miksując białka. Smacznego! Shake, smoothie czy koktajle to moje ulubione napoje. Przyrządzam je również z owocami i warzywami, najczęściej z jogurtem lub mlekiem pochodzenia roślinnego. Lubię je miksować z awokado. Są wtedy gęstsze i o wiele dłużej zaspokajają głód. Czekoladowe smoothie z awokado Koktajl jagodowy Smoothie dyniowe Smoothie szpinakowe The post Proteinowy shake espresso appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaZainspirowana koktajlem dorotasmakuje przedstawiam kolejną zimową porcję zdrowia. Koktajl jest pyszny i słodziutki! Składniki dojrzały owoc kaki słodkie jabłko pół awokado szklanka soku z pomarańczy do pół szklanki wody ( jeśli koktajl będzie za gęsty) Jabłko, kaki, awokado, myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy w blenderze z sokiem pomarańczowym. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty dodać wody. Smacznego
coolinarnyawokado, 7 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżki kaparów, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka majonezu, sól Jajka obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wyjąć miąższ i rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone jajka, pokrojone kapary, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą. zastawa
królestwo garówsycącego i zdrowego. Tak! ta sałatka spełnia moje wymagania;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego Pomidor, awokado, ogórek i paprykę
Obiad gotowyrazowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem(...)ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę w słoiku. A u Was co dziś dobrego było na lunch
Obiad gotowygryczanej 40 g świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka(...)Usmaż 10 średniej wielkości crepes. Smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. Podziel sałatę na kawałki i ułóż na ciepłych naleśnikach wraz z kawałkami awokado. Nałóż łyżeczką twarożek. Twarożek można przyprawić ziołami i pieprzem. Posyp crepes prażonymi pestkami dyni i złóż na pół. Smacznego! The post Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapokroić w ćwiartki. Ułożyć dowolnie na półmisku. Podawać z sosem jogurtowym. Na sos: -50 g serka kanapkowego typu Favita -4 łyżki jogurtu naturalnego -50 g białej rzodkwi -1/4 awokado -kilka ziaren kolorowego pieprzu Serek rozcieramy dokładnie z jogurtem, dodajemy startą na drobnej tarce rzodkiew, awokado oraz zmiażdżone w moździerzu ziarna pieprzu. Nie solimy, ponieważ serek jest dość słony
Kulinarne przemysleniaKrótka chwila i nasza nutella z awokado i bananów jest gotowa. Samo zdrowie i doskonale nadaje się do wszystkiego. Do kanapek, naleśników, ciastek… u nas swój debiut miała z placuszkami z serka wiejskiego. Obłędnie pyszne;) Składniki: - jedno dojrzałe awokado musi być miękkie - trzy dojrzałe banany - 1 łyżka kakao - 2 łyżki cukru pudru, można i mniej lub wcale ;) Przygotowanie: Do kielicha
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki : na 1 porcję 1/2 dojrzałego awokado 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego 2% 2 świeże gałązki natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sproszkowanego morszczynu Sposób wykonania(...)wokado umyj, usuń pestkę , obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Kefir lub jogurt dokładnie zmiksuj z płatkami i awokado. Następnie dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz morszczyn i krótko jeszcze wszystko zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanki i od razu wypij
Przepisy i porady kulinarnerównież przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado
R'n'G Kitchenczosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość jeszcze kilka minut. Dodaję przyprawy(...)minut. Wbijam dwa jajka, doprawiam i przykrywam patelnię pokrywą. Gotuję danie na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty i ściągam z ognia. Podaję z pitą i pokrojonym awokado. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakilka łyżek selera z zalewy (można pominąć) 6-8 suszonych pomidorów 1 puszka tuńczyka z wody przyprawy do sałatek (u mnie pikantna), sól, pieprz 1-2 łyżki oleju z awokado Kaszę jaglaną ugotować i odstawić do przestudzenia. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory suszone pokroić. Pozostałe składniki umieścić w misce i wymieszać. Wszystko połączyć(...)kaszą jaglaną i cebulą. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, dodać olej z awokado
FitKot250g papryka, kminek, pieprz i sól do smaku tortille: mąka pszenna ok. 100g proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda ok. 70ml masło lub oliwa do smażenia do podania sałata, awokado i pomidory Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy(...)cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy z plackami, sałatą, awokado i pomidorami. Zapisz
rabarbaroworyba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko. Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem(...)pietruszki Wstawiłam do lodówki. Wystarczą 3-4 godziny. U mnie na całą noc, ale to nie jest obowiązkowe. Po prostu przygotowywałam rybę późnym wieczorem Po marynowaniu pokroiłam ogórka i awokado w drobną kostkę i wymieszałam z rybą. Smacznego i na zdrowie
Szczęśliwa kuchnia