nowymi smakami czy raczej stawiacie na klasyczny chłodnik litewski z botwinką? Mamy dla Was przepisy na 3 chłodniki – klasyczny litewski, miętowo – ogórkowy bez botwinki i chłodnik z awokado. Przed nami conajmniej kilka dni upałów, więc przetestujcie przepisy i dajcie znać który smakował Wam najbardziej! -> Kliknijcie w zdjęcie lub link, aby zobaczyć wybrany przepis <- Szybki i prosty(...)chłodnik litewski Chłodnik ogórkowo – miętowy Kremowy chłodnik z awokado Artykuł Letni chłodnik na 3 sposoby pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookłyżeczki cynamonu Orzechowe kotleciki (5-6 sztuk) -80g kaszy jaglanej -200-250 ml napoju roślinnego -4 łyżki masła orzechowego -2 łyżki erytrytolu Krem czekoladowy -1 dojrzałe awokado -3 pełne łyżki ciemnego kakao -1-2 łyżki oleju kokosowego - syrop daktylowy według uznania Frużelina truskawkowa -270g rozmrożonych truskawek -100 ml wody -80g erytrytolu -3 pełne łyżki skrobii(...)przykryciem do ostudzenia. Następnie formować kotleciki i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 20 minut w 200’C (do ładnego zarumienienia). Pozostawić do ostudzenia. KREM CZEKOLADOWY Awokado przeciąć na pół i łyżką wydobyć miąższ. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA Truskawki, 50ml wody, erytrytol i sok z cytryny umieścić w jednym
Candy Pandassmak i jesteśmy bardzo szczęśliwe, że go odnalazłyśmy! Dziękujemy :* Przemianą tego przepisu jest nasza tarta, którą możecie zobaczyć TUTAJ 2. Zestaw batonów od Zmiany Zmiany Kasia – Sernik z awokado ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Jeśli jesteście na naszym blogu regularnie i trochę nas znacie to powinniście wiedzieć, że zielony naturalny kolor jest dla nas wręcz hipnotyzujący. Same(...)opracowałyśmy pyszny krem z awokado lecz ma krótką żywotność (dość szybko ciemnieje). Przepis od Kasi gwarantował ten piękny kolor na kilkanaście godzin więc musiałyśmy go wypróbować. Okazało się, że nie tylko krem jest genialny w smaku i w kolorze ale i spód świetnie się z nim łączy. W naszej wersji nie zmieniałyśmy zbyt dużo w składzie ale wygląd już przemeblowałyśmy
Candy PandasBatony kokosowo-pistacjowe Składniki: Dolna warstwa -165ml śmietanki kokosowej -1 szkl. wiórków kokosowych -1,5 – 2 miarki odżywki białkowej ** -2 garści pistacji niesolonych Górna warstwa -1 awokado -3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio - ½ szkl. wiórków kokosowych -1 limonka -ksylitol Kakaowa polewa -4 pełne łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio -6 łyżek gorzkiego kakao -4-5 łyżek syropu klonowego(...)innego płynnego słodziła Śmietankę, wiórki, odzywkę i posiekane pistacje zagnieść razem. Wyłożyć plastyczną masę do prostokątnej formy (wyłożonej folią), całość wyrównać i lekko ubić. Awokado, olej, sok z limonki i ksylitol zmiksować blenderem, dodać wiórki i wymieszać. Masę wyłożyć na kokosową warstwę, wyrównać i całość włożyć do zamrażarki. Olej rozpuścić w kąpieli wodnej (nie może być bardzo ciepły), dodać kakao
Candy Pandasprzepisu jest blog Jadłonomia. To trzeba koniecznie wypróbować w tym sezonie bobowym! Smacznego! Składniki: 500 g bobu 0,5 czerwonej cebuli 5 suszonych pomidorów 8 pomidorków koktajlowych 1/2 dojrzałego awokado 2 łyżki soku z cytryny Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz czarny do smaku do podania: posiekana(...)garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody dodać bób i gotować aż będzie miękki, ok. 10 minut. Cebulę posiekać w kostkę, suszone pomidory na paseczki, pomidory koktajlowe na ćwiartki. Awokado pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby zachowało kolor. Ugotowany bób odcedzić i obrać ze skórek. Składniki dressingu wymieszać ze sobą. Dodać bób, przygotowane wcześniej warzywa, dressing
psgotujemyRyż od sushi: 500 g ryżu do sushi 800 ml wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego(...)piekąc go trochę dłużej, około 35-40 minut. Na sam koniec pomijamy tylko wędzoną paprykę. Przygotowanie warzyw Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu
Food Squareomega3 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich nadzienie: 100 g sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto(...)się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta. Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą
wesoła kuchniawylądowały w sałatce na sposób śródziemnomorski. Sałatka jest mega pyszna, zdrowa i pożywna. Oliwki obniżają cholesterol, rukola ma "zero" kalorii, czarnuszka leczy wszystko co się da, a awokado obniża poziom złego cholesterolu czyli co? jemy nie tylko dla urody i zaspokojenia głodu ale na zdrowie. Śródziemnomorska sałatka z awokado, rukoli i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię z resztą składników. Pomysł pochodzi z KUCHNI 06/2017 (proporcje zastosowałam własne). Chłodnik truskawkowy 600 g truskawek (bez szypułek) pół zielonego ogórka (bez skórki) 2 łodygi selera naciowego pół awokado sól, pieprz 1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej) łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko solimy
Dzieje kuchennej Wiewióryryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka(...)minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem
Even Better Foodteriyaki oraz zastępując fetę mozarellą. Pyszna, zdrowa, pożywna i lekka – idealna na upały Składniki: Świeże liście szpinaku baby Rukola Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki Awokado Quinoa – komosa ryżowa Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie(...)następnie gotować około 20-30 minut w wodzie w proporcji 1:1,5 ze szczyptą soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Artykuł Sałatka superfood z kurczakiem teriyaki, awokado i quinoa pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookktóry przygotujecie w 15 minut. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe świderki) - 8-10 suszonych pomidorów - 2 duże garście świeżego szpinaku - połowę dojrzałego awokado - 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów - tarty parmezan do posypania na wierzch - łyżeczkę suszonego tymianku - sól i pieprz(...)pokrojone suszone pomidory. 3. Następnie dodajemy opłukany, osuszony szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość i będzie miękki (ok. 8 minut). 4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz gorgonzolę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. 5. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z tartym parmezanem. SMACZNEGO
Bez Cebulimrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili świeżo mielona, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1/2 dojrzałego awokado, ponadto: 2 bataty, ok. 6 mini papryk kolorowych, ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych, olej rzepakowy, liście świeżego lubczyku, sól, pieprz, 200g – 250g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”. Przygotowanie: Farsz(...)pomocą blendera. Szczypiorek drobno siekamy, a serek dzielimy na mniejsze kawałki. W misce za pomocą widelca łączymy rukolę, szczypiorek i serek. Następnie dodajemy wydrążony i rozdrobniony miąższ z awokado. Całość doprawiamy pieprzem, chili na ostro i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Rolada z kurczaka, czas grillowanie ok. 30 min : Filety z kurczaka myjemy
Moniki Smakołykiintensywnie wypacać. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 250 ml Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku) pęczek koperku 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 awokado (opcjonalnie) pęczek rzodkiewek pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku sok z jednej średniej cytryny 1-2 łyżki octu 1 łyżka cukru (opcjonalnie(...)Wykonanie: Jajka, ogórki, rzodkiewki i awokado pokroić w drobną kosteczkę Szczypior wraz z cebulkami i koper drobno pokroić W dużej misie wymieszać kefir z bulionem wołowym, dodać sok cytrynowy i ocet a następnie dodać wszystkie pokrojone składniki Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem Schłodzić w lodówce przed podaniem a najlepiej odstawić na noc do lodówki. Mi najbardziej
Sztuka gotowania w/g Samiryjajko 1 łyżka śmietanki (lub łyżeczka śmietany 18%) szczypta soli świeżo mielony pieprz 1-2 plastry szynki 1 łyżeczka masła klarowanego do podania: 1 croissant kilka pomidorków cherry ćwiartka awokado rukola Jajko rozbić do miseczki, dodać śmietankę (lub śmietanę), sól, pieprz, rozkłócić widelcem. Szynkę pokroi,c w kostkę, dodać do jajka, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć(...)mieszając, aż cała będzie ścięta. Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala. Smacznego
Obiad gotowy