awokado - 6329 przepisów (strona:194/422)

Nutella z daktyli i awokado 163

jacyś fani nutelli? Co powiecie na zdrową, słodziutką i mocno czekoladową wersje? 😏 Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest banalnie prosty a w smaku wyśmienity 😋 NUTELLA Z DAKTYLI I AWOKADO Składniki: - 80g daktyli suszonych - 200g awokado - 10g kakao bez cukru - 10g ksylitolu - 25g odzywki o smaku słony karmel (polecam od WK) - łyżka mleka roślinnego Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez kilka minut

Zgrabne Gotowanie
Pasta z łososia wędzonego i awokado 119

Bardzo prosta i pyszna pasta. Lubię takie pasty. Kilka składników które super ze sobą pasują i gotowe. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskrobać z łupinek. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać odrobinę soku z cytryny

Kuchnia Pokoleń
Aksamitny chłodnik ze smaczliwki i rukoli z mini mozzarellą, pomidorkami i quinoą 152

Chyba się zgodzicie, że w takie upały najlepsze są zupy na zimno. Ja przygotowałam dziś chłodnik ze smaczliwki (awokado) inspirowany włoskimi smakami - mozzarellą, pomidorami, rukolą i bazylią. Dodałam też kuleczki lekko chrupiącej czerwonej quinoy i moje ukochane listki nasturcji, jeszcze tylko kilka kropel oliwy z oliwek i można podawać. Mini kuleczki mozzarelli Galbani w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi wyglądały uroczo(...)szkoda mi było jeść. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 duża dojrzała smaczliwka (awokado) 250 ml kefiru 10 kuleczek mini mozzarelli Galbani 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli kilka listków bazylii sok z połówki cytryny świeże zioła i liście nasturcji do ozdoby 2 łyżeczki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Smaczliwkę obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, miąższ umieszczamy

Quinoa Raz!
Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety 108

Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek(...)kielicha miksera. Zmiksuj. Wlej litr maślanki i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Krok 2 Przygotuj tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety

Niedzielny kucharz
Przepisy na upalne lato - chłodniki, śniadania, kolacje i lody 197

Grzanki ze szpinakiem i jajkiem 2.  Labneh - domowy twarożek z naturalnego jogurtu 3.  Jajka sadzone na szpinaku, z pieczarkami i pomidorami 4.  Sałatka z awokado i tuńczyka 5.  Bruschetta z pomidorową salsą 6.  Bruschetta caponata 7.  Grzanki a'la caprese 8.  Tosty z pastą z awokado, z dodatkiem gruszki i suszonych pomidorów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańskie pierogi z jarmużem i awokado 178

Składniki: (4 porcje) Ciasto: 200 g. mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 90-100 ml. gorącej wody Farsz: 300 g. liści jarmużu 1 duże awokado 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku 2 szczypty mielonego kminku sól i pieprz Oraz: margaryna listki tymianku Jarmuż dokładnie umyj i osusz(...)Smaż często mieszając przez kilka minut, aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Przełóż zawartość patelni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu

Delicious Place
Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe 92

Składniki: (4   porcje) Ciasto: 200 g. mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 90-100 ml. gorącej wody Farsz: 300 g. liści jarmużu 1 duże awokado 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku 2 szczypty mielonego kminku sól i pieprz Oraz: margaryna listki tymianku Jarmuż dokładnie umyj i osusz(...)Smaż często mieszając przez kilka minut, aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Przełóż zawartość patelni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu

Delicious Place
Pieczony omlet szarlotkowy 136

zdarzało mi się to bardzo często). Do tego wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Dzisiaj propozycja na pyszny omlet smakujący trochę jak szarlotka, podawany z moim ulubionym czekoladowym kremem z awokado. Dzięki temu, że do środka dodałam jabłko omlet jest miękki i lekko wilgotny. Użyłam mąki kokosowej i ryżowej więc jest on także bezglutenowy :). Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 jabłko(...)łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka ksylitol Krem czekoladowy: pół awokado pół banana  1 łyżka kakao Wykonanie: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Wrzucić żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę oraz starte jabłko i znów delikatnie wymieszać. Naczynie posmarować olejem kokosowym lub wyłożyć papierem

Healthy food explorer
Omlet z kremem czekoladowym i owocami 148

dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet wyjdzie za suchy. Na wierzch moja ulubiony zdrowa nutella, czyli czekoladowy krem z awokado. Idealnie pasuje do omleta i cudownie łączy się ze smakiem świeżych owoców. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka  2 łyżki mąki orkiszowej lub innej ulubionej  szczypta(...)łyżki ksylitolu lub erytrytolu Krem czekoladowy: 1/2 awokado 1/2 dojrzałego banana  1 łyżka kakao 1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Wrzucić żółtka i wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać

Healthy food explorer
10 pomysłów na zdrowe i szybkie sałatki 145

kilku składników z każdej z grup i gotowe! 😊 Oczywiście jest to jedynie baza, a jestem przekonana, że Wasza fantazja sięga znacznie dalej. 1. Sałatka z burakami, mozzarellą i awokado Wartość kaloryczna całej sałatki: 370kcal Białko: 16,8g Tłuszcze: 18g Węglowodany: 39g 2. Dietetyczna sałatka z ryżem i kurczakiem curry Wartość kaloryczna jednej porcji: 115,4kcal Białko: 9,15g Tłuszcze(...)Węglowodany: 21g 3. Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca Wartość kaloryczna sałatki z sosem: 271kcal Białko: 15,5g Tłuszcze: 15,75g Węglowodany: 18,7 4. Sałatka z grillowanym serem Wartość kaloryczna sałatki: 277kcal Białko: 13,7g Tłuszcze: 21,4g Węglowodany: 8g 5. Sałatka z figami i fetą  Wartość kaloryczna całej sałatki: 434kcal Białko: 12,3g Tłuszcze

Feel Eat
Pasta z jajek i szynki 552

Taka pasta podana jako tartinka na okrągłym pumperniklu lub na małych krążkach wyciętych z chleba będzie doskonałą przystawką na przyjęciu. Polecam też inne przepisy na pastę: – Jajka z awokado – Pasta z awokado i sałaty – pasta z jajek z rzodkiewką – pasta rybna – pastę jajeczną , – Pasta z jajek i szynki – pastę z rzeżuchą. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 225

krewetek królewskich niegotowanych 500 g szparagów zielonych 60 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin opcjonalnie dodatkowo do polania na talerzu olej MCT , olej z awokado , olej lniany 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub 1 szczypta chilli suszonego lub w proszku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanej(...)Całość posypać posiekana natką pietruszki i/lub kolendrą a następnie wymieszać. Podawać z mieszanką sałat oraz innymi warzywami polewając ewentualnie dodatkowym tłuszczem np, olejem MCT, oliwą z oliwek, olejem z awokado, olejem lnianym itp. Artykuł SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 113

olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3 garście rukoli 2 garści szpinaku 1 garść roszponki 20 pomidorków koktajlowych awokado 3 łyżki komosy ryżowej (qinocha) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, Przygotowanie: Warzywa umyj i osusz. Na półmisku ułóż salaty, dodaj pomidorki(...)koktajlowe, pokrojone awokado i ugotowaną komosą ryżową. Z oliwy i ziół przygotuj dressing. Polej sałatkę. Sos do potraw mięsnych 400g jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku 3 ogórki, pieprz, sól, Przygotowanie: Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Faszerowane bakłażany 1 – 2 bakłażany ½ opakowania fety

Strefa Zdrowego Żywienia
Placki z awokado na ostro z maślanką 98

Lekkie, smakowite i pożywne placki na obiad dziś podaję, a Ty co dobrego zajadasz na lipcowy obiad? Placki są idealne, zdrowe, kremowe, awokado robi całą pracę w tych plackach. Polecam do spróbowania. Placki z awokado na ostro z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KANAPECZKI FINGER FOOD 113

blenderem z twarożkiem aż powstanie gładki krem. Odkładamy do lodówki aż stężeje. Pastę nakładamy do szprycy i wyciskamy na kanapeczki. Dekorujemy dowolnie.  GUACAMOLE :   1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado 1 czerwona cebula 1/2 cześć czerwonej papryki 1 pomidor 1 ząbek czosnku odrobina chillli ( dla tych co lubią ostrą pastę ) sok z limonki natka pietruszki lub kolendry sól, pieprz(...)smaku PRZYGOTOWANIE : Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozcieramy ją widelcem. Paprykę, cebulę, czosnek  i pomidora ( bez gniazd nasiennych ) drobno kroimy. Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, sok z limonki i dokładnie mieszamy pastę. Można podawać od zaraz z pieczywem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania