awokado - 6329 przepisów (strona:214/422)

Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 192

ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej:  -  surówka z kapusty kiszonej  (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku),  - surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret),  -  kotlety pieczarkowo-gryczane .  Spróbujcie koniecznie (chociaż sosu i nadzienia!). Pikantny sos orzechowy (zmieniony, na podstawie przepisu

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 131

się ostatnio w niej rozlubowałam, że z rozpędu wymyślam i testuję coraz to nowe zestawienia. I chwalę to sobie. Potrzebne nam będą: 1 szklaneczka ziaren komosy ryżowej (quinoa), 1 awokado, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 cebulka. Przygotowanie: Gotujemy komosę ryżową (quinoa). Według instrukcji na opakowaniu. Lub po prostu zalewamy podwójną objętością wody, gotujemy przez 10-15 minut(...)ziaren wyjdzie biały ogonek. W międzyczasie obieramy ze skórki awokado. Kroimy w kosteczkę. Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Kroimy w kosteczkę ogórek. Szatkujemy cebulkę. Warzywa mieszamy z ugotowaną i ostudzoną komosą ryżową. Całość doprawiamy do smaku. Według upodobań. Najlepiej oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Porcja inspiracji kulinarnych z mojego INSTAGRAMU   filet

MODA NA BIO
Pasta z awokado 179

Smaczna i bardzo szybka pasta do kanapek w wersji podstawowej. Składniki: dojrzałe awokado łyżka soku z limonki lub cytryny czosnek sól Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Miąższ rozgnieść widelcem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki.  Wymieszać i doprawić solą

wyzwania kuchenne
Ekspresowy mus czekoladowo - pomarańczowy 242

Czekolada z pomarańczami to połączenie idealne :) Mam dla Was przepis na ekspresowy deser, który zasmakuje każdemu. Składniki na 2 porcje: - 1 dojrzałe awokado, - sok z miąższem z 1/2 dużej pomarańczy, - 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego albo melasy, - 2 łyżeczki karobu lub kakao, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Awokado przeciąć wyjąć pestkę (jest bardzo zdrowa, można ją pozostawić

Co na wege obiad?
Pasta z awokado z brokułem i rybą 161

awokado dojrzałe jajko ugotowane na twardo pół brokuła sól i pieprz papryczka chili  wędzona makrela lub pstrąg łyżka soku z cytryny natka z pietruszki Brokuła gotujemy do miękkości. Lekko blendujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, awokado i doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy rybę. Mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną natką. Podajemy z ulubioną grzanką

AZgotuj!
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z oliwkami. 143

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata A na moim INSTAGRAMIE mam dla Was kolejny  pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe i quinoa.     Mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe. #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn

MODA NA BIO
Miska warzyw w sosie musztardowo-miodowym. 170

paski garść zielonych liści, np. jarmużu - bez łodyg, drobno posiekane 1 szklanka gotowanej ciecierzycy pestki z 1 granatu 1 burak - obrany i starty na grubych oczkach 1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane i  pokrojone w plasterki łyżeczka oleju do smażenia Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżki oleju nierafinowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól(...)marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 568 kcal

Powiedz dietom nie
Sałatka z topinamburu i awokado 185

właściwościach zdrowotnych awokado i topinamburu pisać już chyba nie muszę bo wszyscy wiedzą że to warzywa samo zdrowie. Jedzmy je ze smakiem w najróżniejszych postaciach i w różnych połączeniach. Dziś sałatka którą uwielbiam, szybka, smaczna i zdrowa, zabieram do pracy na drugie śniadanie. Sałatka z topinamburu i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka sushi 156

wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna. Składniki: (duża porcja) 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati) 500 g wędzonego na zimno łososia 1 ogórek szklarniowy 1 dojrzałe awokado 3 płaty nori (suszone wodorosty) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki(...)tylko by nie wykipiał). Po ugotowaniu ryż posolić (1/2 łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry. Łososia rozdrobnić. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu). Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać

Kuchcik gotuje
Lunchbox-sałatka z kaszą gryczaną, awokado, olejem lnianym 151

zarówno kaszy gryczanej, jak i oleju lnianego. Natomiast ogórek dodaje świeżości sałatce i nieco chrupkości. Musicie wypróbować - a więc smacznego! Składniki: pół torebki kaszy gryczanej garść rukoli pół dojrzałego awokado świeży ogórek 1,5 łyżki oleju lnianego sól do smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Rukolę myjemy. Obieramy awokado i ogórka - kroimy je w grubą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą

psgotujemy
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 139

potrzebuje kilka minut więcej. No to jak już mamy podstawy przeczytane, to zabieramy się za sałatkę ;) Składniki: 1/2 szklanki quinoa + 1 szklanka wody do jej ugotowania  1 awokado 6 pomidorków koktajlowych mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami kawałek sera feta (ok 3 cm) 2 garści świeżego szpinaku 2  ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)którym kasza wchłonęła całą wodę i stała się przezroczysta i miękka. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko

Blondynka Gotuje
Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. 166

zawinąć je z farszem zaraz po usmażeniu. Stwardnieją, ale gdy wsadzi się je do mikrofali następnego dnia, to powinny być w doskonałej formie! PS. Koniecznie podajcie z dojrzały, mięciutkim awokado ! Bezglutenowy wrap z dipem serowym, batatowym Składniki farsz Pół szklanki krojonych pomidorów (z puszki) 3 kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty(...)wody (najlepiej tej samej w której gotował się ziemniak) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy z resztą składników

Fill The Bowl
Dwukolorowy deser 178

porcje): - 2 szt dojrzałego mango, - 1 puszka mleka koksowego (takiego które stało kilka dni w lodówce), - 2 łyżki chia, - 1/2 limonki, - 1 bardzo dojrzały duży banan, - 1 awokado, - 1 łyżka kakao, - 1/2 limoonki, - ew. coś do dosłodzenia np. melasa, lub słód. Mango myjemy, przekrawamy wzdłuż pestki (z obu jej stron), łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki, obkrawamy również pozostałości dookoła pestki(...)kokosowego i nasionami chia oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy mus do miseczki, do blendera (można go nie myć ;) ) wrzucamy banana, kakao i awokado oraz wyciśnięty sok z 1/2 limonki znów blendujemy na gładko, gdy jest mało słodki dodajemy trochę melasy lub innego "słodzidła". W pucharkach na przemian układamy mus mango i czekoladowy, możemy

Co na wege obiad?
Pieczony burak z awokado i kozim serem. 186

Bardzo smaczna przystawka .Pieczony burak , kozi ser ,awokado i orzechy stanowią bardzo udane połączenie smakowe.Smacznego. Składniki: Kawałek pieczonego buraka kawałek awokado ser kozi ,u mnie w połączeniu z brie ,roladka kilka listków sałaty orzechy mango Całość polałam oliwą ,oprószyłam pieprzem. Smacznego. Pomysł z kulinarni pl Roberta Słuszniaka

Ladylaura.
Pieczony kurczak caprese. 124

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejna propozycja na urozmaicenie codziennego filetu z kurczaka! Składniki: -> 3 pojedyncze piersi z kurczaka -> ½ awokado -> 1 ser mozzarella -> ½ pomidora -> Oliwa z oliwek -> Sól, pieprz, czosnek, chilli,  Wykonanie: Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy(...)patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz posypujemy ziołami oraz polewamy sosem balsamicznym

Jedz zdrowo żyj zdrowo!

Proponowane wyszukiwania