do podania pasta z awokado np wg tego przepisu chleb lub tosty przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Przygotować nieduże, płytkie naczynka żaroodporne. Moje mają średnicę . Do każdego wlać po dwie łyżki(...)sporą ilością sumakiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 - 7 minut. Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne. Podawać z pastą z awokado i pieczywem. Smacznego
Stare Garywięc nie słodziłam go za wyjątkiem miodu. 100 g wiórków kokosowych 2 szklanki wody 1 mango duże 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy 3 łyżeczki żelatyny pełne 1 awokado 1 łyżka miodu 1 garść melisy 1/2 cytryny Wiórki kokosowe zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie miksuję blenderem około dwie minuty. Wiórki przekładam(...)Przelewam do trzech szklanek i stawiam po skosie. Wstawiam na godzinę do lodówki. Sok pomarańczowy też łączę z rozpuszczoną żelatyną i wlewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na godzinę. Awokado obieram i kroję, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję miód, liście melisy i miksuję blenderem. Przekładam na deser, dekoruję wiórkami i melisą
wesoła kuchniadojrzałe awokado (najlepiej odmiany Hass), 3-4 łyżeczki płynnego miodu (wielokwiatowy, lipowy), 3 – 5 łyżeczek kakao, kawałek papryczki chili, Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Przełożyć do miseczki, dodać kakao (na początku proponuję 3 łyżeczki, a później dodawać do smaku), miód (na początku 3 łyżeczki) i trochę posiekanego chili. Zblendować. Doprawić do smaku kakaem, miodem
królestwo garów