żytnie pieczywo. Kilka plastrów chorizo. Mocno czerwona, wyrazista wędlina. Pomidor- gdyby mógł- pewnie spaliłby się ze wstydu że ledwo, ledwo przypomina „TE Pomidory”, obok których latem ciężko przejść obojętnie. Awokado już dojrzało i daje z siebie wszystko co najlepsze- maślaną konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku z cytryny podkręcają smak(...)może jeszcze kromeczkę i jeszcze jedną kawę? SKŁADNIKI dobre pieczywo masło kilka plasterków chorizo pół pomidora pół dojrzałego awokado sól pieprz szczypior sok z cytryny
Karo in the Kitchengrillowy trwa w najlepsze ;-) Składniki : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżkę miodu sól pieprz szpinak baby (drobne, młode liście) 1 awokado 125 g oscypek ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia : do większej miski wlewamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy(...)świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem
zobacz ich smakSkładniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować(...)Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła
Karczma Honoriettyzrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz do smaku, - 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie(...)podania: - jajka na twardo, - grzanki. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę. Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
SzczyptaSmaQtarce o dużych oczkach, dodaj. Jeszcze na koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz wszystko. Wstaw do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła. Międzyczasie zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe! Nałóż na kanapki, podawaj z sałatką. Podałam na Porcelana Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikawałek dyni hokkaido - natka pietruszki - kawałek awokado - oliwa z oliwek Wykonanie: - Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 35 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany(...)sekund - Dodać pomidory, trochę wody, pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez 7 minut - Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut) - Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu - Dodać warzywa z pary. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki słodkiej papryki - 2 łyżki rodzynek - szczypta gałki muszkatołowej - 30g awokado - sól himalajska - ząbek czosnku - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji(...)kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać(...)kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado
Wegańska kuchnia orientalnaimbiru - kawałek papryczki chili - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym(...)sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny - Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć dal z fasoli
Wegańska kuchnia orientalnapuszki pomidorów - ząbek czosnku - kawałek awokado - natka pietruszki Wykonanie: - Makaron ugotować na al dente; odsączyć na sicie i przelać zimną wodą - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować - Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut - Do sosu(...)dodać ciecierzycę oraz zioła: bazylię i miętę, dusić przez kolejne 2 minuty - Wrzucić makaron oraz awokado, trzymać przez chwilę na ciepłym palniku - Danie przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką
Wegańska kuchnia orientalnaświeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut - Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na parapet za okno;) - Brokuła podzielić na różyczki, gotować(...)wrzątku przez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę - Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem - Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnaszczypta kurkumy - kawałek pora (biała część) - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd(...)fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kurkumy - 3 łyżki mrożonej kukurydzy - 1/6 łyżeczki asafetydy - kawałek awokado - sól himalajska - ząbek czosnku(...)smażyć przez 30 sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty) - Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła - Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 4 pieczarki - ¼ puszki pomidorów - 2 łyżki groszku (z mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy(...)krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;) - Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć curry warzywne i ozdobić je posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki asafetydy - kawałek papryczki chili - sól - kawałek awokado Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą i zostawić na 2 godziny - Batata umyć, włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut (najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest już wystarczająco miękki) - Kaszę gotować przez 15 minut(...)mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki i położyć obok ryżu - Obok wyłożyć soczewicę; można posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna