Składniki: chleb razowy z żurawiną papryka czerwona liście szpinaku awokado carpaccio z ośmiornicy kiełki brokuła sos sojowy łosoś wędzony w płatach masło 82% Przygotowanie: Kromki chleba posmarować odrobiną masła. Położyć kilka świeżych liści szpinaku, Paprykę pokrojoną w słupki oraz awokado również pokrojone w słupki, Płat łososia, kilka plastrów ośmiornicy. Na wierzch kładziemy kiełki i skraplamy całość niewielką ilością
KreatywnePinylimonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około(...)podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty. Guacamole: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką i wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy 20 ml oleju z ziołami, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy
Smakowity Blog KulinarnyMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami :) W tej postaci powinny się skusić ;) Składniki: 300g ziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg(...)równe części, z każdej części uformować kulę, spłaszczyć i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3 minuty z obydwu stron. Wyłożyć na talerze. Podawać z Sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. The post Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaraczej do wbijania gwoździ się nada niż do jedzenia. Nie poddałem się jednak i postanowiłem ją odświeżyć. Czego potrzebujemy? -pieczywo -mleko -jajko -parmezan -pieprz -łosoś wędzony -masło -awokado -oliwa -ogórek zielony -kiełki rzodkiewki Jajko bełtamy z dwiema łyżkami mleka, łyżką startego parmezanu i pieprzem. W tak przygotowanym jajku maczamy pieczywo i przekładamy na patelnię, gdzie czeka już rozgrzane masło. Smażymy(...)zrumienienia. Po pierwszym ścięciu jajka można grzanki wrzucić do opiekacza lub piekarnika na kilka minut, pieczywo będzie bardziej chrupkie. Posiekanego łososia, skropionego minimalnie oliwą, łączymy z pokrojonymi w kostkę awokado, ogórkiem i z kiełkami rzodkiewki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego
BaRepasDzisiaj przepis na bardzo szybki obiad, który zawsze przygotowuje kiedy mam bardzo mało czasu, wystarczy podsmażyć pieczarki z pomidorami, w tym czasie ugotować kaszę, pokroić awokado i smaczny, pożywny i zdrowy obiad gotowy. Jeśli chodzi o składniki odżywcze to w wielkim skrócie mogę powiedzieć, że kasza jaglana to źródło krzemionki niezbędnej do zachowania pięknych włosów, skóry i paznokci(...)przeciwnowotworowy likopen jest najlepiej przyswajalny po obróbce termicznej więc w tym daniu będzie go bardzo dużo ,dodatkowo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo antyoksydantów z awokado. Składniki: - pół szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 małe pomidory - 6 pomidorów suszonych z zalewy - około 10 pieczarek - sos sojowy - kurkuma - pieprz, sól Przygotowanie: Podsmażyć na łyżce oleju pieczarki dodać pokrojone suszone
zdrowa vege kuchniaklops. Pierwszy raz chyba zabrakło w domu mym jajek. Niesamowite. Obiecuję zatem, że jajko będzie jutro, a dziś muszę zadowolić się łososiem. Czego użyłem? -łosoś wędzony -kawałek awokado -oliwa -świeży sok z mandarynki -starty ser twardy długodojrzewający u mnie Olęder -cykoria czerwona -pieczywo żytnie -pomidor suszony, bazylia, czosnek, sól, pieprz utarte w moździerzu Łososia i awokado pokrojone w kosteczki łączymy
BaRepasZamiast majonezu kupnego, tłustego i niezbyt zdrowego polecam ten z awokado. Zdrowy tłuszcz, kwas oleinowy który obniża poziom cholesterolu, potas reguluje ciśnienie krwi, więc zajadamy na zdrowie. Polecam gorąco. Majonezowy sos z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego nadzienia do faszerowania są ugotowane żółtka i łyżka jogurtu naturalnego, żeby nadzienie miało formę kremu, a nie suchej papki dla chomików. 1. Żółtka, awokado, zielony groszek – żółtka łączymy z awokado, groszkiem i jogurtem. Blendujemy na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka
ladykitchencałą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy
BaRepaswiem za co tak uwielbiam awokado, przecież jego subtelny smak jest prawie niewyczuwalny i trudno go określić, można nawet rzec, że jest nijaki. Może za masłową i treściwą konsystencje? Tak czy inaczej kocham awokado i od czasu do czasu lubię poeksperymentować z tymże owocem. Tym razem połączyłam go z serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem łososia. Wyszła pyszna i całkiem
Jadło i czytadłochwilę. Gdy ser będzie już roztopiony a tortilla przyrumieniona oznacza to, że quesadillas jest gotowe. Tortille kroimy na 8 trójkątów. Podajemy z guacamole. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado pół cebuli czerwonej 6 pomidorów koktajlowych odrobina papryki ostrej 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry sól, świeżo zmielony pieprz czarny sok z 2 limonek Wykonanie: Awokado obieramy usuwamy pestkę kroimy
kgwjanczewoDanie dla sportowców czy miłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki maki(...)minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy jak na fotografii ;-))) Smacznego!!! Zapraszam na mojego
SMYKWKUCHNIpracy lub dodatek do dania głównego. Składniki: 1 mix sałatek 1 duża łodyga selera naciowego pół papryki czerwonej 100 gram sera feta 1 średnia cebula czerwona 1 awokado sok z pół cytryny Sos winegret 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z pestek winogronu 1 łyżeczka domowej musztardy sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Seler kroimy w plasterki. Paprykę(...)obraną cebulę oraz ser feta kramy w kosteczkę drobną. Awokado obieramy przekrawamy na pół wyciągamy pestkę, skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny oraz również kroimy w kosteczkę. Sałatę przykładamy do miski dodajemy wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos, do małej miseczki wkładamy wszystkie składniki dokładnie mieszając aby się dobrze wszystko połączyło. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę przed podaniem łącząc ze sobą wszystkie
kgwjanczewośrednicy 31 cm: 13 g świeżych drożdży świeżych 3/4 szklanki ciepłej wody 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski(...)momencie, w którym rozczyn podwoił swoją objętość, w początkowej fazie wszystkie składniki wymieszałam łyżką, a potem wyrabiałam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestało przyklejać się do dłoni dodałam olej z awokado z chili i wyrabiałam do czasu, w którym ciasto przestało błyszczeć. Na koniec wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę
Blondynka Gotuje