blenderem z twarożkiem aż powstanie gładki krem. Odkładamy do lodówki aż stężeje. Pastę nakładamy do szprycy i wyciskamy na kanapeczki. Dekorujemy dowolnie. GUACAMOLE : 1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado 1 czerwona cebula 1/2 cześć czerwonej papryki 1 pomidor 1 ząbek czosnku odrobina chillli ( dla tych co lubią ostrą pastę ) sok z limonki natka pietruszki lub kolendry sól, pieprz(...)smaku PRZYGOTOWANIE : Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozcieramy ją widelcem. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidora ( bez gniazd nasiennych ) drobno kroimy. Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, sok z limonki i dokładnie mieszamy pastę. Można podawać od zaraz z pieczywem, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimnie bardzo często niestety w Anglii bardzo ciężko dostać kalarepę. Składniki: kalarepa dowolny dodatek zawierający białko – u mnie ser kozi, ser żółty, szynka dowolny dodatek warzywny – u mnie rzodkiewka, awokado oraz oliwki Sposób przygotowania: Obierz kalarepę i pokrój ją w plasterki. Na wierzch ułóż dowolne dodatki białkowe (ser, szynka, jajko, warzywa strączkowe, tofu) oraz polepszające walory smakowe (oliwki, awokado, rzodkiewka
wysmienityvegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli (400 g) kopiasta łyżka pikantnego sosu barbecue pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonego kuminu salsa awokado: dojrzałe awokado duży pomidor malinowy sok z połowy limonki pół łyżeczki zielonego tabasco pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku spora szczypta soli dodatkowo: kwaśna śmietana cheddar papryczki jalapeño i chili szczypiorek
Mienta blogłyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka nasion kminku Do serwowania 8 tortilli kukurydzianych podgrzanych 2 awokado pokrojone w plasterki gałązki kolendry, pokrojone rzodkiewki i pokrojona w ósemki limonka Ps. Dobrej jakości wędzoną paprykę można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Jak zrobić tacos z pikantnym(...)mieszankę przypraw, całość wymieszaj. Grilluj kurczaka i cebulę przez około 4 minuty z każdej strony Zdejmij kurczaka z grilla, odłóż na 5 minut przed krojeniem Podawać z tortillami, plastrami awokado, gałązkami kolendry, rzodkiewkami w plasterkach i pokrojoną na ósemki limonką. Gary Evans, szef kuchni, globalny ambasador Tabasco i Karolina z bloga UgotowanePozamiatane.pl Gotujemy - Asia z bloga Byłem tu. Tony Halik
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataawokado (najlepiej odmiany Hass), sok z 1/2 limonki, zielone chili, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól, cukier, Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Przełożyć do miseczki, dodać posiekane chili (do smaku), sok z limonki i zblendować. Doprawić do smaku solą i cukrem i ewentualnie chili. Dodać pietruszkę. Zblendować. zastawa
królestwo garówmacie rybę ze skórą to skórę usunąć. Skropić rybę cytryną, doprawić solą i czarnym pieprzem. Skropić rybę oliwą z oliwek i obsypać natką pietruszki. Przygotowanie salsy – miąższ z awokado wydrążyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę, pomidorki pokroić drobno. Natkę pietruszki posiekać. wlać sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać girl
Kuchnia Pokoleńbloga Kuchnia Mniam . Składniki: (2 mniejsze, lub 1 spora porcja dla łakomej osoby) spora garść gotowej mieszanki sałat 1 jajko, ugotowane na twardo i pokrojone na kawałki 1 awokado 1 pomidor, lub 5-8 pomidorków koktajlowych, w kawałkach 100 g twarogu wędzonego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina spora szczypta suszonej bazylii sól pieprz czarny(...)dressing rozcierając oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami. Odstaw. Sałatę rozłóż na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce. Jajko i pomidora rozłóż na wierzchu. Z awokado wyjmij pestkę, obierz i pokrój w plasterki. Rozłóż na wierzchu sałatki. Ser pokroić lub po prostu rozkruszyć w palcach i posyp nim resztę składników. Całość polej przygotowanym sosem
Lejdi of the houseludzie, pyszne jedzenie i trunki, fajna aranżacja i uśmiechy od ucha do ucha! I tyle! Co zagościło na stole? Zobaczcie! CHRUPIĄCE GRZANKI Z ORIENTALNĄ SAŁATKĄ KRABOWĄ SKŁADNIKI: * chrupiące bagietki * awokado SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora(...)ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie zgrillowanej bagietce. Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców
Ostra na Słodkonasza pyszna sałatka do przygotowania w 10 minut, bez orzechów. Składniki na porcję dla 4 osób 8 grubszych plastrów wędzonego boczku 2 duże malinowe pomidory lub bawole serca 1 awokado obrane i pokrojone na kawałki szklanka młodej rukoli sok z połowy cytryny Na średniej wielkości patelni wysmaż boczek, aż będzie chrupiący. Usmazone plastry poukładaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar(...)tluszczu, po czym pokroj je na kawałki o wielkości 1,5 cm. Pokrój pomidory i włóż je do miski wraz z boczkiem. Dodaj rukolę i awokado. Dopra sokiem z cytryny, wymieszaj! I smacznego
Z Kuchni Do KuchniIzraela. Niewiele potrzeba składników oprócz dobrych jaj, dobrej oliwy i znakomitego sumaku. Sumak, przyprawa krajów bliskiego wschodu, lekko kwaskowata, idealna do jaj. Do jaj idealnie pasuje tutaj pasta z awokado z czerwonym pieprzem i ulubione pieczywo na zakwasie. Polecam gorąco. Inspirację znalazłam u FIK-a a przepis pochodzi z książki "Divine Food" pod redakcją Davida Halivy. Proponuje wykorzystać(...)pomysł i cieszyć się pysznym śniadaniem. Jaja sadzone w oliwie z sumakiem i pasta z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitam Was Serdecznie. Dziś zapraszam na pyszną pastę z tuńczyka , awokado , ogórka zielonego, fety . Połączenie tych składników sprawi , że znajdziemy się w 7 niebie :) Uwielbiam takie pasty, smarowidła zwłaszcza w tak upalne dni jak ten. Polecam również odwiedzenie i polubienie mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA 4 OSOBY(...)tuńczyka stek w oleju ⭆ 1/3 zielonego ogórka ⭆1/2 awokado ⭆1/2 opakowania fety ⭆1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki ⭆1 szalotka ⭆1 łyżka musztardy delikatesowej ⭆2 łyżki majonezu tradycyjnie u mnie Kielecki ⭆sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Tuńczyka odcedzam i przekładam do miski. 2. Ogórka, szalotkę drobno kroję. 3. Pozostałe składniki przekładam do miski
Gotowanie Patkioraz pieprz. Wszystko porządnie wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed konsumpcją każdy sobie polewał sosem wedle uznania. Przyznam, że taki sos winegret świetnie podkreślił smak sałaty. Miałam dodać jeszcze awokado, ale niestety znikło niespodziewanie ....Można dodać awokado, fajnie będzie komponować z całością :) Ten przepis bierze udział w konkursie, zachęcam więc moich czytelników do wzięcia w nim udziału www.konkurstunczyk.eu
Pieprzyć z FantazjąCóż może być bardziej wiosenne niż zielony chłodnik? Zawsze gdy ktoś zachwalał mi o chłodnik z awokado (ja uparcie wolę używać polskiej nazwy - smaczliwka), wyobrażałam sobie, że musi on być mdły w smaku, ale postanowiłam go w końcu zrobić. Okazało się, że bardzo się myliłam, jest świeży, aromatyczny, orzeźwiający i sycący, wszystko zależy od tego, jak go doprawimy i jakich(...)jest koperek i "kawior" z agaru i soku z kiszonych buraczków. Pyszności :) polecam. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado) 500 ml jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków
Quinoa Raz!marynowana ryba, do tego ugotowany ciepły ryż i dużo różnych zdrowych dodatków. Tutaj można poszaleć i to właśnie nam się podoba, na górę ( na ryż ) wrzucacie wszystko co chcecie: awokado glony wakeme imbir szczypiorek ananas fasolka groszek pędy bambusa kiełki papryczki kimichi rzodkiewka ogórek itd. Czyli wszystko to co tylko przychodzi wam do głowy – pełna dowolność. Poke bowl(...)mega pyszne Składniki: 400 gr surowego łososia 200 gr ryżu jaśminowego Marynata do ryby: 4 łyżki sosu sojowego ( bezglutenowego) 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki miodu łyżeczka wasabi Dodatki: awokado rzodkiewka ogórek pędy bambusa różowy imbir kiełki rzodkiewki nasiona sezamu Ryż gotujemy, składniki na marynatę mieszamy. Tniemy łososia na duże kawałki, wrzucamy do marynaty i marnujemy przez ok 10 minut
PaleoLifeprzy okazji innych wypieków (około 1 godz) ciecierzycę, obranego, pokrojonego na mniejsze części buraka, czosnek i pozostałe przyprawy zblendować na gładka masę hummus z burakiem wyśmienicie smakuje z awokado i listkami rukoli. Z tego powodu nie dodaję do hummusu za dużo oliwy, ponieważ awokado zawiera sporo tłuszczu. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!