Innym pomysłem na świeże liście szpinaku jest sałatka z wykorzystaniem: świeżego szpinaku cukinii sera feta czarnych oliwek awokado sosu tabasco oraz kremowego octu balsamicznego Wykonanie: Na umyte, osuszone i pozbawione ogonków liście szpinaku układamy przesmażone na niewielkie ilości oliwy plastry cukinii. Następnie rozsypujemy ser feta pokrojony w grubą kostkę. Oraz oliwki, pokrojone w cząstki miękkie awokado i sos tabasco
Taste Of My Daydelikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka 3 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód(...)oliwy na złoty kolor. Bagietkę tniemy na kromki, smarujemy rozkrojonym czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej. Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone w paseczki awokado, ciepłe kawałki kurczaka oraz podgrzaną konfiturę z cebuli. Możemy delikatnie skropić olejem lnianym. Podajemy z bagietką. Smacznego
Kolizje SmakówSzybki , pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią : "Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu(...)mgnieniu oka , a największa jego zaletą jest to : że gotowy jest w 15-20 min. Polecam Zaczynamy: Składniki : 300 gr łososia 200 gr szparagów pół ogórka pół awokado 200-300 gr makaronu 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub spray do smażenia Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron. Łososia
Smaki Edytydżemu, stawiam na wszelakiej maści pasty. Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu nawet tym osobom, które nie przepadają za jajkami (jak np. ja). Mało wyczuwalne, ale w połączeniu z awokado tworzą prawdziwą bombę witaminową i mineralną. Prawdziwe "superfood" , czyli jedzenie, które zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Pasuje do śniadania, jako przystawka z krakersami czy dip do warzyw - wszechstronność pełną parą! PASTA(...)AWOKADO I JAJEK. /w sieci;/ 1 dojrzałe awokado 3 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli sok z 1/2 cytryny pęczek koperku sól, pieprz Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę i za pomocą łyżki stołowej wyciągam miąższ i wrzucam do wysokiego naczynia (np. kielich blendera). Cebulę, czosnek obieram, niedbale kroję wraz z koperkiem, wrzucam do awokado. Dodaję
W kuchni Karmel-itkipożywne, a przy tym aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej(...)średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można użyć też kukurydzy z puszki), 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek, 1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu
Wyprawy kulinarneużywaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek(...)koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość blenderujemy. Bulion podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę koperku wraz z gałązkami. Po około 5 minutach dokładamy
Kolizje Smakówłyżki soku z limonki lub cytryny 1 cebulka dymka 1 łyżka lekko zmielonej soli ziarnistej Wykonanie: Łososia siekamy, a jeśli używamy tatar z łososia Suempol pomijamy tą czynność. Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby awokado nie zbrązowiało. Dymki kroimy w cienkie krążki. Pomidora myjemy, polewamy wrzątkiem, ściągamy z niego skórkę, usuwamy(...)Odkładamy na tacy. Podanie: Na talerzu kładziemy obręcz do potraw , wkładamy część posiekanego łososia, lekko ugniatamy popychaczem z zestawu do obręczy lub po prostu łyżką. Na łososia układamy kostkę awokado, ponownie lekko ugniatamy, na awokado ponownie posiekany łosoś, ugniatamy, układamy awokado, na nie cebulkę dymkę, potem pomidor, kiełki rzeżuchy. Obok układamy paski cukinii, a po drugiej stronie rysujemy wzorek sosem
Blondynka GotujeCzas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 3 łyżki oleju 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych 2 awokado na sos 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu z wina 4 łyżki oleju 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć(...)obsuszyć, rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron przez około 15 minut. Na suchą patelnię wrzucić posiekane orzeszki i prażyć przez około 8 minut. Składniki na sos wymieszać, awokado pokroić na plastry i polać je wcześniej przygotowanym sosem. Obok przygotowanego awokado położyć wysmażoną pierś z kurczaka i posypać orzeszkami
Gorący kąsekNAJPROSTSZA, NAJSZYBSZA I NAJSMACZNIEJSZA! Dzisiaj robimy na kolację pyszną sałatkę, której podstawą są aromatyczne malinowe pomidory, świeże awokado i ser biały. Sałatka urzekła mnie swoim smakiem! SKŁADNIKI: -1/4 DOJRZAŁEGO AWOKADO - 1 POMIDOR MALINOWY DUŻY - 1/3 OGÓRKA ZIELONEGO - 2 ŁYŻKI SERA BIAŁEGO CHUDEGO - ZIOŁA TOSKAŃSKIE, SÓL - ŁYŻKA JOGURTU BAŁKAŃSKIEGO Pomidory pokrój na ósemki, ogórka w kostkę, posyp serem białym(...)ziołami, na wierch ułóż awokado! Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNISkładniki: dwa jaja ugotowane na twardo pół dojrzałego (miękkiego) awokado ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek łyżka majonezu sok z połowy limonki sól pieprz garść posiekanego szczypiorku dodatkowo pieczywo i czarny sezam Jaja gotujemy na twardo. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, od razu polewamy sokiem z limonki aby nie zrobiło się ciemne. Dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku(...)doprawiamy solą. Jaja kroimy w kostkę. Mieszamy (lub ugniatamy widelcem) z awokado i czosnkiem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy oliwę oraz majonez. Dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem posypane szczypiorkiem i czarnym sezamem. Połowę szczypiorku można wymieszać z pastą wcześniej. Gotowe
Mango Papajaomlet jest tak pyszny, zdrowy i sycący, że mogłabym jeść go codziennie, albo chociaż w każdy weekend. Na śniadanie, albo na obiad. Dla miłośników wędzonego łososia i awokado to prawdziwa gratka. Omlet miał być zdrowy i lekki dlatego usmażyłam go na bardzo małej ilości oliwy z oliwek. Można usmażyć omlet na klarowanym maśle. Jednak na oliwie tez jest pyszny. SKŁADNIKI(...)porcja na 1 osobę) Omlet: 2-3 wiejskie jajka 2 łyżki mleka 2% sól pieprz Dodatki: 50 gram łososia wędzonego w plastrach 1/4 dojrzałego awokado 3 pomidorki koktajlowe 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego kilka kaparów koperek lub inne zioła do przybrania WYKONANIE Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sól i pieprz. Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zetnie się
OstryKęsAwokado jest pyszne i zdrowe. Dojrzałe rozpływa się w ustach. Wspaniale komponuje się z tuńczykiem. Do tego twarożek ze szczypiorkiem. Takie śniadanie daje energię na bardo długo. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 3 kromki chleba pełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram chudego twarogu(...)twarogu dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Kromki chleba przekrajamy na pół i wkładamy do tostera. Każdy kawałek chleba smarujemy twarożkiem. Na twarożku układamy roszponkę, kawałki tuńczyka, plaster awokado, pół pomidorka. Posypujemy czarnym sezamem
OstryKęsJajka faszerowane awokado Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że awokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :) Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 3 kajzerki 1/2 awokado 2-3 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS Wykonanie: Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski. Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać
kolorowotorcikowosashimi" (wydawnictwo RM) o której niedługo napiszę Wam więcej. Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 1 szklanka wody ocet ryżowy sól cukier opakowanie wędzonego łososia 2 szt. awokado 5-6 płatów nori wasabi Dodatki: imbir marynowany sos sojowy Wykonanie: Ryż należy dobrze umyć w wodzie, zmieniając ją do czasu, aż stanie się przejrzysta. Następnie zalać ryż szklanką wody(...)przełożyć do miski (nie może być metalowa), doprawić do smaku zalewą octową (7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli). Odstawić do ostudzenia. Łososia wędzonego i obrane awokado pokroić w paski. Na macie bambusowej ułożyć płat nori, na nim warstwę ryżu (pozostawić ok. 2 cm wolnego miejsca wzdłuż górnej i dolnej części nori). Żeby ryż nie kleił
Pasja Smaku